7 razlogov zakaj je joga odlična za moške

7 razlogov, zakaj je joga odlična za moške

Joga je bila pred tisočletji praktično ustvarjena za moške in ženske je do preloma prejšnjega stoletja sploh nismo smele prakticirati. S prihodom in popularizacijo joge na zahodu smo bili pred leti priča pravemu razmahu joge med holivudskimi zvezdnicami in starletami resničnostnih oddaj. Moški ste se praktično izgubili v množici hitro rastočih joga studiev in različnih stilov joge.

Danes je slika že drugačna in vesela sem, da se tudi pri nas vse več moških odloča za jogijsko vadbo. Če si med tistimi, ki še niso povsem prepričani, da je joga lahko odlična vadba zate (ali za tvojega partnerja), potem si preberi spodnjih 7 razlogov, zakaj enostavno moraš obiskati prvo uro joge. To še posebej velja, če se redno ukvarjaš s športom.

Preden nadaljujeva te vabim, da poslušaš še 16. epizodo podcasta Lovim ravnotežje, v kateri sem se sprehodila čez najpogostejše stereoptipe o jogi, ki ne držijo in 3. epizodo, v katero sem ujela misli o tem, kako sem jogo prenesla v svojo podjetniško pot.

Moška joga

 1. Pri jogi aktiviraš celo telo

Moški se ob telesnih aktivnostih večinoma osredotočate na zadnje stegenske mišice, zadnjico, prsne mišice in ramena. In seveda na trebušne mišice. Pri jogi bo aktivirano celotno telo, tudi mišice, za katere nisi niti vedel, da jih imaš. Joga zahteva uporabo moči celotnega telesa in to pri prav vsakem položaju. Z redno vadbo se tako tvoje mišice dodatno razvijejo, pridobijo na prožnosti, tvoje okrepljeno telo pa se bo lažje izognilo morebitnim poškodbam pri drugih športnih aktivnostih.  

2. Joga izboljša tvoje počutje in osredotočenost

Z vadbo joge se energija v tvojem telesu obnovi in poveča. Po uri jogijske vadbe se tvoje telo napolni z energijo, izboljša se tvoja osredotočenost na prihajajoče zadolžitve in sprosti se hormon sreče. Samo pomisli, kaj vse lahko narediš, ko si poln energije!  

Joga za moške in fleksibilnost

3. Izboljša fleksibilnost

Vadbe visoke intenzivnosti in treningi v fitnes centrih pogosto vodijo do sproščanja mišične kisline. Z jogo boš poskrbel, da bo tvoja telesna togost le še vprašanje časa. Z redno vadbo boš v svojemu telesu spodbudil prožnost, s tem pa sprostil mišične napetosti in ustavil ustvarjanje mišične kisline. Z rednim raztezanjem se bodo tvoji siceršnji treningi fitnesa, teka ali drugih športov izboljšali predvsem pri hitrejši obnovitvi telesa, zaradi katere boš prej pripravljen na intenzivnejše treninge. A veš, pa še prstov na nogi se boš morda lahko kmalu dotaknil. Brez heca, izboljšana fleksibilnost ti ne bo pomagala le pri športu, pomisli na to, kaj vse boš lahko počel doma (wink wink) med rjuhami. 

joga za moške - slavni jogisti
Z jogo nad stres za moške

4. Z jogo nad stres

Tvoje življenje je gotovo nasičeno s prepolnim koledarjem sestankov in obveznosti, tvoj to-do seznam pa nima konca. Če boš poskrbel zase in si vzel čas za umiritev in osredotočenost na počasno dihanje, je to lahko eden najbolj učinkovitih načinov obvladovanja tvoje realnosti. Veliko ljudi stres skriva v sebi in se ob misli, da bi o tem spregovorili, ustrašijo, da bodo s tem pokazali, da niso vsemogočni. Spoiler alert: nihče ni vsemogočen, tudi ti ne. To tudi ni zdrav način spopadanja s stresom. Stres navadno spremljajo slaba in hitro dostopna hrana, neprespane noči, razdražljivost v krogu najbližjih in izguba fokusa, ki ga več kot potrebujemo pri delu in življenju nasploh. 

Joga zagotavlja občutek jasnosti in ravnovesja tvojih misli. Svoje misli boš treniral podobno kot telo. Z upočasnjenim ritmom dihanja in osredotočenostjo boš kmalu dobil občutek, da obvladaš svojo situacijo. Stanje umirjenosti, ki ga boš dosegel med uro joge, pa boš hitro začel prenašati tudi v svoje poslovno in zasebno življenje. 

 5. Z jogo lahko izboljšaš libido

Ok, ko boš začel obiskovati ure joge, boš izboljšal fleksibilnost telesa in poskrbel, da se naučiš dobrega in učinkovitega sproščanja. Kmalu boš opazil še eno zanimivo spremembo – ob redni jogijski vadbi se zna povišati tudi tvoja želja po spolnosti. Priznajmo si, da v obdobjih stresa in napetosti enostavno nismo za stvar.  

Na čisto fizični ravni pri jogi obstaja kar nekaj položajev, s katerimi povečujemo pretok krvi v dimlje. In sveža kri pomeni svežo energijo! 

Joga za moške in libido

In še 2 razloga, če te prejšnjih 5 še ni prepričalo


 

 6. Deli svoje izkušnje

Če je tvoja punca pogosto na urah joge, potem si kar zamisli, koliko plus točk boš dobil, če se ji boš pridružil. Easy peasy! 

 7. Spoznaj ogromno top ljudi

Obisk joga ure je lahko krasna iztočnica za spoznavanje novih ljudi.  

Joga v parku

Vsako poletje se družimo na brezplačnih joga večerih v ljubljanskem parku Tivoli. Skoči sem in poglej, kako fino se imamo! Vabim te, da me spremljaš prek Instagrama, kjer najprej napovem prihajajoča druženja na prostem.

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

Post Tags:
NEXT

Kaj je vinyasa flow joga?

LEAVE A COMMENT

0