Pomisli na kavo

Kako sem nehala piti kavo?

“Naj se ubijem ali raje spijem skodelico kave?” – Albert Camus
“Celo slaba kava je boljša kot biti brez kave.” – David Lynch
“Restavracije ocenjujem po njihovem kruhu in kavi.” – Burt Lancaster

Po podatkih Mednarodne kavne organizacije ljudje vsak dan popijemo približno 1,4 milijarde skodelic kave, od tega je okoli 28% popijejo zgolj v ZDA. Vseeno povprečni Američan še zdaleč ne popije največ skodelic kave na leto. Na vrhu te lestvice kraljujejo Finci z 11 kilogrami popite kave na leto na prebivalca, sledijo jim sosedi Švedi. Italijani so šele na 13. mestu in pozor … le mesto pred nami, Slovenci. Kolumbijcev, ki so takoj za Brazilijo in Vietnamom tretji na svetu po proizvodnji kave, ni niti med prvimi 20. narodi največjih kavopivcev.

Kava je gorivo, ki poganja ljudi. Vsak dan, večkrat na dan. Ni le priljubljena pijača – kava je kulturni ritual. Je vezni člen družabnih trenutkov. Podobno kot alkohol. In podobno kot alkohol smo tudi od kave lahko zelo zasvojeni.

Moja zgodba o kavi

Že moji najzgodnejši spomini na otroštvo so povezani s kavo. Do četrtega leta starosti sem s staršema, ki sta bila takrat še pridna študenta, živela pri babi in dediju v Murglah. Mama, kot kličemo mojo babico, je bila že nekaj let v pokoju in vsak dan se je odpravila k eni od prijateljic na kavo. V eni roki je navadno držala vrečko sveže nakupljenih reči iz lokalne trgovine, v drugi roki pa mojo roko. Vsak dan sva obiskali Vido ali … drugo Vido. Prva Vida mi je bila precej bolj všeč od druge, ker je imela finega kužka, s katerim sem se lahko igrala (no, dokler me ni ugriznil in sprožil moj večletni strah pred psi). Še bolj sem jo imela rada, ker je v svoji kuhinjski omarici med skodelicami za kavo imela tudi eno posebej zame.

Moji prvi koraki v svet opojne kave so bili nedolžni. Svežo mleto kavo je gospa Vida skuhala zase in za mamo. Nekaj kapljic kave je nato prelila še v mojo skodelico, dodala veliko sladkorja in še več svežega mleka. Sledilo je blazno resno čvekanje o vseh pomembnih rečeh, ki so se zgodile v Murglah po tisti kavi od včeraj ali predvčerajšnjim. Spomnim se, kako krasno je bilo, ko sem lahko kot velika sedela ob prvi Vidi in mami. Tako samostojno in odraslo.

Učenje priprave pravega espressa

… skok v najstniška leta …

Sredi burne pubertete, ko smo nekaj let že živeli na slovenski obali, se je moja zgodba nadaljevala tako, kot se je začela. Z malo kave, veliko sladkorja in še več mleka. Kasneje me je bodoči (in potem bivši) fant, ki je Italijan (o njem si več lahko prebereš tukaj), naučil, da se takšni kavi reče Latte macchiato. Navadno je kot pravi Triestin po vsakem mojem naročilu še fino zavil z očmi, ker je kava pač lahko le espresso. Vse ostalo ne šteje.

Nikoli se zares nisem ukvarjala z občutki, kako se dejansko počutim po zaužitju kave (pa še tonah sladkorja in litrih mleka). Nato sem v poznih dvajsetih letih prišla do spoznanja, da mi mleko ne paše. Nenehno napenjanje me je končno pripeljalo do ključnega krivca. Sledila je težava: kako hudiča naj pijem svoj latte macchiato, če bom mleku rekla adijo?? Naslednjih nekaj tednov sem se ukvarjala z grozno mislijo, da bom očitno tudi jaz začela piti tisti čudni espresso. In počasi se je to res zgodilo. Kmalu po preskoku sem se poslovila tudi od sladkorja.

Ena mojih zadnjih

En, dva, tri … šest espressov dnevno

Ko sem se leta 2011 podala na samostojno podjetniško pot (skoči in poslušaj 2. epizodo podcasta Lovim ravnotežje, v kateri te vodim skozi mojo pot v podjetništvo), je moj dom postal tudi moja pisarna. In kavarna. Nikoli čisto zares nisem štela, koliko skodelic espressa sem vsak dan popila. Dokler nisem prišla do spoznanja, da jih na dan spijem tudi po šest. Nekaj časa sem dneve preživljala v pisarni sredi BTC in pila sem resnično ogabno kavo. Kavne pavze so se vrstile kot po tekočem traku in bolj kot je bilo naelektreno ozračje, več kav je »padlo«. Postalo je praktično nevzdržno.

Spomnim se, kako sem se nekega oktobrskega jutra pred letom in pol zbudila ob zvokih kavnega avtomata, ki mi je pripravljal prvo jutranjo kavo. Vzela sem skodelico in se vrnila v posteljo. Kot vsako jutro sem tudi tisti dan zajtrk pojedla med rjuhami in že razmišljala, kako si bom čez nekaj minut pripravila še drugo skodelico kave. Nisem se zavedala, da sem svojo zadnjo skodelico kave pravkar popila. Stopila sem do avtomata, postavila skodelico pod “brizgalko”, prižgala gumb in … tišina. Iz ene v drugo skodelico je moj krasni kavni avtomat umrl. Brez predhodnega opozorila, brez poslednjega pozdrava. Konec. Kaput.

