omejitvena prepričanja

Kaj so omejitvena prepričanja in kako jih presežeš?

V trideseti epizodi podcasta Lovim ravnotežje se pogovarjava o omejitvenih prepričanjih, ki jih nosimo v sebi in nam preprečujejo, da živimo življenje, ki si ga želimo.

Če te ta tema zanima in želiš dodatno podporo pri preskakovanju tvojih omejitvenih prepričanj, ti je lahko v pomoč delovni zvezek “Kako presežeš omejitvena prepričanja?”, ki sem ga pripravila zate. Delovni zvezek vključuje sklop premišljeno sestavljenih vaj, ki ti bodo v pomoč pri odkrivanju in premagovanju tvojih omejitvenih prepričanj. Vključuje tudi pregled najpogostejših omejitvenih prepričanj o denarju, odnosih, delu in samopodobi.

Če še nisi prijavljena na e-novičke, to lahko narediš na koncu zapisa. Poleg krasnih vsebin, ki jih pripravljam samo za naročnice, boš ujela tudi popust za nakup v spletni trgovini (tudi za delovni zvezek “Kako presežeš omejitvena prepričanja?”).

Potovanje po Baliju

Kaj so omejitvena prepričanja?

Če zelo poenostaviva je omejitveno prepričanje misel, ki jo imaš o sebi, za katero verjameš, da je resnična, dejansko pa te ta točno ta misel zadržuje v življenju in pri praktično vseh odločitvah, ki jih sprejemaš. Tako globoko je zasajena v tvoj bit, da je postala del tebe in ji verjameš in nanjo gledaš kot na absolutno resnico.

Omejitvena prepričanja so vse tiste misli, v katere verjameš, da držijo, ki pa ob enem omejujejo tvoje sposobnosti. Ta prepričanja živijo v tvoji podzavesti in se na plan priplazijo takrat, ko na primer razmišljaš ali se odločaš o stvareh kot so menjava službe, vpeljava vadbe v življenje, razmišljanje, da rečeš osebi, ki jo imaš rada prvič ne.

Omejitvena prepričanja so preprosto domneve o tvoji resničnosti, ki izhajajo iz tvojega dojemanja življenjskih izkušenj. Če želiš, da bi tvoja dejanja in odločitve imele največji možen pozitivni učinek, moraš imeti postavljena prepričanja, ki bodo kar se da blizu te resničnosti. Prepogosto pa se zgodi, da se zavajamo z lažnimi resničnostmi in prepričanji, ki dejansko ne odražajo našega resničnega jaza, sposobnosti in tudi okolja, v katerem živimo. Vse to skupaj prepogosto vodi v to, da zaradi svojim omejitvenih prepričanj nikoli ne dosežeš ciljev in sanj, ki si jih globoko v sebi želiš doseči.

Od kod izhajajo omejitvena prepričanja?

Omejitvena prepričanja se razvijejo iz različnih situacij, ki se nam dogajajo na življenjski poti. Veliko omejitvenih prepričanj se oblikuje v otroštvu kot posledica nezmožnosti razumevanja stvari, ki se odvijajo okoli nas. Če se nam je zgodila travmatična izkušnja, se bodo občutki, ki smo jih imele ob tisti situaciji, razvili in ostali v naši podzavesti. S časom se razvijejo v prepričanje in oviro, ki nam ne pusti, da jo preskočimo. Še več, zaradi nje ostanemo na istem mestu.

Če se ne soočimo s situacijami, ki so se nam zgodile v otroštvu in iz katerih so se razvila naša omejitvena prepričanja, potem se lahko znajdemo v 40-ih letih in si dovolimo, da naše življenje vodi in upravlja izkušnja iz otroštva.

Omejitvena prepričanja se lahko razvijejo tudi iz odnosov, prijateljskih, intimnih, delovnih v službah ali pa iz tistih hipnih, slučajnih. Običajno se ta prepričanja usidrajo na že obstoječa in zakoreninjena prepričanja iz našega otroštva in delujejo kot dvojno potrjevanje omejitvenih prepričanj. Kot misel: no, evo, sem vedela, da je res.

Kako pri sebi prepoznaš omejitvena prepričanja?

Tehnik za prepoznavanje in upravljanje omejitvenih prepričanj je veliko, ena od najbolj enostavnih pa je, da razmisliš o stvareh, ki si si jih vedno želila narediti ali doseči in pri tem pomisliš, če ob teh mislih vidiš kakšne omejitvene misli, ki ti preprečujejo, da bi jih dosegla?

Pomisli na svoje cilje, ki si si jih postavila in jih nikoli nisi dosegla – kaj te je pri tem omejevalo?
Pomisli na nekaj, kar delaš zdaj in kaj te pri tem omejuje, da narediš korake naprej? Lahko je v službi ali v zasebnem življenju, v odnosih?
Pomisli na več stvari, ki so del tvojega življenja: delo, življenje, odnosi, denar, zdravje. Kaj je tisto, kar si rečeš vsak dan, ko se imaš v mislih dialog sama s seboj?

Predlagam ti, da svoje misli in notranji dialog zapišeš, na list, v dnevnik, ker vse to, kar pride v tvoje misli predstavlja tvoja omejitvena prepričanja. Zdaj jih poznaš in zdaj se lahko začne soočanje in upravljanje. Vodič, kako začeti pisati dnevnik, te čaka tukaj.

Kako presežeš svoja omejitvena prepričanja?

Ko sem se sama soočala s svojimi, sem ugotovila, da je pogosto potrebnih le nekaj osredotočenih minut, da sem začela spreminjati svojo miselnost okoli prepričanj, ki so me celo življenje omejevala. Trenutek, ko se zaveš, da omejitveno prepričanje, ki ga nosiš v sebi, dejansko ni pravo in resnično, je trenutek, ko se ga razbremeniš.

Večina omejitvenih prepričanj in trditev, ki jih nosiš v sebi, vključuje besede ne morem, ne znam, ne bi smela … pomisli na to, kako lahko preoblikuješ te misli in prepričanja, da bi prišla do globje resnice in spremembne miselnosti?

Vprašaj se: ali je to mogoče? Ali dejansko to lahko naredim? Ali je kdo, ki mi je podoben, to že naredil? Ali sem res takšna oseba?

Izberi eno od svojih omejitveni prepričanj in se vprašaj od kod prihaja? Se spomniš, kdaj si se prvič zavedla tega prepričanja? Kaj bi lahko naredila v življenju, če te ne bi ustavljalo to prepričanje? Kako bi izgledalo tvoje življenje?

Poskušaj si predstavljati, da je to omejitveno prepričanje od tvoje prijateljice, ki ti ga je pravkar zaupala. Zapiši pozitivne misli, ki nasprotujejo temu razmišljanju in prepričanju. Dovoli si vsaj 5 razlogov, zakaj to omejitveno prepričanje ni realni prikaz tebe, tvojih sposobnosti, misli in želja.

Preberi vse točke, dvakrat, desetkrat. Obesi jih na hladilnik. In si odpusti. Odpusti si in steči proti svojemu cilju, željam in strastem.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

PREV

Produktivnost 101 - Dodatne tehnike upravljanja s časom

NEXT

Meta Kač - kako svojo podjetniško zgodbo predstaviti novinarju, vse o novem Elle Slovenija podcastu in trajnostnem načinu življenja

LEAVE A COMMENT

0