VODIČ ZA PODJETNICE IN POTROŠNIKE V ČASU PO PANDEMIJI

Letošnje leto je polno edinstvenih izzivov, s katerimi se soočamo vsi. Na individualni in kolektivni ravni med nami kroži negotovost, ki posega v ustaljene vzorce vedenja potrošnikov in podjetij. V tem zapisu se bom lotila treh področij, za katera verjamem, da zahtevajo našo pozornost v času, ko nihamo med obdobjem po pandemiji in, prepogosto s strahom v očeh, gledamo v prihodnost.

Na začetku se bom osredotočila na nekaj nasvetov za vse podjetnice. Hej, kolegica, tebe gledam in iz prve roke vem, kakšne misli te preganjajo zadnje mesece. Zate sem pripravila nekaj nasvetov, kako se spopadati z izzivi, in predstavila ti bom nekaj spoznanj, do katerih sem v tem času prišla tudi sama.

V nadaljevanju se bova sprehodili skozi nasvete, kako lahko potrošniki, ki na trgu izbiramo, kaj bomo kupili ali naročili, s svojimi nakupnimi odločitvami podpiramo lokalno, domače in slovensko podjetništvo. Pogledali bova, zakaj je naša podpora lokalnemu podjetništvu pomembna zdaj in tudi v prihodnje, zakaj so pomembne zgodbe malih in mikro podjetnikov in zakaj zdravo podjetništvo pomeni tudi zdravo družbo za vse, ki jo sestavljamo.

Na koncu zapisa pa ti bom na konkretnem primeru projekta #OkvirPomoči, ki so ga oblikovali na NLB, pokazala tudi pomen podpore večjih podjetij malim podjetnikom. Predstavila ti bom tudi statistike vseh aktivnosti, ki so navdihujoče. Hvaležna sem, da sem lahko bila aktiven del tega projekta.

Nasveti za podjetnice

Lagala bi, če ti ne bi takoj priznala, da je letošnje leto korenito pretreslo tudi mene in mi prekrižalo kar nekaj načrtov, ki sem si jih optimistično postavila na začetku leta. Takoj za tem pa priznam, da mi je to noro leto 2020 prineslo še ogromno spoznanj in odločitev, zaradi katerih danes s precej manjšim strahom zrem v prihodnost. In se je celo zelo veselim.

Zavedam se, da vsaka od nas to novo realnost v čevljih podjetnice gleda in dojema drugače. Za nekatere je prihodnost nekoliko bolj naporna in strašljiva, kot za druge, odprtih je veliko neznank in številna vprašanja še nimajo odgovorov. Kot podjetnice vemo, da na naši poti štejeta pogum in zaupanje vase. Zato bova strah pred tem, kaj nas čaka, postavili na stran in se osredotočili na nekoliko bolj oprijemljive ideje in orodja, na katere lahko vplivaš in jih vodiš tudi ti. Verjamem, da so premišljeno postavljeni temelji tisti, ki ti bodo pomagali pri grajenju tvoje edinstvene podjetniške zgodbe tudi v prihodnje.

Si pripravljena? Sprehodiva se skozi nekaj nasvetov, ki ti lahko pridejo prav ne glede na to, kakšno podjetniško zgodbo gradiš in ustvarjaš:

1. Poišči svojo skupnost

V času negotovosti, ko se v svetu pogosto počutimo same, smo preobremenjene in osamljene (roka gor vse samostojne podjetnice), je pomembno, da najdemo prostor za povezovanje s podobno mislečimi ljudmi, ki se v enakem trenutku soočajo s podobno realnostjo. Cilj ni skupinsko tarnanje, temveč podpora. Tukaj ti lahko pomagajo spletne skupnosti, kot so Facebook in LinkedIn skupine, v katerih se zbirajo podjetniki. Preveri, če se v tvojem okolju odvijajo kakšna podjetniška (in druga) srečanja, ki se jih lahko udeležiš. Osredotoči se na ustvarjanje povezav, ki bodo podpirale tebe in tvojo podjetniško pot.

