samostojno podjetništvo

16 načinov, kako postati in ostati srečen samostojni podjetnik

Če si se že podal v vode samostojnega podjetništva, potem si verjetno že spoznal drugačno naravo dela ter predvsem upravljanja s časom in financami. To je cela umetnnost in gotovo še ena tema, ki si zasluži svoj zapis. Če o samostojni poti še razmišljaš in se ukvarjaš s povsem pričakovanimi strahovi pred vstopom v svet freelancinga, imam zate eno misel in en nasvet: tvoji strahovi so povsem normalni in s teboj ni nič narobe. Lahko pa skočiš na moj zapis 8 najpogostejših strahov pred samostojnim podjetništvom in morda dobiš odgovore za svoje zadrege oziroma strahove.

V svoji skorajda osemletni samostojno podjetniški karieri sem doživela vzpone in padce, zmage in poraze, predvsem pa sem se skozi pot lovila. Na vseh področjih – zasebnih in poslovnih. Zadnji dve leti se ukvarjam predvsem z lovljenjem ravnotežja v svojem življenju. In s tem je povezanih tudi vseh 16 načinov, kako postati in ostati srečen, zadovoljen in izpopolnjen samostojni podjetnik.

Preden začnem ti želim napisati še naslednjo misel. Moja poslovna pot ni bila nikoli zarisana in napisana v strategije, poslovne načrte in razne teorije. Že sama pot v odnose z javnostmi se je zgodila po naključju in to si lahko prebereš tukaj. Verjamem, da se stvari v življenju, ko spustiš krmilo in se prepustiš toku, zgodijo, kot je treba. Najpogosteje tako, kot si si globoko v sebi želel. Vse kar moraš (poleg trdega dela seveda) narediti je: prepusti se toku in verjemi vase.

Samostojno podjetništvo

Kako upravljati samostojno podjetništvo?

Biti samostojni podjetnik ima svoje pluse in minuse. Kot vsaka druga stvar na tem svetu. Prišli bodo dnevi, ko boš od sreče in zadovoljstva skakal do stropa in se že nekaj dni za tem lahko od žalosti in jeze v solzah in v duhu “kaj mi je tega treba” valjal po tleh. Imel boš dneve, ko boš delal 14 ur, pri tem pozabil na obroke ter tvoje domače, prijatelje, fitnes ali uro joge, in bodo dnevi, ko boš svojo to-do listo opravil z levo roko v 14 minutah.

A zadovoljstvo se skriva v ravnotežju. Nisem guru in tukaj nisem, da bi ti pametovala. S teboj želim deliti 16 načinov, ki tudi meni pomagajo, da lovim sanje in ohranjam … sebe v tem norem kolesju samostojnega podjetništva.

Samostojno podjetništvo

Si ready?

#1 jutranja rutina

Ta točka je pomembna predvsem za tiste samostojne podjetnike, ki delamo od doma. Zelo pomembno je, da si oblikuješ svojo jutranjo rutino, ki vključuje jutranji alarm oziroma čas zbujanja. Tudi, če je to ob 11. uri (odvisno seveda od narave tvojega dela in poslovnega okolja, v katerem deluješ). Pripravi si jutranjo rutino, s katero boš napolnil svoje baterije in se kar se da dobro pripravil na nov delovni dan.

Že nekaj časa se lotevam podrobnega opisa moje jutranje rutine, zato bom danes na hitro po točkah spisala, kako poteka moje jutro.

Zbudim se med 7.30 in 8. uro zjutraj (navadno me nežno zbudi zvok aplikacije Sleep Cycle, ki spremlja tudi kakovost mojega spanja). Sledi 10-minutna meditacija, ki jo z aplikacijo Calm naredim kar v postelji. Nato vstanem, v kuhinji spijem kozarec tople vode z limono in jabolčnim kisom (občasno to zamenjam s topolo vodo, v katero prejšnji večer zamešam čajno žličko cvetnega praha). Nato pristavim kavo. Vmes skočim v kopalnico, (po novem odstranim še moj zobni aparat Invisalign in ga operem), umijem zobe, “postrgam” jezik (tudi ta del si zasluži poseben zapis) in vzamem probiotično kapsulo. Ob kavi pojem tudi zajtrk, ki je v večini juter moj krasni arašidov proteinski shake. Pomijem posodo, grem pod tuš in že sem ready za nov dan.

