fbpx
Matcha latte

Bullet proof recept za krasen matcha latte

Oh, hello, matcha latte! Vsakič, ko objavim nov post ali story na instagramu, prejmem tisoč in eno vprašanje na to temo. Zakaj pijem matcho, kako jo pripravim, kje jo kupim … Vse ključne informacije o matchi sem zbrala v Vodič, ki bo odgovoril na vsa tvoja vprašanja.

Let’s matcha!

Ko sem pred dvema letoma nehala piti kavo, sem iskala možne nadomestke za jutranje rituale finega prebujanja. Matcho sem odkrila po naključju in bila je ljubezen na drugi pogled. Prvič sem matcho naročila v enem ljubljanskih hip lokalov, a me ni navdušila. Kasneje mi jo je pripravila moja krasna prijateljica Gruša in takrat se je začelo pravo spoznavanje te krasne japonske sestavine.

Žal je v naših (tukaj mislim predvsem na ljubljanske place, ki jih bolje poznam) še vedno precejšnji izziv poiskati dober matcha lokal. Gotovo pa dober matcha latte dobiš pri Barbarella, pri Baziliki, v Eku in Veganiki. Danes pa s teboj delim moj recept za domači, bullet proof matcha latte.

Matcha latte

Štiri sestavine, pet minut

Pred teboj je enostaven, prilagodljiv in super okusen recept, ki bo tudi s tvojo pomočjo matcho postavil na zasluženo prvo mesto med najbolj krasnimi jutranjimi rituali. Najpomembnejša in prva sestavina je kakovostna, organska in 100% matcha. Če še ne veš, kje vse lahko pri nas kupiš matcho, skoči na link v spodnjem delu tega zapisa in si preberi moj Vodič o matchi.

Preden se lotim recepta, pojasnim še dve zadevi. Za svojo matcho latte ne uporabljam sladkorja in ostalih sladil, ti pa lahko v svojo zamešaš agavin ali javorjev sirup, stevio, sladkor (če res ne moreš brez) ali datelj. Moj matcha latte je vedno pripravljen z rastlinskim mlekom, saj sem kravjega nehala piti pred dobrim desetletjem. Večinoma uporabim mandljevo mleko, ki ga kupim v DM ali pa kokosovo mleko znamke Koko.

Upam, da ti bo ta matcha latte všeč, ker je:
 • hkrati kremast in svilnat
 • najlepše zelene barve na svetu
 • brez sladkorja
 • poln antioksidantov
 • oh, tako okusen!
Matcha latte

Sestavine

 • 1 čajna žlička matcha prahu
 • 1 čajna žlička kokosovega olja (opcijsko, naredi pa hudo peno)
 • 1,5 skodelice tople vode
 • 50ml kokosovega mleka

Kaj še lahko dodaš?

 • 1 merico kolagena
 • 1/4 čajne žličke maca prahu
 • 1/4 čajne žličke spiruline v prahu
Matcha latte

Postopek

Vse sestavine v blenderju mešaj dve minuti na visokih obratih . S tem bo tvoj matcha latte dobil krasno in čvrsto peno, ki ji ni para. Če želiš slediti tradicionalni pripravi, pa je postopek tak:

 1. Matcha prah pretresi v večjo skodelico, dodaj kokosovo olje in malo tople vode. Če uporabljaš dodatke v prahu, jih lahko dodaš že v tem koraku.
 2. Z bambusovo metlico nežno pregneti vse sestavine v skodelici. V tem koraku se mora matcha prah povsem povezati z vodo in na dnu ne sme ostati usedlina.
 3. Ko je tvoja osnova pripravljena, dodaj preostanek vode, mleko in sladilo.
 4. Izberi svojo najljubšo skodelico in si postrezi najboljšim matcha latte-jem v mestu.
matcha latte

Pa še to

Poleti si bomo matcho latte postregle z ledom in si jo natočile v krasen velik kozarec, kajne?

PREV

Slastni veganski mehiški prigrizki

NEXT

Kako sem nepričakovano pristala in postala piarovka

 • Mala
  REPLY

  Rada spremljam tvojo stran in IG 🙂 Imam zelo nizek pritisk in zato zjutraj ne morem piti zeleni čaj. Ker pa vem kako koristi zdravju in ker imam težave z želodčno kislino bi rada opustila jutranjo kavo. Verjetno tale napitek z matcho tudi ne bo ok?

  16/03/2019
 • Ana
  REPLY

  Nina, zakaj jaz ne vidim vodiča o matchi na koncu zapisa? Sem zadnjič zasledila, da si pisala o tem, kje jo kupiš, pa zdaj ne najdem več.

  22/10/2019

LEAVE A COMMENT