2. Ostani vidna

Čisto normalno je, da se v takšnem obdobju želiš skriti za tipkovnico svojega računalnika ali za pult svoje trgovinice, vendar je izredno pomembno, da narediš točno nasprotno od tega. Bodi vidna, bodi aktivna, komuniciraj, objavljaj vsebine na svojih kanalih, kot so spletna stran, družbena omrežja, e-novičke in drugo. Pokaži zakulisje svoje podjetniške zgodbe. Tvoja prisotnost in vidnost ti bosta pomagali tako na osebni kot poslovni ravni. Iz vloge žrtve se boš postavila v aktivno ustvarjalko svoje realnosti in to se hitro pozna tudi na drugih delih tvojega poslovanja. Ranljivost, ki jo s tem pokažeš, je vredna zlata in kaže na to, kako blazno močna podjetnica si.

3. Posodobi vse

Vzemi si čas in poglej v center svojega podjetja. Običajno na to pozabimo in zdaj je idealen čas za samorefleksijo. Preveri svoj izdelek ali storitev. Preveri povratne informacije tvojih kupcev, naročnikov ali strank. Ali lahko kaj izboljšaš, dodaš? Je tvoja spletna stran posodobljena? Kdaj si zadnjič napisala blog ali poslala e-novičke? Kako dolgo že nisi objavila kaj novega na svojih družbenih omrežjih? Postavi si koledar objav za prihodnji teden, napiši zapis in ga objavi.

4. Postavi tok dela

Ta čas je idealen za postavljanje sistemov produktivnosti in kovanja miselnosti “ne delaj več, temveč pametneje”. Poenostavi sisteme v tvojem podjetju, ki ti bodo pomagali pri hitrejšemu opravljanju nalog, da boš lažje lovila ravnotežje in si privoščila tudi čas zase. Pri tem ti lahko pomaga niz epizod o produktivnosti na podcastu Lovim ravnotežje.

5. Spremljaj razpise

V tem času je še posebej dinamično področje razpisov, kjer se dodeljujejo sredstva za podpiranje podjetništva na ravni naše države in Evropske unije. Bodi pozorna na objave in se prijavi, če ujameš razpis, ki ti je pisan na kožo.

Če imaš storitveno podjetje, lahko ta čas nameniš še za:

– posodobitev portfolja in ponudb. Zadnje projekte vnesi na svojo spletno stran (če jih še nisi);
– navezovanje stikov s tvojimi naročniki in strankami tudi v obliki vsebin, ki jim lahko pomagajo pri njihovem delu. Ponudi roko in pomagaj;
– posodobitev dokumentov. Morda lahko v tem času nadgradiš podobo podjetja in posodobiš vse točke komuniciranja (objave na družbenih omrežjih, media kit …);
– objavljanje vsebin, ki odgovarjajo na vprašanja in težave tvoje ciljne skupine. Pokaži se v luči strokovnjakinje na svojem področju;
– navezovanje partnerstev s podobnimi oziroma dopolnilnimi ponudniki tvojega izdelka ali storitve. Skupaj lahko pripravite ponudbe ali pakete za naročnike in stranke.

Če imaš svoj izdelek, lahko v tem času svojo energijo usmeriš tudi v:

– postavitev spletne trgovine, če je seveda še nimaš. Lahko ti povem, da sem letos svojo spletno trgovino za digitalne izdelke odprla v 10 dneh in verjamem, da lahko podobno narediš tudi ti;
– oblikovanje darilnih bonov, ki jih lahko kupec (prejemnik) uporabi v prihodnosti;
– preverjanje podatkov in številk. Kateri izdelki se najbolje prodajajo? Te dodatno izpostavljaj. Katerih izdelkov preprosto ne moreš prodati? Preveri, zakaj? Preveri povratne informacije, konkurenco … v informacijah je neverjetna moč;
– povišanje aktivnosti na družbenih omrežjih. Ne objavljaj le prodajne vsebine. Poskrbi za preplet izobraževalnih in zabavnih vsebin, s katerimi boš svoji skupnosti pokazala svojo strokovnost in hkrati uporabnost tvojih izdelkov;
– postavitev sistema e-novičk. Če še nimaš svojih e-novičk, kaj še čakaš? E-novičke so odličen način, kako lahko hitro dostopaš do ljudi, ki jih zanimajo tvoje vsebine. Uporabi platformi MailChimp ali MailerLite, ki sta na začetku tudi brezplačni.

Kako lahko podpiraš lokalne in domače zgodbe malih in mikro slovenskih podjetnikov?

Slovenija je podjetniška država. Po podatkih Slovenskega podjetniškega observatorija iz leta 2018 je v Sloveniji prek 120 tisoč podjetij. Kar 78,8 odstotka vseh podjetij sodi med mikro in mala podjetja. Skupaj zaposlujejo skoraj 300 tisoč zaposlenih (v številko so vključeni tudi samozaposleni). Če temu prištejemo še srednja podjetja, ki sicer predstavljajo manj kot odstotek vseh podjetij, pa skupno število zaposlenih v tovrstnih podjetjih predstavlja kar 70 odstotkov vsega aktivnega prebivalstva. Podjetja so enakomerno razpršena po vseh slovenskih regijah, nekoliko več jih je v Osrednjeslovenski in Obalno-kraški regiji.

Zakaj tako pogosto govorim o tem, kako pomembno je, da podpiramo slovenske podjetniške zgodbe, še posebej tiste, ki jih pišejo mali in mikro podjetniki? Mala in srednje velika podjetja predstavljajo kar 99,8 odstotka vseh podjetij v Sloveniji. Pravimo, da so hrbtenica našega gospodarstva, saj zaposlujejo skoraj 70 odstotkov ljudi ter ustvarijo 65 odstotkov prihodkov vseh podjetij. Ti podatki so objavljeni na spletni strani Vlade Republike Slovenije. Brez teh podjetij naše države ni. Tako enostavno je to.

Zdravo podjetništvo pomeni zdravo družbo. In to še posebej velja za male in mikro podjetniške zgodbe, ki delujejo na lokalnih področjih in so pomembno vpletene v lokalni ekosistem. Mala podjetja ponujajo priložnosti za podjetnike, odpirajo delovna mesta za sosede in so pomembni akterji vsake skupnosti. Z lokalnim okoljem rastejo, se razvijajo ter … še pomembneje … vračajo okolju njegovo vitalnost in vzdržnost. Z našo podporo in nakupnim vedenjem mala in mikro podjetja s svojim delovanjem lokalnemu okolju vračajo vložek v obliki davkov. Uspešna mala in mikro podjetja vplivajo na razvoj celotnega sistema okolja, v katerem delujejo. Pri tem imajo lahko vpliv na izboljšanje vrednosti nepremičnin, dvig sredstev za lokalna športna in gasilska društva, dogodke in še in še.

Skratka lokalna podjetja so v lasti tvojih sosedov, družine in prijateljev. So veliko bolj odgovorna do lokalnega okolja in lokalne skupnosti, več sredstev namenjajo ostalim podpornih lokalnim službam in neprofitnim organizacijam. S podporo za lokalno skrbimo tudi za okolje (manj potujemo).

Kako lahko tudi ti podpreš slovenske male in mikro podjetniške zgodbe?