#2 postavi si delovnik

Postavi si svoje “uradne delovne ure”. Pri tem vpoštevaj naravo svojega dela in okolja, v katerem delaš. Če tvoji naročniki delajo med 9. in 17. uro, potem naj se tvoj delovnik vrti okoli teh ur. Kot samostojni podjetnik se ti ni treba vsako minuto osredotočati na tvoj poslovni uspeh ter brezglavo tekati po trgu in iskati priložnosti. Bodi preudaren in vzemi si čas za počitek.

Obstajajo študije, ki so pokazale, da ne boš opravil nič več dela, če boš na dan delal več kot 8 ur. Tvoja produktivnost bo padla. Tega sem se sama naučila na precej težek način in z dvema skokoma proti izgorelosti, ki je že pridno trkala na moja vrata. Res ti ne privoščim, da me pri tem posnemaš, se ne splača.

S časom in izkušnjami ugotoviš, da tvoja to-do lista verjetno nikoli ne bo v celoti prazna. Če ne drugega, naj se na njej vedno nahaja točka, kako lahko optimiziram razmerje med delom in časom, ki ga namenim stvarem in ljudem, ki so mi ljubi. Postavljaj meje. Do naročnikov, strank in sebe. Če mej ne boš imel, boš čas (in živce) zgubljal prehitro in nepotrebno.

#3 delaj, ko želiš delati

Ta točka morda nekoliko negira #2. Seveda obstajamo ljudje, ki nimamo vsak dan enakega delovnika. Če pri sebi ugotoviš, da je tvoja produktivnost najvišja med 12. in 14, uro in potem med 17. in 20. uro, delaj v tem času. Jaz sem ugotovila, da največ stvari opravim med 9.30 in 14. uro. To je moj del delovnika, v katerem sem na voljo za klice, emaile in sestanke. Izven tega se tem (poskušam) izogniti. Ob 14. uri si začnem pripravljati kosilo in po 15.30, ko sem v miru pojedla moj lunch break, nadaljujem s stvarmi, ki so ostale in pripravim to-do listo za naslednji dan. Po 17. uri “zaprem štacuno”. No, če imam v koledarju kakšne dogodek ali “izredne razmere” (izredne pomeni takrat, ko se to ne zgodi več kot enkrat na mesec ali celo manj), delam dlje, vendar takrat verjetno tudi zjutraj začnem kasneje.

Na emaile po 17. uri ne odgovarjam. Prav tako sem svoje naročnike navadila, da sta moja komunikacijska kanala email in telefonski klic. Facebook messanger, whatsup, viber, instagram in twitter DM je ugasnjen in brez notifikacij. Ne moreš si misliti, kako mirnejši je moj vsakdan.

#4 uredi si delovni kotiček

To velja predvsem za vse tiste, ki delamo od doma. Če imaš možnost, si uredi delovni kotiček, ki ni tudi jedilna miza ali postelja. Poskušaj najti naravno svetlobo, mizo pa si obrni tako, da imaš pogled ven ali na kaj lepega. Vloži denar v dober stol in zvočnike, ki v ozadnju igrajo tvojo najljubšo glasbo. Če ti to seveda sede.

