Brezplačna e-knjiga
Kako svojo zgodbo
predstaviti novinarju?

Imaš zgodbo, ki jo želiš predstaviti novinarju, pa ne veš, kako?

Če se želiš s svojo osebno ali podjetniško zgodbo, izdelkom ali storitvijo predstaviti novinarju ali uredniku, potem je ključno, da zelo dobro poznaš delo novinarja. To pa vključuje tudi dobro razumevanje, kakšne zgodbe novinarja zanimajo, saj boš le s tem spoznanjem lahko pripravila resnično zanimive medijske predloge oziroma zgodbe, ki jih boš samozavestno poslala novinarju ali uredniku.

Pri pripravi in komuniciranju z novinarji se je vedno dobro zavedati, da naloga novinarja NI, da pove tvojo zgodbo. Naloga novinarja je, da z zgodbami, ki jih objavi, ponudi dodano vrednost svojemu bralcu, poslušalcu ali gledalcu, ti pa mu pri tem lahko uspešno pomagaš, če v prvi vrsti razumeš to dinamiko. Knjižica “Kako s svojo zgodbo nagovoriti novinarja in ujeti njegovo pozornost?” te bo naučila, kako na pravilen in učinkovit način začeti komunicirati z novinarji ter jim predstavljati sebe in tvojo podjetniško zgodbo.

Kdo sem?

Moje ime je Nina in sem strokovnjakinja za odnose z mediji, voditeljica najbolj poslušanega podjetniškega podcasta Lovim ravnotežje, mednarodna učiteljica joge in zagovornica lovljenja ravnotežja med delom in življenjem.

Zadnjih petnajst let se moje delo vrti okoli odnosov z mediji, uredniki in novinarji. Na začetku svoje poklicne poti sem delala kot vodja oddelka za odnose z javnostmi v telekomunikacijskem podjetju, kasneje pa vodila oddelek marketinga in prodaje v eni od priznanih zasebnih poslovnih šol. Sledil je skok v eno od najbolj priznanih oglaševalskih agencij, kjer sem imela mesto v oddelku za odnose z javnostmi. V času dela v agenciji sem skrbela in upravljala delo z naročniki, kot so Telekom Slovenije, Gorenje, Fructal in mnogi drugi.

Zadnje desetletje hodim po samostojni podjetniški poti, na kateri svojim naročnikom svetujem in pomagam graditi uspešne, učinkovite in odmevne medijske zgodbe. V veliko čast mi je, da sem v teh letih sodelovala pri gradnji ugleda projektov, kot so Equa, Fructal, Goat Story, Lidl Slovenija, L’Oreal, Malinca, Mercator, Odprta kuhna, Slovenia Vodka in številni drugi.

V več kot petnajstih letih dela sem spoznala vse kotičke slovenskega medijskega prostora, njegove posebnosti in zakonitosti, ki mi danes pomagajo pri svetovanju in upravljanju odmevnih medijskih zgodb. Danes svetujem podjetnicam in podjetnikom, kako za svoje podjetniške zgodbe pripraviti učinkovite strategije komuniciranja z novinarji, s katerimi dosegajo širše oblinstvo svojih potencialnih kupcev, strank in naročnikov.

Zakaj tvoje podjetje potrebuje tudi medijske objave?

Z učinkovitim vodenjem odnosov z mediji in skozi grajenje medijskih zgodb širiš zavedanje med občinstvom, to pa pomeni, da za tvojo zgodbo izve večje število ljudi. Skozi medijsko objavljene zgodbe krepiš tudi svojo kredibilnost.

Več ljudi ti zaupa kot strokovnjakinji na svojem področju, s tem pa krepiš tudi ugled svojega podjetja, blagovne znamke, izdelka ali storitve.

Skozi medijske zgodbe loviš nove kupce in stranke, ki prej še niso slišali zate, postaviš lahko točko razlikovanja, ki bo morebitnim novih kupcem, strankam ali naročnikom jasno prikazala, v čem si drugačna (ali boljša) od svoje konkurence.

Skozi nastope v medijih lahko občinstvo izobražuješ in s tem poskrbiš, da bo tvoje občinstvo razumelo, kaj ponujaš in zakaj so tvoji izdelki ali storitve za tvoje občinstvo prava izbira.

Dobro vodeni odnosi z mediji tvojemu podjetju, blagovni znamki, izdelku ali storitvi prinesejo veliko prednosti, ki lahko močno vplivajo na uspešnost tvoje podjetniške zgodbe in obstoj blagovne znamke, izdelka ali storitve.

Kaj te čaka v e-knjižici?

V e-knjižico “Kako s svojo zgodbo nagovoriti novinarja in ujeti njegovo pozornost?” sem vključila 10 nasvetov, ki so se mi v 15-letni karieri dela z mediji izkazali za najbolj učinkovite.

Med drugim se boš naučila, kako s hitrimi potezami ujeti pozornost novinarja in v nekaj sekundah s svojim sporočilom izstopiti iz množice sporočil, ki jih vsakodnevno prejme v svoj e-nabiralnik.

V e-knjižici boš spoznala tudi načine, kako lahko isto zgodbo v enakem časovnem obdobju prilagajaš več novinarjem hkrati, pri tem pa ohranjaš zgodbo zanimivo za vsakega naslovnika.

Kako za novinarja pripraviš vizualni material (fotografije in video material), kako gradiš zgodbo z osebno noto, ki ti bo v pomoč pri grajenju dolgoročnih in zaupanja vrednih odnosov z novinarji in uredniki.

Učinkoviti nasveti, kako predstaviti sebe kot strokovnjakinjo na svojem področju, kako poenostaviti sporočilo in novinarju omogočiti dostop do vseh informacij, ki jih potrebuje za svoje delo.

V e-knjižico sem dodala tudi primer e-sporočila, ki ga pošlješ novinarju in v njem svojo zgodbo predstaviš na način, da bo slednja v nekaj sekundah ujela pozornost novinarja.

Pri komunikaciji z novinarji je vedno dobro, da svojo zgodbo postaviš v kontekst. Zato sem v knjižico dodala tudi primer kratke predstavitve tvojega podjetja, ki jo je vedno dobro vključiti v vsako poslano sporočilo.

V e-knjižici je na voljo tudi prostor za tvoje ideje, ki jih boš dobila od prebiranju.

PRENESI IZVOD BREZPLAČNE E-KNJIGE

Izpolni spodnji obrazec in v tvoj e-nabiralnik boš prejela e-knjižico “Kako s svojo zgodbo nagovoriti novinarja in ujeti njegovo pozornost?”. V sporočilu boš prejela tudi kodo s popustom, ki jo lahko uporabiš za nakup vsebin v moji spletni trgovini.

Med drugim te tam že čaka Celovit e-vodič odnosov z mediji, v katerega sem na 52 straneh ujela svoje 15-letne izkušnje, znanje in vsa orodja za učinkovito in dolgoročno uspešno delo z novinarji.

Komaj čakam, da slišim in vidim, kako bo tvoja podjetniška zgodba zaživela tudi skozi medijske objave.

``Publiciteta je ključna. Dobra zgodba je neskončno bolj učinkovita
od oglasa na prvi strani najbolj branega časopisa.``
Sir Richard Branson
0