Kaj je Vinyasa Flow joga?

Kaj je vinyasa flow joga?

Vinyasa je stil jogijske vadbe pri katerem svoje dihanje uskladimo z gibanjem telesa. Tej obliki vadbe nekateri rečejo tudi “power yoga” in “flow yoga”. Jaz sem se odločila, da jo poimenujem vinyasa flow. 

Ure vinyasa flow joge so raznolike in praktično ni dveh ur, ki bi bili enaki. To je ena ključnih razlik ostalih “fiksnih” oblik vadbe joge – od statične Bikram (pogosto ji pravijo tudi “hot” joga, ker se jo izvaja v vročem in vlažnem prostoru) pa do bolj dinamične Ashtanga joge. Posebnost vinyasa flow joge se skriva prav v njeni raznolikosti, skozi katero vadeči razvija bolj uravnoteženo telo. To se krepi in pridobiva na moči, s tem pa poskrbimo, da se možnosti ponavljajočih poškodb izognemo.  

Vinyasa flow joga pozdrav soncu

Pozdrav soncu

Pozdrav soncu je zaporedje 12 jogijskih asan oziroma položajev, skozi katere se premikamo ob vsakem vdihu in izdihu. Gre za eno najbolj prepoznavnih in uporabljenih jogijskih zaporedij, ki na zelo enostaven način prikazuje bistvo vinyasa flow joge.

Vinyasa flow je primeren za začetnike in izkušenje jogiste

Dinamične oblike joge so za jogijske začetnike najbolj primerne, saj pri tej obliki vadbe telo v določenem položaju zadržimo manj časa kot pri tradicionalnih, bolj statičnih oblikah vadbe. Če se z jogo še nisi srečal ali je tvoje prvo srečanje z jogo potekalo na uri statične vadbe (ko je bilo treba si položaj zadrževati pol minute ali več), ki ti morda ni ustrezala, potem je vinyasa flow joga odlična zate.

Tvoje telo se bo počasi privajalo na nove gibe, skozi vadbo pa bodo aktivne predvsem večje mišične skupine. Tisti, ki ste se z jogo že spoznali, a še niste preizkusili vinyasa flow ure, boste pri tej vadbi hitro prepoznali možnost zahtevnejših izvajanj, s katerimi bo vaša izkušnja hitro postala dobra kardio ura telovadbe.

Vinyasa joga za začetnike
Vinyasa joga za izkušene, napredni tečaj

Katere so ključne prednosti vinyasa flow joge?

Vinyasa flow je odlična gibalna vadba, s katero prebudimo celo telo, hkrati pa z vadbo umirjamo svoje misli. Lahko bi ji rekli gibalna meditacija. Ključne prednosti te oblike vadbe joge so: 

 • boljša prekrvavitev telesa in pospešen srčni utrip, 
 • sproščanje sklepov in sklopov mišic, 
 • spodbujanje znojenja, 
 • aktiviranje belih mišičnih vlaken, ki skrbijo za hitre gibe v krajšem času, 
 • krepitev pljuč in srca, 
 • pospeševanje prebavnega procesa, 
 • umirjanje in doseganje boljšega nadzora nad mislimi, 
 • izboljšanje koordinacije telesnih gibov, s katerimi preprečujemo poškodbe, 
 • povečevanje telesne moči, 
 • izguba odvečne telesne teže, 
 • sproščanje hormona sreče. 
Prednosti Vinyasa flow joge

Joga v parku

Vsako poletje se družimo na brezplačnih joga večerih v ljubljanskem parku Tivoli. Skoči sem in poglej, kako fino se imamo! Vabim te, da me spremljaš prek Instagrama, kjer najprej napovem prihajajoča druženja na prostem.

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

Post Tags:
PREV

7 razlogov, zakaj je joga odlična za moške

NEXT

Oh, ti stereotipi o jogi

LEAVE A COMMENT

0