Umetnost uživanja življenja

Kako ujeti umetnost uživanja življenja

Rada sem doma. Ko jesen potrka na vrata, se kot medved zatečem v svoj dom in težko me spraviš ven. Rada sem doma in obožujem občutek topline, ki sem jo ustvarila v moji mirni oazi sredi mesta. V mojem mestu, kjer vsak dan pogosto prehitro oddrvi mimo.

Čeprav moj dom ni velik, a je vseeno prostoren. V njem je ravno dovolj prostora za domačo pisarno, prostor za jogo in meditacijo ter prostor za ogromno teraso, ki se razteza čez celotno dolžino stanovanja in ponuja razgled proti Rožniku. Velika vrata na teraso tudi v teh najkrajših dneh v letu v moj dom prinesejo veliko svetlobe, ki me napolni z dovolj energije za vsakodnevne obveznosti in opravke.

Doma preživim največ časa. Dom je moja pisarna, iz katere že devet let vodim svoje podjetje. Je moje zatočišče in moj najljubši prostor na svetu. Vanj rada sprejmem meni drage ljudi. Pa naj gre za sobotno večerjo s prijateljicami ali hitri čvek ob matcha latte sredi tedna. Vsak del doma v sebi skriva tisoč in eno reč, s katero lovim ravnotežje in umetnost uživanja življenja.

V današnji objavi te vabim na virtualni obisk, ob koncu pa ti zaupam še 12 krasnih načinov za lovljenje odličnega jesenskega počutja.

Umetnost uživanja življenja

Kaj je umetnost uživanja življenja?

Danci so ga ujeli v eno besedo: hygge ali umetnost ustvarjanja intimnega okolja, duševne mirnosti, uživanja ob majhnih, prijetnih stvareh, sproščanje in druženje. Francozi imajo art de vivre ali umetnost uživanja življenja. Filozofijo so skozi stoletja prenesli v kulinariko, modo, celo šport, preživljanje prostega časa in druženje. Francoski način umetnosti uživanja življenja se priklanja drobnim vsakdanjostim, ki nam lepšajo življenje. In ne pozabiva na italijanski dolce far niente, ki ga tako rada opazujem, ko se sredi Trsta usedem in naročim aperol. Prikupnost uživanja ob “nič delati”.

Moja življenjska filozofija lovljenja ravnotežja vključuje kar nekaj takšnih vsakodnevnih trenutkov, s katerimi uživam v umetnosti življenja. Ena takšnih reči je moja počasna jutranja rutina, s katero v vsak dan vstopim polna energije in zagona. Če želiš pokukati vanjo in ujeti nekaj koristnih informacij, kako skrbeti za krepak imunski sistem, se naroči na moje e-novičke in takoj boš v svoj e-nabiralnik prejela tudi zmagovalno jesensko-zimsko rutino. Gotovo v njej najdeš tudi kakšno idejo za popestritev svojih juter.

Vsak prostor mojega doma vključuje tudi predmete, s katerimi si lepšam svoj prostor in božam svojo dušo.

Kopalnica je moja prva in zadnja dnevna postaja. Pod tušem mi družbo vedno dela svež šopek evkaliptusa, ki ga vsako drugo soboto kupim na ljubljanski tržnici pri Marini. Vsakič, ko se kapljice vode dotaknejo listov, se v kopalnici ustvari krasno in pomirjujoče aromaterapevtsko tuširanje. V teh mrzlih dneh, ko nas bodo lovili virusi, je svež evkaliptus odličen za preganjanje glavobolov in simptomov kašlja, prehlada in zaprtih dihalnih poti.

Moja pisarna je majhna in moji predhodnici (pst krasni oblikovalki Nini Šušnjara) je služila kot “walk in” omara. Na ogromni mizi, ki je običajno pospravljena in ponuja veliko prostora za kreativno razmišljanje in ustvarjanje, je zgornji levi kot namenjen zen kotičku. Tukaj imam vedno postavljene svečke, ki si jih prižgem ob jutranjem prihodu v pisarno in majhno vazico z nekaj vejicami svežega evkaliptusa.

