Moje najljubše kosilo med tednom

Kosilo, ki je lahko tudi večerja

Rubriko receptov sem malo zanemarila, zato se ji bom v naslednjem obdobju nekoliko bolj posvetila. Danes s teboj delim recept, ki mi je vzel točno 42 minut. Toliko časa je trajala priprava, pa vmes sem tudi fotkala korake. Dejansko ti bo torej vzel bistveno manj časa. Zakaj to pišem in izpostavljam takoj na vrhu? Ker sem dnevno deležna vprašanj: “Kako ti med delovniki uspe kuhati?”, “Jaz si ne morem vzeti časa!”, “OMG vse v kuhinji toliko časa traja, raje skočim na eHrano.”

Ljubček moj, izgovori. Seveda se ob pisanju tega zavedam, da mi je z načinom dela, ki sem si ga izbrala (moj dom je tudi moja pisarna), lažje. Nekje v pisarni v mestu si takšnega kosila ne bi mogla pripraviti. Si bi ga pa lahko prinesla od doma ali si namesto tega kosila pripravila kar večerjo. Ja, ta recept je primeren tudi za večerjo.

Če imaš rad ribe in zelenjavo, potem je ta recept zate. Če želiš ribo nadomestiti, lahko izbereš tempeh, meso … karkoli ti srce poželi.

Ko odbije ura tri

Eno od pomembnih spoznanj je točna ura mojih dnevnih obrokov. In moje kosilo je vsak dan ob 15. uri. Če se le da, se tega držim kot pribito. Torej, to kosilo si začnem pripravljati okoli 14.30, za mizo se usedem nekaj minut čez 15. uro in v miru pojem. Easy peasy.

Moje najljubše kosilo (ali pa večerja) je sestavljena iz 4 delov:

 • lososa
 • mešane zelenjave
 • miso malancanov
 • oh, avokado

Za pripravo hiterega in slastnega lososa potrebuješ:

 

 • file lososa
 • nekaj kapljic oljčnega olja
 • 1 čajno žličko koriandrovih semen
 • ščepec soli in popra, ki ga doziraš po svojem okusu
Mešana zelenjava na žaru

Sestavi svoj najljubši miks zelenjave:

 

 • travižanski radič, narezan na trakce (baje je to po naše tržaški, ampak dejansko je trevisano, tisti rdeči, podolgovati)
 • bok choy, narezan na trakce
 • 1/4 skodelice graha
 • 6 na trakce narezanih sušenih paradižnikov
 • na trakce narezana bučka
 • pest sončničnih semen
 • olje, v katemu so sušeni paradižniki
 • česen v prahu, ki ga dodaš po okusu
 • sol in poper po okusu
Miso malancani

Oh, dve besedi – miso malancani:

 

 • 1 malancan, ki ga po dolgem narežeš na tanjše in enakomerne kolobarje
 • 2 jedilni žlici sladke bele miso omake
 • 2 jedilni žlici sezamovega olja
 • 2 jedilni žlici tamari omake

Postopek

Svetujem ti, da se kosila lotiš po tem vrstnem redu:

 1. Pečico segrej na 200ºC.
 2. Losos in malancane lahko spečeš skupaj ali vsakega zase. Če imaš dovolj veliko pečico in pekač, jih lahko daš na skupen peki papir, sicer jih pripravi ločeno.
 3. File lososa najprej pokapaj z oljčnim oljem. V možnarju na sveže streš koriandrova semena in jih potreseš po fileju. Po želji lahko dodaš tudi malo popra in soli.
 4. Malancane si že po dolgem narezal na kolobarje. Zdaj v manjši skodelici pripraviš miso pomako, s katero jih boš dobro premazal. Jaz uporabim kar čopič, ki sem ga enkrat kupila v eni od tistih trgovin za barvanje (vem, ampak se mi zdi, da je bolje kot kuhinjski čopič). Malancane fino premažeš na obeh straneh. Verjetno ti bo miso omake še kaj ostalo, zato jo lahko na zgornjo stran malancana daš več, lahko jo dodaš zelenjavi, ki jo boš pripravljal v naslednjem koraku ali pa jo shraniš v hladilnik.
 5. Malancane in lososa boš na 200ºC pekel približno 20 minut. Seveda je to odvisno od tvoje pečice. Losos naj bo na sredini še malo rožnat.
 6. Zdaj se lotiš priprave zelenjave na žaru. Zgoraj sem ti zapisala mojo izbrano, seveda lahko po želji dodaš tudi kaj drugega. Včasih v ta del dodam tudi kuhano ajdovo kašo. Ponev najprej pokapaj z oljem, v katerem so sušeni paradižniki. Nato najprej potreseš malo česna v prahu in dodaš bučke. Ko se bučke nežno obarvajo, dodaš radič in bok choy in grah. Na koncu dodaš še sušene paradižnike in potreseš s sončničnimi semeni.
 7. Oh, avokado rožica. Ker nimam svojega videa, ki bi ti pokazal, kako krasno mi to sem in tja uspe, te pošiljam sem. V samo 16 sekundah se boš naučil priprave popolne avokadove rožice.
 8. Iz pečice vzameš malancane in jih narežeš na tanjše trakce. Vse preložiš na krožnik. Telefon daš na off, računalnik pustiš na drugi strani pisarne ali doma in mirno poješ svoje kosilo. Ali večerjo.

Pa še to

Recept za miso malancan sem dobila od AYATANE, krasne veganske zgodbe, ki jo piše moja naročnica Aleksandra. Svetujem ti, da jo spremljaš, saj bo prav kmalu razkrila krasno zadevo, na kateri delamo že skoraj celo leto. Hint: okusna hrana, zdrav način življenja na easy in hiter način … pa vse skupaj na dosegu tvoje roke. Kul, a ne?

Še to: če ti ostane kaj zelenjave in malancanov, jih preloži v stekleno posodo, pokrij s pokrovom in shrani v hladilniku. Tako boš imel pripravljen del večerje ali kosila za jutri.

Moje najljubše kosilo, pa večerja

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

Post Tags:
PREV

Domača čokoladna granola

NEXT

OMG ... kokos bliss balls

LEAVE A COMMENT

0