Veganski matcha cheesecake recept

Veganski matcha cheesecake

Ko želim goste ali slavljence resnično navdušiti in presenetiti, pripravim veganski cheesecake. Matcha cheesecake. In, vedno zmaga. Zadnjič mi je uspelo navdušiti strica Emila, ki živi v New Yorku, rodnem mestu cheesecakea. Ne gre za kar en cheesecake, ampak za matcha cheesecake. Preden se lotim recepta, si lahko vse o matchi prebereš v tem vodiču.

Say cheeeeese!

Priprava tega recepta je nekoliko zamudna, ker se ga je treba lotiti v več korakih. Vseeno pa je priprava enostavna, za ta cheesecake pa je dovolj le 10 sestavin. Za pripravo krasnega testa iz datljev in orehov ter pa kremaste sredice nujno, ampak res nujno potrebuješ dober mešalnik. Multipraktik ne bo v redu.  

Za ta recept uporabljam model za pite s premerom 18 cm. Če uporabljaš večjega ali manjšega, bo treba količino sestavin malce prilagoditi.  

V tem receptu lahko uporabiš kulinarično matcho, ki pa verjetno ne bo dodala intenzivne zelene barve. Jaz navadno uporabim mešanico ceremonialne in kulinarične. Ko želim res navdušiti, uporabim samo ceremonialno.  

Ta cheesecake: 

 • je kremast, 
 • je najlepše barve na svetu, 
 • ima svilnat nadev, 
 • vsebuje naravna sladila, 
 • je poln antioksidantov, 
 • je poln beljakovin. 

Oh, kako bodo vsi padli dol, ko bodo ugriznili v prvi kos!  

In seveda še ena fina zadeva. Matcha cheesecake je presen, zato bo imela tvoja pečica frej dan. 

Pripomočki za pripravo matche
Matcha latte

Sestavine

 

ZA TESTO 

 

 • 1 skodelica ali 275 g medjool izkoščičenih datljev 
 • 1 ½ skodelice ali 155 g orehov (lahko tudi mandljev) 
 • ščepec soli 
 • ščepec vanilje v prahu 

 

ZA NADEV 

 

 • 1 ½ skodelice ali 180 g indijskih oreškov 
 • sok 1 limone 
 • ¼ skodelice ali 60 ml nesladkanega kokosovega mleka 
 • ¼ skodelice ali 53 ml stopljenega kokosovega masla oziroma olja (lahko nadomestiš z ¼ skodelice jogurta, vendar tak cheesecake ne bo kremast) 
 • ½ skodelice ali 120 ml javorovega ali agavinega sirupa (lahko tudi manj, če želiš trdnejšo teksturo ali se izogibaš sladkorju) 
 • ½ skodelice ali 120 ml nesladkanega kokosovega jogurta 
 • ¼ čajne žličke soli 
 • 1 do 2 čajni žlički matcha prahu 

Postopek

 

 1. Indijske oreščke namoči v mrzlo vodo in jih pusti stati 6 do 8 ur ali čez noč. Če na ta korak pozabiš, lahko oreščke preliješ z vročo vodo in jih pustiš stati zgolj eno uro.  
 2. Datlje izkoščiči in zmašaj v blenderju, da dobiš lepljivo kroglico. Vzemi jih iz blenderja in za nekaj trenutkov daj na stran. Še to, medjool datlji so tisti veliki datlji, ki na otip niso lepljivi. To niso datlji, ki jih navadno dobiš v vsaki trgovini. Jaz jih kupujem na pokritem delu centralne tržnice ali na koseški tržnici. 
 3. V blender nato pretresi orehe, dodaj sol in zblendaj, da dobiš orehovo moko. Nato masi dodaj datljevo kroglico in vse skupaj še enkrat zblendaj na visokih obratih, da se obe sestavini lepo povežeta. Če to osnovo za testo stisneš med prsti, mora ostati trdna oziroma ne sme razpasti na manjše koščke. Če je osnova presuha, ji dodaj še kakšen datelj, če je premokra, pa nekaj orehov. 
 4. Model za pito predhodno obloži s peki papirjem. Vzemi svojo osnovo za testo in jo s prsti preloži na celotno dno in ob straneh modela. Testo fino potisni na dno in na stranice, da bo lepo zadržalo obliko. Na koncu lahko vzameš tudi kozarec in z dnom dodatno potisneš testo ob dno in stranice modela. Ko zaključiš, model s testom postavi v zamrzovalnik. 
 5. V manjši posodi na srednje velikem oglju počasi stopi kokosovo maslo, da iz njega dobiš olje. Pazi, da pri tem ne zavre. 
 6. Indijske oreščke pretresi skozi cedilo in jih splakni pod mrzlo tekočo vodo.
 7. Vse sestavine razen matcha prahu pretresi v blender in jih na visokih obratih mešaj dve minuti. 
 8. Iz zamrzovalnika vzemi model s testom in 2/3 nadeva nežno prelij na testo. Ko zaključiš, z obema rokama dvigni model in ga nekajkrat spusti na pult, da iz testa sprostiš vse mehurčke zraka. 
 9. Preostanku nadeva dodaj matcha prah in nadev še enkrat zblendaj.  
 10. Zadnjo 1/3 nadeva, ki bo zdaj krasne zelene barve, prelij nad beli nadev. Ko zaključiš, vzemi v roke palčko, jo položi na nadev in posodo zavrti, da s palčko v njem ustvariš vrtinčaste oblike. 
 11. Cheesecake pokrij s folijo in jo za vsaj 4 ure postavi v zamrzovalnik. 
 12. Preden gostom postrežeš matcha cheescake, ga za vsaj 20 minut vzemi iz zamrzovalnika. 

 

Kaj lahko še dodaš:

 • cimet v prahu 
 • vaniljo v prahu 

Matcha cheesecake bo v hladilniku zdržal do tri dni. Pri meni smo iskreno cheesecake vedno zmazali v enem šusu.  

* Na osnovni recept sem pred časom naletela na Minimalist baker ter ga s časom prilagodila in nadgradila. 

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

 

PREV

Proteinski avokado toast

NEXT

Slastni veganski mehiški prigrizki

LEAVE A COMMENT

0