V kuhinji se največ časa zadržujem ob kuhinjskem otoku, na katerem si v blenderju pripravljam jutranjo matcho latte. Strateško sem ga postavila tako, da medtem, ko čakam, skozi okno opazujem naravo. Tudi tukaj imam navadno že zjutraj prižgano kakšno svečko, na skrajnem robu pa vazo s svežimi rožami. Ob prehodu iz poletja v jesen sem vse lanterne, ki so svetile na terasi, prenesla v stanovanje. Zvečer si pripravim pravo zen pravljico, ki jo še dodatno polepša velika vaza s svežim šopkom, ki je na jedilni mizi.

Umetnost uživanja življenja

Oh, ta krasen svet eteričnih olj in evkaliptusa

Odkar sem se pred leti začela tuširati pod evkaliptusom, me je očaral njegov vonj, ki me sprošča in vsakič znova zaziba v razigrano dopustniško (beri: brezskrbno) razpoloženje. Zato sem bila navdušena, ko sem prejela sporočilo L’Occitana o novi kolekciji dišav za dom, v katero so ujeli filozofijo art de vivre.

L’Occitane poznam zelo dobro. Ko sem se pred enajstimi leti sredi gospodarske krize preselila v London in iskala službo, sem bila med drugim tudi na internem izobraževanju za delo v eni od trgovinic tega priljubljenega francoskega podjetja. Že takrat me je navdušila zgodba znamke, ki je svoje ime našla v srednjeveški pokrajini Occitania. Področje se je raztezalo vse od juga današnje Francije pa do severnovzhodne Španije in severne Italije.

L’Occitane od svojega začetka leta 1976 dragocene sestavine, ki jih v obliki eteričnih olj pridobiva iz listov, semen, cvetov, lupin, korenin in lubja, postavlja v središče svojih izdelkov. Eterična olja so kot zdravstvene in terapevtske metode uporabljali že v 12. stoletju. Prav vsako eterično olje ima svoj značilen vonj in edinstvene lastnosti. Uporabljamo jih lahko na koži ali v obliki naravnih dišav za dom.

Vsak dom ima svoj edinstven vonj, ki človeku poleg trenutkov ostane vtisnjen v spomin. L’Occitanova nova kolekcija dišav za dom, imenovana Art de Vivre, ponuja štiri dišavne linije, prav vsaka pa je namenjena ustvarjanju posebnega razpoloženja v domu. Za sproščanje je tu linija Cocon de Sérénité. Za občutek svobode linija Souffle de Liberté. Za pozitiven zaključek dneva je odlična rumena linija Douceur Immortelle. Za poslušanje notranjega glasu in pospeševanje povezanosti s seboj pa je bila razvita linija zelena harmonija.

In slednjo, zeleno linijo Source d’Harmonie, sem izbrala jaz. Moj dom je moja mirna oaza, v kateri lovim ravnotežje in življenjsko harmonijo. Prepričala me je z mešanico eteričnih olj ciprese, timijana, evkaliptusa, brina in ylang-ylanga. Evkaliptus je moja najljubša rastlina. Pod tušem, v vazi, v lončnici na terasi. In zdaj še v sproščujoči svečki, ki mi občutek sproščenega tuširanja podaljšuje med delom v pisarni, meglici za dom (ki jo prestavljam iz enega dela stanovanja v drugega) in razširjevalcem parfuma za dom, ki ga imam na nočni omarici.

Prav vsak izdelek v novi kolekciji za dom ima ravno dovolj močan vonj, da se ga zazna v prostoru in je ravno prav nežen, da ne “zmoti” vonja sveže matche v skodelici ali pa zajtrka, ki ga še vedno najraje pojem v postelji. Tudi med tednom. Moja mala art de vivre razvada, ki vsak dan naredi še nekoliko lepši.

Kako ujeti odlično jesensko počutje?

Prehod v nov letni čas je pogosto naporen. Poleg pomladne utrujenosti vsako leto opazim tudi medsezonsko nerazpoloženost ob prehodu iz poletja v jesen. Pomanjkanje energije premagujem z načini, ki so se skozi leta izkazali za resnično odlične in učinkovite.

