Mentalno zdravje – moja pot, izkušnje in odgovori na vaša vprašanja

V 49. epizodi podcasta Lovim ravnotežje sem po dolgem času sama, v solo epizodi. Danes v tej epizodi s teboj delim temo mentalnega (duševnega) zdravja. V tej epizodi ti bom povedala svojo zgodbo in pot, od zdravjenja z antidepresivi, obiskovanja številnih terapevtov pa to tehnik, ki mi danes pomagajo, da svoje mentalno zdravje krepim. V epizodo sem vključila ideje in tehnike, ki mi pomagajo ter dodala aktualno sezonsko depresijo, ki v tem trenutku marsikomu (tudi meni) zbija razpoloženje, počutje in slabša spanec. Kako prepoznaš sezonsko depresijo in, kaj ti lahko pomaga pri njen obvladovanju, boš izvedela v tej epizodi. Na koncu sem odgovorila na nekaj vprašanj, ki so mi jih poslale sledilke na Instagramu.

sindrom vsiljivca

V epizodi sem omenila, da je ena od taktik, ki mi pomaga bdeti nad duševnim zdravjem tudi jutranja rutina. O moji jutranji rutini lahko več izveš v (do danes najbolj poslušani) 8. epizodi tega podcasta. Če še nisi prijavljena na moje e-novičke, se lahko prijaviš na koncu tega članka, ob prijavi pa takoj v svoj nabiralnik dobiš posodobljeno jutranjo rutino, ki vključuje ideje za jesen.

Zgodbo o Lorenzu lahko najdeš tukaj.

Omenila sem tudi niz epizod o produktivnosti, ki jih lahko poslušaš tukaj.

Če te zanima meditacija, pa ne veš kako začeti, lahko poslušaš 12. epizodo tega podcasta, prebereš niz člankov, ki sem jih že objavila ali skočiš na epizodo, ki sem jo o meditaciji posnela z Nastjo in njen Malinca podcast.

Melita Zupančič – terapija Šepet srca

Kaj je sezonska depresija?

Vse krajši jesenski dnevi in sprememba temperature sta pogosto ključna razloga za nihanje razpoloženja. Letošnje leto na to še dodatno vplivajo tudi aktualne razmere koronakrize. Si tudi ti pri sebi opazila nerazpoloženost, pomanjkanje energije, težave z osredotočanjem in spanjem?

Zelo mogoče je, da se te je lotila sezonska depresija (v angleščini jo najdeš pod terminom SAD – Seasonal Affective Disorder. Najpogosteje jo poznamo v času, ko prehajamo iz zime v pomlad. Po domače ji rečemo pomladna utrujenost. Podobno razpoloženje nas dejansko spremlja ob vsaki menjavi letnega časa in priznam … letos je moje razpoloženje res na psu. Prav zato sem se odločila, da v današnje sporočilo vključim ideje, kako lahko lažje in bolj učinkovito upravljaš s sezonsko depresijo, če si jo opazila tudi pri sebi.

Pri sezonski depresiji ne gre za nek trend. Dejansko sezonske spremembe lahko motijo tudi hormone, kot sta serotonin in melatonin, ki uravnavata spanec, razpoloženje in počutje.

Najpogostejši simptomi sezonske depresije so naslednji

• občutek slabega počutja, ki traja večino dneva ali skoraj vsak dan,
• izguba zanimanja za stvari, v katerih običajno uživaš ali ob katerih se počutiš srečno,
• občutek utrujenosti in pomanjkanje energije,
• težave z vzdrževanjem pozornosti in koncentracije,
• občutek brezupnosti,
• težave s spanjem (lahko preveč ali premalo spiš) in jutranja utrujenost,
• sprememba v apetitu (ješ več ali manj kot običajno, prihaja do spremembe v teži).

Vodič za pisanje dnevnika najdeš tukaj.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog prihodnjih sogovornic in sogovornikov, ideje ali vprašanja pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

PREV

Tanja Fajon - pogovor z evropsko poslanko o izzivih sodobne družbe

NEXT

Nastja Kramer Pesek - soustanoviteljica in solastnica spletne trgovine in lifestyle portala Malinca

  • Simona
    REPLY

    Hvala za namige za boljše življenje. 🙂
    Lp 🙂

    17/10/2020

LEAVE A COMMENT

0