Zate sem pripravila nekaj nasvetov, kako lahko enostavno in hitro podpreš mala in mikro podjetja. Verjamem, da iz svojega rokava potegneš še nove nasvete, ki so povezani z okoljem, v katerem živiš:

  1. vprašaj, kaj potrebujejo: če imaš prijateljico podjetnico, jo lahko vprašaš, kako jo lahko podpreš. Kupi njen izdelek ali naroči njeno storitev! Svojim prijateljem in družini predstavi njeno podjetniško zgodbo, kaj počne in zakaj je njen izdelek/storitev dober.
    2. obišči spletno stranali trgovinoslovenske podjetniške zgodbe, oddaj oceno izdelka ali storitve;
    3. podjetniškim zgodbam sledi tudi prek družbenih medijev, pošlji povratno informacijo in napiši kak smiseln komentar pod njihove objave;
    4. njihove objave deli na svojih omrežjih, povej, zakaj so ti všeč njihovi izdelki ali storitve;
    5. kupi darilni bon slovenskega podjetja;
    6. obišči lokalnega kmeta in kupi lokalno pridelano zelenjavo in sadje;
    7. obišči svoj najljubši bar, restavracijo, muzej, kozmetični ali frizerski salon, fitnes …
    8. naroči se na e-novičke slovenske podjetnice ali podjetja;
    9. izkoristi vavčer (če še nisi) in obišči nov slovenski kraj, turistično kmetijo, glamping, terme …

Vsak dan imaš nešteto možnosti za odločitve, s katerimi podpiraš male in mikro podjetniške zgodbe. Ne pozabi, da lahko s podporo majhnim narediš resnično veliko. Včasih pri tem ne boš zapravila niti centa.

Podjetniki imamo trdno kožo in (običajno) nismo radi v vlogah žrtve. Zato previdno uporabljam besedo podpora. Podporo malim in mikro podjetniškam zgodbam nudimo vedno, ne le danes, ko se soočamo z izzivi koronakrize. Naj ta podpora velja tudi jutri.

Ko veliki podpirajo majhne

V času samoizolacije sem prejela vabilo za sodelovanje na projektu #OkvirPomoči, ki so ga oblikovali na NLB skupaj s podjetji Pro plus, Časnik Finance, Europlakat Slovenija in Mastercard. Spomnim se Zoom klica, v katerem so mi prvič predstavili projekt in kurje polti, ki sem jo dobila, ko sem poslušala koncept projekta.

Projekt #OkvirPomoči je namreč v svoje bistvo ujel moji dve veliki strasti: podpiranje slovenskih podjetniških zgodb in slovenskih medijev, ki v tem času bijejo bitko, polno izzivov. Z veliko mero hvaležnosti, da so me v NLB povabili k sodelovanju, sem poleti 2020 z veseljem odprla svoj prostor in skozi svoje kanale žaromete pozornosti usmerjala na podjetniške zgodbe, ki so se prijavile na projekt. Vesela sem bila vseh sledilk in sledilcev, ki ste se oglasili, da ste prav pri meni videli informacijo o tem projektu in se nanj uspešno prijavili.

V projektu #OkvirPomoči je sodelovalo skoraj 90 lokalnih podjetnic in podjetnikov, kmetovalcev in kmetovalk ter mikro in malih podjetij iz večjih in manjših slovenskih krajev. Spoznali smo podjetnike in podjetnice iz 50 različnih krajev in vseh slovenskih regij, ki so predstavljali kar 37 različnih dejavnosti. Med njimi je bilo največ tistih, ki delujejo znotraj storitvenih, turističnih in kmetijskih panog.

Njihove zgodbe so se to poletje predstavljale skozi odmevna oglasna sporočila in dosegle številčnejše občinstvo, kot bi ga lahko s svojimi aktivnostmi. NLB je namreč svoj poletni oglasni prostor na naših najbolj gledanih TV kanalih skupine Pro plus (Pop TV, Kanal A in Brio), velike oglasne obcestne panoje, spletne pasice, oglase prek okolja Facebook in tiskane oglase v lokalnih časopisih podaril podjetniškim zgodbam malih in mikro podjetnikov in podjetnic. Podjetniki so v sklopu sodelovanja v projektu #OkvirPomoči dobili tudi brezplačno namestitev in 12-mesečno brezplačno najemnino POS terminala ter NLB Poslovno kartico Mastercard s polovično članarino.