#1 energičen začetek dneva

Daleč najbolj pomembna spremenljivka za to formulo je spanje. Poskrbi, da boš vsak dan spala dovolj, da bosta zjutraj spočita tvoja glava in telo. Omenila sem svoje počasne jutranje rutine, ki jih ujameš s prijavo na e-novice. Ne odkljukam vsak dan prav vseh, se pa vsak dan znova potrudim, da ji oddelam čim več.

#2 prezrači stanovanje

Lahko se sliši še tako brezvezno, ampak to je eden pomembnejših načinov za lovljenje dobrega počutja. Svež zrak bo napolnil tvoj dom in pljuča s svežo energijo.

#3 kuhaj

Čim pogosteje si skuhaj obroke. Lahko si tudi za vikend vzameš kakšno urico in si pripraviš obroke za čez teden. Vsakodnevno kuhanje je krasen način odklopa od siceršnjih obveznosti, vrsta meditacije, pa še poskrbela boš, da boš jedla boljše.

#4 živi zeleno

Obdaj se z rastlinami. Tudi v tem času, ko tvoj balkon, vrt ali terasa samevajo in so pripravljeni na zimsko spanje, si dom napolni s svežim cvetjem in lončnicami. Tako boš povezana z naravo tudi v teh hladnih mesecih. Hmm, evkaliptus pod tuš in v vazo, velja?

#5 meditacija

Krasna veščina preusmerjanja misli je lahko odlična popotnica za nov dan ali pa dodatna sprostitev preden zvečer ugasneš luči in se posloviš od dneva. Več o meditaciji, kaj je, kako se je lotiš in kaj meditacija ni (na primer meditacija ni “ne misliti na nič”) pa najdeš tukaj.

#6 pisanje dnevnika

Svoje misli sprehodi in zapiši v dnevnik. Med platnice ujemi skrbi, čustva, ideje, misli, ki te preganjajo in se s tem razbremeni. Kako se lotiti pisanja dnevnika, si lahko prebereš tukaj.

#7 bodi telesno aktivna

Joga v dnevni sobi, sprehod do bližnjega parka ali pa skok v fitnes. Kar ti je bližje. Poskušaj ujeti vsaj tri tedenske telesno aktivne trenutke.

#8 digitalni vikend odklopi

Vsaj za kakšen dan na mesec postavi računalnik, tablico in telefon v predal. Če si tega ne moreš predstavljati, začni z enim dnevom. Verjemi, hitro si boš želela imeti odklopljene vikende.

#9 glasba, audio knjige in podcasti

Nežni ritmi bossa nove ali jazza. Miles Davis in Nina Simone. Ali pa audio knjiga med ko pripravljanjem večerje. Krasna knjiga je Stillness is the key, ki ti jo prebira njen avtor Ryan Holiday, je trenutno na moji digitalni polici in je polna nasvetov, kako utišati svoje misli in uživati v trenutku. Pa podcasti. Brez njih si težko predstavljam dan doma. Ali pa vožnjo v avtu.

#10 skodelica tople matche latte

Polna antioksidantov in krasna za ustvarjanje jasnosti misli. Vse, kar moraš vedeti o matchi, najdeš tukaj. Zate pa sem pripravila tudi bullet proof recept za domačo matcho latte, ki ga ujemi tukaj.

#11 svečke, svečke, svečke

Privošči si svečkasto razvajanje, ugasni luči in se zazibaj v posteljo ali na kavč. Danci s svojo filozofijo hygge sodijo med najsrečnejše ljudi na svetu. Ni zanemarljiv tudi podatek, da letno kupijo največ sveč za dom.

#12 privošči si zajtrk v postelji … tudi med tednom

Na tem področju sem strokovnjakinja in zadnjih nekaj let ne mine dan, ko ne bi zajtrka pojedla v postelji. Vzame mi točno tri minute dlje kot tisti, ki ga pojem za mizo. Ali stoje. Vzemi si čas zase. Vsak trenutek, ki si ga nameniš mini razvajanjem, bo v tebi sprožil dodatno energijo in motivacijo za nov dan.

Naredi si krasno jesen in uživaj v umetnosti uživanja življenja!

Zapis je nastal v sodelovanju z L’Occitane Slovenija.

PREV

Borough Market - vodič po najstarejši londonski tržnici

NEXT

Mojih naj 5 trenutkov v 2019

LEAVE A COMMENT

0