Odkar sem se pred dvema mesecema preselila v novo stanovanje, sta moja jedilna miza in postelja vedno manj tudi pisarna (ja, priznam, tudi to še vedno prakticiram, ko mi zapaše in dejansko lahko tako delam … ne pa vsak dan). Danes imam pisarno v ločenem prostoru s pogledom na majhen park pred blokom. Na moji mizi boš vedno našel svež šopek rož, pižgano svečko, blokec post it listkov in rokovnik. Pa kozarec tople vode. Ali pa matcho latte, seveda.

samostojno podjetništvo

#5 vzemi si redne premore

Samostojni podjetniki na pavze pogosto pozabimo in izredno pomembno je, da si jih znamo vzeti. Brezkompromisno in brez slabe vesti. Magari si jo zapiši v svoj google koledar in dodaj opomnik. Med pavzo skoči na svež zrak, pripravi si kak fajn snack, pretegni telo. Super je, če si vsako uro privoščiš 5 minut. Bodi kadilec brez cigarete.

Jaz si pavzo vzamem gotovo vsako uro. Če pa to ne uspe, ker seveda pridejo tudi taki dnevi, pa si, ko utegnem vzamem daljšo pavzo. Takrat skočim v trgovino ali do bližnje Koseške tržnice. Če mi čas dopušča, grem med dnevom na sprehod okoli Koseškega bajerja.

Če tega še ne počneš, začni danes.

#6 ugotovi, kdaj moraš nehati delati

Tudi, če so okoli tebe ljudje, ki pravijo, da delajo non-stop, 12 in več ur na dan, da nimajo časa za WC ali malico … ni treba, da tej mentaliteti slediš tudi ti. Verjemi, govorim iz svojih izkušenj … to ni pravi način dela in življenja na sploh. Glorificiranje stanja “biti busy” je, po mojem skromnem mnenju, čas preteklosti.

Če te resnično ne preganja kak ultra pomemben (life or death situation) rok oddaje, potem si vzemi premor. Če se počutiš, da danes res ni tvoj dan in ti stvari, ki jih sicer opraviš z levo roko, vzamejo več časa in še vedno nisi pri koncu, nehaj. Stopi ven, pojdi na sprehod. Na kavo s prijateljem. Zapri email in ugasni telefon. Veš, svet se ne bo ustavil, če si boš vzel par minut ali cel dan časa zase. Tudi, če so ti starši celo življenje govorili, da si special, toliko spet nisi. Sori, prej kot boš to spoznal, boljše bo zate. Ne pozabi, ti si sam svoj šef … če kakšne stvari ne boš naredil, boš kriv sam, če boš projekt oddal prej, kot je bilo rečeno, pa tudi verjetno ne boš dobil višjega plačila … skratka, nauči se upravljati s svojim časom.

#7 načrtuj počitnice

Ta točka nadaljuje prejšnjo. Pred nami je novo leto in fino je, če ga začneš z načrtovanjem počitnic v 2019. Tako se boš lahko veselil obiska nove destinacije ali vrnitev v tebi ljubi del sveta. S tem dobiš nov val motivacije, ki ti bo pomagal prebresti tudi najbolj napete roke oddaj in morebitne daljše delovnike, ki so na vidiku.

Če se da, greš na počitnice brez računalnika. Če boš odpotoval za dalj časa, potem je morda smiselno prenosnik vzeti s seboj, če pa govorimo o tednu ali desetih dneh, pozabi … spet, svet te bo počakal. Trust me. Ko sem 2011 odprla svoje podjetje je minilo točno pet let, ko sem prišla do ugotovitve, da grem lahko na dopust. In, vse me je počakalo. Brez pretirane drame, ki sem jo, če sem zelo iskrena, delala predvsem jaz in ne moji takratni naročniki.

Torej, kam greš v prvi polovici 2019?

#8 telovadi

Redna telesna aktivnost dokazano zmanjšuje stres. Kupi si fitness karto, poišči osebnega trenerja, izberi ure joge … najdi uteži v omari in z njih obriši prah. Karkoli že in kakršnakoli vadba ti paše, vzemi si čas zanjo. Samo 30 minut dnevno ti bo pomagalo bolje kot kozarec vina, prekrokan petkov večer (po katerem se boš potem cel vikend sestavljal) ali obiskovanje terapevtov.

