Kaj je Vinyasa Flow joga?

Kaj je vinyasa flow joga?

Vinyasa je stil jogijske vadbe pri katerem svoje dihanje uskladimo z gibanjem telesa. Tej obliki vadbe nekateri rečejo tudi “power yoga” in “flow yoga”. Jaz sem se odločila, da jo poimenujem vinyasa flow. 

Ure vinyasa flow joge so raznolike in praktično ni dveh ur, ki bi bili enaki. To je ena ključnih razlik ostalih “fiksnih” oblik vadbe joge – od statične Bikram (pogosto ji pravijo tudi “hot” joga, ker se jo izvaja v vročem in vlažnem prostoru) pa do bolj dinamične Ashtanga joge. Posebnost vinyasa flow joge se skriva prav v njeni raznolikosti, skozi katero vadeči razvija bolj uravnoteženo telo. To se krepi in pridobiva na moči, s tem pa poskrbimo, da se možnosti ponavljajočih poškodb izognemo.  

Vinyasa flow joga pozdrav soncu

Pozdrav soncu

Pozdrav soncu je zaporedje 12 jogijskih asan oziroma položajev, skozi katere se premikamo ob vsakem vdihu in izdihu. Gre za eno najbolj prepoznavnih in uporabljenih jogijskih zaporedij, ki na zelo enostaven način prikazuje bistvo vinyasa flow joge.

Vinyasa flow je primeren za začetnike in izkušenje jogiste

Dinamične oblike joge so za jogijske začetnike najbolj primerne, saj pri tej obliki vadbe telo v določenem položaju zadržimo manj časa kot pri tradicionalnih, bolj statičnih oblikah vadbe. Če se z jogo še nisi srečal ali je tvoje prvo srečanje z jogo potekalo na uri statične vadbe (ko je bilo treba si položaj zadrževati pol minute ali več), ki ti morda ni ustrezala, potem je vinyasa flow joga odlična zate.

Tvoje telo se bo počasi privajalo na nove gibe, skozi vadbo pa bodo aktivne predvsem večje mišične skupine. Tisti, ki ste se z jogo že spoznali, a še niste preizkusili vinyasa flow ure, boste pri tej vadbi hitro prepoznali možnost zahtevnejših izvajanj, s katerimi bo vaša izkušnja hitro postala dobra kardio ura telovadbe.

Vinyasa joga za začetnike
Vinyasa joga za izkušene, napredni tečaj

Katere so ključne prednosti vinyasa flow joge?

Vinyasa flow je odlična gibalna vadba, s katero prebudimo celo telo, hkrati pa z vadbo umirjamo svoje misli. Lahko bi ji rekli gibalna meditacija. Ključne prednosti te oblike vadbe joge so: 

 • boljša prekrvavitev telesa in pospešen srčni utrip, 
 • sproščanje sklepov in sklopov mišic, 
 • spodbujanje znojenja, 
 • aktiviranje belih mišičnih vlaken, ki skrbijo za hitre gibe v krajšem času, 
 • krepitev pljuč in srca, 
 • pospeševanje prebavnega procesa, 
 • umirjanje in doseganje boljšega nadzora nad mislimi, 
 • izboljšanje koordinacije telesnih gibov, s katerimi preprečujemo poškodbe, 
 • povečevanje telesne moči, 
 • izguba odvečne telesne teže, 
 • sproščanje hormona sreče. 
Prednosti Vinyasa flow joge

Kako se lotim sestavljanja ur za moje učence

Vsako uro z učenci začnemo s kratkim umirjanjem misli in osredotočenostjo na dihanje. Nadaljujemo z ogrevanjem, v katerega že vključimo prve flow tehnike kot je pozdrav soncu. Osrednji del vadbene ure je namenjen izvajanju položajev, s katerimi pretegnemo vse dele telesa. V tem delu vedno pustim dovolj časa, da vsak učenec najde trenutek za samostojno odkrivanje in spoznavanje svojih sposobnosti. Največkrat se to zgodi ob pripravi na izvajanje stoje na glavi, kjer so moji učenci izredno kreativni in jim tak način vadbe ustreza. Zadnji del ure namenimo končnemu sproščanju in umirjanju. 

Naše vinyasa flow ure joge so takšne, kot sem jih vedno želela obiskovati tudi sama. Veliko se smejimo in vadimo ob energični glasbi. Predvsem pa za res dobro izvedeno uro vse svoje težave, obremenitve, to-do liste, odgovore na e-maile ali misli, da moramo plačati položnice, pustimo zunaj.  

Vse ostale informacije o naših super vinyasa flow urah joge najdeš na strani urnika in cenika. Pridi, veseli te bomo. 

Post Tags:
PREV

7 razlogov, zakaj je joga odlična za moške

NEXT

Oh, ti stereotipi o jogi

LEAVE A COMMENT