Tako se je takrat prvič končala moja približno 33-letna kavna romanca. Brez strategije izhoda. Brez strahu, kaj bo jutri. Brez pretirane žalosti.*

*Kave se nisem dotaknila celi dve leti (priznam, danes si jo pripravim zjutraj in spijem le eno skodelico kave z domačim mandljevim mlekom).

Depresija, glavoboli, nespečnost

Naslednja dva tedna sta bila brutalna in miniti je moral cel teden, da sem pri sebi dejansko potegnila vzporednico med počutjem in prenehanjem s pitjem kave. No, priznam, na to me je opozoril sedanji trener Blaž. Abstinenčna kriza, ki je sledila nestrateškemu prenehanju pitja kave, je bila katastrofalna. Utrujenost, nemirnost, na trenutke depresivnost in anksioznost, nespečnost, glavoboli. V meni je divjala čustvena nevihta, ki je do Blaževe razsvetlitve nisem razumela. Takoj, ko je postala “oprijemljiva”, je praktično čez noč spakirala kufre in za večno odšla.

Medklic: pred slabim mesecem sem prvič po dolgem času spet spila espresso. S krasno prijateljico Grušo sva se na poti proti Obali ustavili v kavarni Vatta na Opčinah in spili vsaka svojega. Za obe je bil to eden prvih po najini opustitvi kave. Verjetno lahko za obe rečem isto, zase pa gotovo. Bilo je … meh.

Hipsterska kava

Previdnost pri pitju kave je nujna

Ne bom ti solila pameti o tem, da bi bilo kavo dobro povsem opustiti. O tem se boš odločala sama. Bom pa zapisala nekaj znanstveno dokazanih dejstev, ki ti morda pridejo prav pri odkrivanju tvojega razmerja s kavo.

Kava ima takojšen učinek in 10 minut po zaužitju skodelice se že občuti sprememba na ravni krvnega pritiska in hitrosti bitja srca. Po 20 minutah postanemo pozornejši, naša koncentracija se izboljša. Ta občutek je eden ključnih razlogov, zakaj ljudje radi posegamo po kavi. Naše telo preide v “normalno” ali začetno stanje šele 12 ur po zaužitju kave, če vmes seveda nismo spili še kakšne skodelice.

Kofein drastično vpliva na kakovost našega spanja. Če si zadnjo skodelico spila ob kosilu, bo učinek kave prisoten tudi ob uri, ko greš navadno spat. Sčasoma učinek kave zbledi, tvoje telo zgradi višji nivo tolerance, zato boš za “enake rezultate” potreboval večjo količino kofeina. Kofein vpliva na tvoje razpoloženje. Poskušaj se od kave posloviti za dan ali dva. Upaš?

Adijo, kava. Kofein, prijatelj moj.

Moja kavna zgodba s dvema ali več skodelicami na dan se je zaključila in običajno spijem le skodelico kave zjutraj ob zajtrku. Kofein pa ostaja del mojega vsakdana. V obliki matche in zelenega čaja, občasnih skokov v svet kombuče in v skodelice črnega čaja.

Verjetno si že opazila, da naravnost obožujem matcho. Matcha ima nižjo vsebnost kofeina in za razliko od kave vsebuje “zdrav kofein”, ki se razkraja počasi. To pomeni, da po zaužitju matche ne boš občutila vala energije in nato njenega drastičnega upada. Matcha je tudi zakladnica antioksidantov, pomaga razjasniti misli, ima “razstrupljevalne sposobnosti”, je odlična za lase in nohte, vsebuje aminokislino L-Theanine, ki spodbuja nastajanje alfa valov v naših možganih … in še in še in še in še … vse in še malo čez o matchi si lahko prebereš v mojem Vodiču po matchi.

Tudi moji mami Menči občasno pripravim skodelico matche. Enkrat sva skupaj nazdravili nama in sosedi Vidi tam zgoraj.

Vse kar moram vedeti o matchi, vodič

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

Post Tags:
PREV

Vodič po Baliju

NEXT

Bullet proof recept za krasen matcha latte

  • Vesna
    REPLY

    Nina, če vam lahko dam nasvet: previdno tudi s črnim čajem. Jaz se ravno odvajam, popila sem tudi do šest skodelic na dan, naročala ta dobro robo s Kitajske, obožujem obred in vse v zvezi s čaji: skodelice, imam vitrino … A zdaj se drugi dan odvajam, ker mi je sesul ravnovesje v želodcu. In je brutalno – milo rečeno. Glava me boli, telo me boli … zaspana sem … tablete pa ne smem vzeti, ker se moram odvaditi. Tablete imajo tudi kofein (nekatere) ali pa kaj drugega. Jaz moram pretrpeti skozi tole in bom … Ampak: previdno s črnim čajem. In da ne omenim rumenih zob.

    LP, Vesna

    22/10/2019

LEAVE A COMMENT

0