Lansko leto sem začela trikrat na teden trenirati HIIT vadbe z osebnim trenerjem, poleg tega pa sem imela vsak teden tudi dve uri dinamične joge, ki sem jih vodila za mojo krasno skupino učencev. Trenutno zdravim zvit gleženj, z joga urami sem prenehala in … razlika je opazna. Ni ok. Zato takoj, ko dobim postavljeno diagnozo (ko bo to sporočilo pripotovalo do tebe prek tvojega emaila, bom ravno v Valdoltri pri ortopedu), začnem s prilagojenimi vadbami. Ponovno bom jogo vpeljala v svoj vsakdan in tam okoli 18. ure izklopila telefon za kakšno uro. Vsak dan, brez izgovorov.

samostojno podjetništvo

#9 hrana in spanje

Na tvoje vsesplošno počutje vplivata tudi hrana in spanje. Poskrbi za redne in uravnotežene obroke. Pazi tudi na to, da imaš vsak dan dovolj časa za spanje. Jaz si delovnikov, ko za menoj ni vsaj osem ur spanja, sploh več ne predstavljam.

Alkohol naj te spremlja ob posebnih priložnostih in v majhnih količinah. Skozi dan popij dovolj vode (če imaš s tem težave, je slovensko podjetje Equa razvilo pametno stekleničko, ki te bo skozi dan prek posebne aplikacije, ki si jo naložiš na svoj telefon, opozarjala, če si spil dovolj tekočine).

Torej, če povzamem: redni in uravnoteženi obroki + dovolj spanja + redna telesan aktivnost + redne pavze in počitnice. Kar fino, kajne?

#10 pojdi ven

To velja še posebej za vse nas, ki delamo od doma. Še vedno se tudi jaz čisto prepogosto znajdem v situaciji, ko cel dan (včasih tudi dva) ne grem iz stanovanja. Privošči si skok do najljubše kavarne in kak delovnik ali del tega oddelaj tam.

Meni se blazno dopade tista miza ob oknu v Tozdu, ki je občasno moja pisarna. Ali pa Bazilika in Barbarella, da zraven pojem še kakšno fino kosilo. Najdi pravo ravnotežje med delom in življenjem, ki ti bo v veselje in te bo napolnilo s svežo energijo. Tudi, ko boš imel naporne dneve ali obdobja.

#11 ne podiraj mostov

V poslovnem svetu se boš srečal s situacijami, ko se boš moral ukvarjati s težkimi naročniki ali strankami. Srečal se boš z nemogočimi željami ali celo zahtevami. Poskušaj ostati miren in pozitiven, tudi ko stvari ne gredo v smer, ki si jo pričakoval. Nikoli ne veš, kdaj boš kakšnega človeka, ki ga danes pošlješ “nekam” srečal čez nekaj let. Ni vedno lahko, a se izkaže za prekleto dobro odločitev. Vedno.

#12 varčuj!

Življenje samostojnega podjetnika je razgibano in verjetno boš tudi ti iz meseca v mesec na svoj poslovni račun prejemal različne višine zaslužka. Zato je zelo pomembno, da si pripraviš načrt varčevanja. Poskušaj z manjšimi koraki in za začetek ob vsakem plačilu 10% prenakaži na varčevalni račun. Ali pa 20%, če si to lahko privoščiš.

Odkar sem na svojem, so se mi načrti, povezani s plačevanjem računov in ostalih obveznosti, podrli točno štirikrat. Takrat sem si morala sposoditi denar pri starših ali sestri. Nazadnje pred enim mesecem! Ja, učenje tega je dolgo in to točko si bom tudi jaz večkrat prebrala naglas. Ker jo očitno še vedno rabim.

Samostojni podjetniki (v veliki večini) živimo iz meseca v mesec. Razlogov za to je veliko. Visoki stroški življenja in vodenja podjetja, plačilna nedisciplina naročnikov ali strank … zapravljanje … med mojimi novoletnimi zaobljubami bo med prvimi tremi zapisano tudi: “Vrni se v rutino varčevanja in od vsakega prejemka 15% položi na varčevalni račun!” Se mi pridružiš?

samostojno podjetništvo

#13 vedno imej na poslovnem računu dovolj denarja za plačilo naslednjih prispevkov in (če imaš) akontacijo dohodnine

Prispevke (in davke) plačujemo vsi in veliko bolje boš spal, če boš imel to na strani za prihodnji mesec. Če si davčni zavezanec: ob prejetju računa daš davek takoj na stran, ker to ni tvoje! Zmenjeno?

#14 delaj tisto, ker imaš rad

Morda ti to ne bo uspelo vsak dan ali vsak mesec, a poskušaj imeti več stvari, ki jih rad delaš in manj tistih, ob katerih zgubljaš živce. Bodi zvest sam sebi. To na začetku ni enostavno in do sanjskega delovnika prideš s časom. Korak za korakom, a obljubim ti, da se da. Pridnost, poštenost in vse zgoraj našteto je lepa formula, ki te zna popeljati do želenega.

#15 nauči se reči ne

Prav dinamičnost dela, ki smo ji iz meseca v mesec priča samostojni podjetniki, nas prepogosto potisne v situacijo, ko vsem projektom, ki pridejo do nas, rečemo ja. “Želim zaslužiti več, da bom imel potem za mrtve mesece …“. Vse lepo in prav, a ne pozabi nase. Na tvoj čas, pavze, počitnice … poskušaj biti brezkompromisen. Veš, ko boš imel vsega preveč, ko se ti bo začelo okoli tebe podirati tisto, kar si prej gradil, ker enostavno ne boš imel časa, energije ali volje stvari držati skupaj … takrat bo prepozno.

Če imaš dovolj dela in do tebe pride zanimiv projekt, poskušaj se dogovoriti za drug datum ali pa ožje sodelovanje na začetku … to seveda ne deluje v vseh panogah in na vsakem projektu, a morda ti uspe …

#16 potrepljaj se po rami

Samostojno podjetništvo je odgovorno delo, ki zahteva veliko discipline, odrekanj, obvladovanja stresnih situacij. Delaš več kot si prej, a ti po plačilu vseh stroškov pogosto ostane manj. A kljub vsemu imaš nekaj, o čemer drugi sanjajo: svobodo odločanja.

Če je tvoje podjetje uspešno … in tukaj mislim, da nisi nikomur dolžan, da so tvoji računi poplačani, da nimaš dolgov … potrepljaj se po rami in bodi ponosen nase. Tega ne zmore vsak. Bodi ponosen in si privošči nazdravljanje. Z dobrim kosilom, daljšo pavzo, skokom v terme ali s počitnicami. Resnično ne pozabi slaviti zmag. To je blazno pomembno.

Ko sem pisala ta zapis, sem se odločila, da dodam še dve točki. Bodi hvaležen in obljubi si, da boš v letu 2019 osvojil vsaj eno novo znanje. Pa nauči se manj živciranja in poskrbi, da bo na tvojem obrazi pogosteje nasmeh. Ker nenazadnje: delati zase in delati tisto, v čemer si dober in imaš rad, je eno od najlepših daril, ki si jih lahko podariš. Zato se tega zavedaj, vsak dan in vsak trenutek.

Če imaš kakšno vprašanje, ga lahko zapišeš v spodnje komentarje ali pa me ujameš prek Facebooka, Instagrama ali Twitterja. Če imaš kakšno konkretno težavo, ki za zapis zahteva več prostora, mi lahko pošlješ tudi email na hello@ninagaspari.com.

PREV

Na klepetu - Gregor Može

NEXT

Enodnevni skok v Benetke

LEAVE A COMMENT