S tem so v NLB združili dve pomembni odločitvi. S projektom #OkvirPomoči so podprli mala in mikro podjetja in poskrbeli, da je njihov predviden oglaševalski proračun, ki so ga v poletju 2020 namenili slovenskim medijem, tam tudi ostal. Slovenski medijski prostor je v zadnjih mesecih namreč doživel precejšen upad naročil oglasnega prostora, preštevilna podjetja pa so načrtovane proračune za leto 2020 zmanjšala ali celo ustavila. Če ob tem povem, da slovenski mediji v večini živijo od oglaševanja, potem si lahko le predstavljava, kako pomembno je, da predviden proračun ostane v načrtu.

NLB je v času, ko smo podjetniki potrebovali podporo, posluh okolice in večjih “vrstnikov” pokazal s svojo družbeno odgovorno držo in svojo pozornost usmeril v smer podjetništva in medijev. In kakšni so rezultati?

Kar 35 podjetniških zgodb se je predstavilo skozi TV oglase na Pop TV, Kanalu A in Briu. 81 zgodb se je oglaševalo prek Facebook in 18 prek Instagram oglasov. Ustvarjenih je bilo 54 spletnih pasic, za 62 podjetij je bilo postavljenih 220 velikih obcestnih panojev, 20 podjetnikov se je predstavilo v lokalnih časopisih in dodatnih 30 pa še na oglasnih površinah v NLB poslovalnicah.

13 krasnih pogovorov s podjetnicami in podjetniki sem ujela v podcast Lovim ravnotežje. Slišiš jih lahko v 34. in 40. epizodi, ki ju je do danes poslušalo prek 3.000 ljudi. Dodatnih 14 podjetniških zgodb sem predstavila prek InstagramFacebook in LinkedIn objav, skupaj pa so do danes dosegle prek 8.000 posameznikov na objavo in dosegle prek 150.000 skupnih prikazov.

Sodelovanje z NLB na projektu #OkvirPomoči je dobesedno polepšalo tudi moje poletje. Dobila sem priložnost spoznati številne kolege in kolegice v podjetniškem svetu in znova sem spoznala, kako močni smo, če stopimo skupaj. Veliko predstavljenih podjetnikov in podjetnic je v svet podjetništva stopilo pred kratkim in vesela sem bila, ko sem skozi njihove besede čutila pozitivizem in optimizem. Podjetniki smo močni in trdni. Želimo si okolje, ki bi v nas prepoznalo utrinke lepih zgodb, ki lepšajo življenja vseh nas. Pa naj bo to skozi naše izdelke ali storitve.

Naša družba je močna toliko, kot je močno podjetništvo, ki je hrbtenica našega gospodarstva. Tega se moramo zavedati vsi – potrošniki, podjetniki in večja podjetja. Vesela, ponosna in hvaležna sem, da smo se na projektu #OkvirPomoči združili prav vsi.

Moja obljuba za prihodnje je, da svoje kanale tudi vnaprej odpiram za slovenske podjetniške zgodbe in žaromete s sebe usmerjam na vas. Kadarkoli se mi lahko oglasiš na hello@ninagaspari.com in mi predstaviš svojo zgodbo.

Naj živi podjetništvo in ne pozabi … skupaj smo močnejši. Podpri malo, naredi veliko.

Si vedela, da pripravljam tudi krasne e-novičke, v katere vpletam ekskluzivne podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk? Prijavi se zdaj in takoj ujemi krasno brezplačno e-knjižico zmagovalnih jutranjih rutin in kodo s popustom, ki jo lahko uporabiš ob nakupu e-knjig v moji spletni trgovini.

Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj