Kaj je vedno v moji torbi za plažo

Kaj se skriva v moji torbi za na plažo

Nikoli nisem bila posebna ljubiteljica poležavanja na plaži, a to se je spremenilo pred nekaj leti, ko sem se tudi jaz začela predajati uživanciji na plaži. Vstopila sem med plaželjubce in tiste, ki se vsakodnevno borijo za najboljši plac ob morju. Brez brisačastih rezervacij, da se razumeva. Tega ne odobravam. Vsak dan znova na plažo tovorim eno tono robe, zato bom danes zate zapisala, kaj vse se skriva v moji, preveliki, zoprno težki iza nositi okoli, torbi. Knjige, pijača, hrana, malenkosti, ki polepšajo plažno uživancijo, torej.

Plaža v Strunjanu

Plažne dogodivščine in težo torbe, ki jo vzamem s seboj načeloma razdelim na lokacijo. Največkrat se znajdem v Strunjanu, kjer sem kot srednješolka in kasneje študentka preživela večino poletij. Moj najljubši plac na slovenski obali je Krajinski park Strunjan, tisti divji del, ki ob obali ali s strunjanskega križa vodi do divje plaže, ki ji domačini pravimo Bele skale. Navadno tja ne tovorim cele gore reči, vseeno pa so z mano moja najljubša okrogla brisača (ta je šla med drugim z mano tudi do Balija in nazaj) The beach people, pa še ena manjša bombažna brisačka, ki jo pozimi uporabljam kot prt na jedilni mizi, Ikein mini vzglavnik, da me med ležanjem ne boli vrat in seveda fino kompaktna podloga, ki gre pod ta okroglo brisačo.

Če me vsaj malo poznaš ali spremljaš prek družbenih omrežij, potem veš, da imam rada rutino. Jaz temu rečem, da sem hitro zadovoljna, samo na mojo skalo v Malinsko me pelji in ti bom večno hvaležna.

Če bi mi pred leti kdo rekel, da bom raj na svetu našla v Malinski, bi rekla, da je nor. Vedno se mi je namreč dozdevalo, da so najlepše plaže pač tiste, ki se ti smejejo z razglednic, medtem ko preklinjaš pošiljatelja in njegovo blazno srečo, da uživa tam v tropih (navadno seveda v zimskih mesecih, medtem kose midve zavijava v tople puloverje). In, priznam, nekaj takšnih sem imela srečo tudi videti – od Kube (ali natančneje otočka Cayo Largo del Sur, ki leži južno od Kube), pa ikoničnega Bondi beacha v avstalskem Sydneyju, pa Gili Mena, pa Sardinije in Italije po dolgem in počez … in še in še). Ampak, nimam druge, priznam, meni Malinska in tistih 300 metrov skal na Haludovem pomeni največ na svetu.

Dejansko poleti ne rabim drugam. Če nisem v Strunjanu ali v Trstu na mestni plaži, me gotovo najdeš v Malinski.

No, to je zgolj “pohištvo”, ki gre z mano tudi na najbolj “odročne” in zoprno dostopne konce plaž. Greva naprej, skočiva v mojo torbo.

Polna hladilna torba, doma pripravljena hrana in ena krasna razvada

Vsako jutro si pripravim hrano, ki jo vzamem na plažo. Po novem sem na plaži namreč sposobna preležati cel dan. Navadno si pripravim falafle ali pa zelenjavo, ki ji primešam riž, kus kus ali kvinojo. Ko sem v Malinski, se navadno zbudim okoli 7. ure. Pripravim si zajtrk, dodam še kavo ali matcha latte, zajtrk pa nato, preden se brisače na plaži zapolnijo, v miru pojem na moji skali na Haludovem.

Če v trgovini dobim dobre in sveže polnozrnate žemljice, si pripravim sendvičke z domačim humusom, avokadom in mlado špinačo. To idejo sem “ukradla” Darji iz Bazilike takoj, ko sem ugotovila, da ti sendviči izredno dobro prenašajo vročino in mi torej ne zasedajo prostora v hladilni torbici.

V mojo Equa pametno stekleničko natočim svežo vodo. V mini prenosni hladilniček naložim enega pingvina, odpirač in dve steklenički brezalkoholnega Heinekena 0.0. Slednji me zadnja leta naravnost rešuje pred vročino. Fina razvada, priznam.

Skrb za kožo in skrivanje obraza pred soncem

Rada imam nežno porjavelost, pri tem pa skrbim, da svojega obraza ne izpostavljam soncu. Če te zanima, kaj se skriva v moji kozmetični plažni torbi, skoči sem.

Na plažo vedno vzamem še šilt slamnik, ki sem ga kupila na Baliju ali ta originalni vintage panamski slamnik, ki sem ga podedovala od pokojnega dedka Vladota. Sicer mi je premajhen, zato ga imam navadno na glavi le do plaže in na poti domov, ampak mi je blazno lep, pa še na dedka me spomni.

Knjige in še enkrat knjige

Seveda poležavanje na plaži zahteva tudi fino dozo bralnega materiala in moj letošnji spisek je precej dolg.  Če še nisi prijavljena na moje e-novičke, skoči na konec tega zapisa, kjer te čaka obrazec za prijavo. Takoj po prijavi boš v svoj e-nabiralnik dobila PDF s počasnimi jutranjimi rutinami, neaj dni kasneje pa seznam 24 knjig za sodobno žensko in podjetnico. Ogromno predlogov za branje na plaži ali v udobju svojega doma.

Še to: poleti namesto brezveznih bookmarkov, ki se prehitro zmečkajo in zgubijo, med liste knjige raje zataknem vejico sivke ali rožmarina. Tako mi cela knjiga diši po teh krasnih vonjih, ki sem jih od nekdaj povezovala s poletnimi počitnicami.

Garnier moja naravna poletna izbira

Morda se ti zdi, da na plažo tovorim pol stanovanja in verjetno imaš prav. Gotovo pa mojega plažnega poležavanja ne spremljajo glasni zvočniki, napihljiv flamingo ali prižgan telefon. Spomine na poletne plažne dogodivščine nosim s seboj še leta, zato je prav, da si jih naredim čim bolj nepozabne.

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

PREV

Na klepetu - Gruša Zorn

NEXT

Najbolj zabavne ure joge v mestu letos po novem tudi "leteče"

LEAVE A COMMENT

0