Vodič po kolagenu

Vodič po kolagenu

Kolagen. Zveni znano? Ja, okoli njega se že dalj časa vrti pravi buzz. Morda ti je padel v oko na trgovinskih policah, v kakšnem receptu ali kozmetični liniji, ki se trži pod tem novejšim trendom. Danes se zato lotevam kolagena in zate sem pripravila en mini začetniški vodič, ki bo odgovoril na vsa vprašanja, zakaj ga enostavno moraš vključiti s svoje življenje. 

S kolagenom sem se srečala pred petimi leti in od takrat ga z vmesnimi prekinitvami vključujem v svojo vsakodnevno rutino. Celo na dopust ga vzamem sabo. Ne samo, da kar poka od vsebnosti beljakovin, kolagen je tudi tisti, ki mojo dnevno matcho naredi puhasto in penasto. Ne jemljem sicer nešteto kapsul, tablet ali prahu iz neskončno dolge ponudbe prehranskih nadomestil, a kolagen je pri meni postal stalnica.

Kaj je kolagen?

Kolagen je glavna beljakovina našega vezivnega tkiva, lahko bi rekli cement, ki naše telo drži skupaj. Predstavlja okoli 30% beljakovin v našem telesu in je izredno pomemben pri zagotavljanju prožnosti in obnovljivosti naše kože. Za  hitro in močno rast ga potrebujejo tudi nohti in lasje. Kolagen je tudi najpomembnejša strukturna beljakovina, ki našim telesom daje moč in podpira naša tkiva: od našega največjega organa – kože, pa vse do kosti, kit, vezi, hrustanca, mišic in našega ožilja. 

Obstajata dve različici kolagena, ki se razlikujeta po svojem izvoru: ribji ali morski in goveji, ki mu pravimo tudi kolagenske peptide. Kolagenski peptidi so enake aminokisline, kot jih najdemo v koži, nohtih, laseh, kosteh, hrustancu in naših sklepih. Če je tvoja prehrana torej veganska oziroma rastlinojeda, bo kolagen verjetno predstavljal težavo. A žal kolagena rastlinskega izvora ali takega, ki bi bil vegansko sprejemljiv, še niso odkrili.  

Zakaj potrebuješ kolagen?

Prav vsi se staramo. Temu, žal, ne moremo ubežati. In s staranjem se nastajanje kolagena, ki ga proizvaja naše telo, upočasni. Po nekaterih podatkih naj bi se letno upočasnilo za okoli odstotek. Med žuranjem na faksu se je torej tvoje telo de facto začelo starati, čeprav se je tebi takrat zdelo, da šele začenjaš zares živeti. Fino, kajne? 😉 

Upadanje lastnega kolagena v telesu se najbolj vidi na strukturi kože, ko se pojavijo prve gube, ki se z leti poglobijo, celulit in strije, bolečine v sklepih, krhki in lomljivi nohti in šibkejši lasje. Potem se zgodi še cela vrsta stvari, ki se dogajajo v telesu in očem niso tako zelo očitne: od oslabljene prebave, slabega spomina, povišanega holesterola, nihanja sladkorja v telesu in višanja krvnega tlaka, pa do nabiranja telesne teže, slabše fizične vzdržljivosti in še in še. Prav vse te težave strokovnjaki povezujejo tudi z zmanjšanjem kolagena v telesu.  

Zakaj potrebuješ kolagen (blog)

9 ključnih prednosti kolagena

Kolagen je torej večplasten in vpliva na zunanje in notranje delovanje telesa: 

  1. je anti-age prehransko nadomestilo: z rednim uživanjem kolagena poskrbiš za zdrav videz kože. In zdrava koža pomeni mladosten videz; 
  2. s kolagenom se učinkoviteje boriš proti celulitu in strijam, saj se tvoja koža z večjo količino kolagena krepi; 
  3. kolagen sestavlja 18 aminokislin, med njimi je tudi glicerih. Glicerin  je zdravilo za jetra, saj pomaga predelati in iz telesa odstranjevati pesticide, ksenoestrogene in druge toksine iz okolja in zaužite hrane, ki se jim danes enostavno težko izognemo; 
  4. glicerin je odgovoren tudi za naslednjo dobro lastnost kolagena – z rednim uživanjem vplivamo tudi na globlji spanec;
  5. uravnava tvoj apetit: po zaužitju imaš dalj časa občutek sitosti;
  6. izboljša tvoje vsesplošno počutje; 
  7. blagodejno vpliva na tvoje hormone: kolagen je odličen vir aminokislin (predvsem glicina, glutamina, prolina in arginina), ki spodbujajo nastajanje zdravih hormonskih nivojev; 
  8. kolagen vpliva tudi na prebavo in uravnava prebavni sistem. Odličen je za vse s sindromom razdražljivega črevesja, ki ga spremljata kronična in ponavljajoča se driska ali zaprtje;  
  9. kolagen podpira tudi zdravilno funkcijo ščitnice in izravnava neravnovesje kortizola oziroma stresnega hormona.

Kaj sem opazila ob redni uporabi kolagena

Verjetno je pravi čas, da povem še, kako se je začela moja zgodba s kolagenom. Ko otrok sem imela izredno močne in goste lase, ki so po celodnevnem nošenju visokega čopa ali kite zvečer za seboj pustili nenormalno boleče lasišče. Z leti se je debelina mojih las zmanjšala, njihova gostota pa je ostala enaka. Ko sem pred leti nekega lepega poletnega dne sedela pri moji takratni frizerki, mi je ob sušenju las zaskrbljeno rekla, da pri meni ne opazi lasnega podmladka. To so tisti nežni laski, ki jim radi rečemo “ta sladki”. Svetovala mi je, da začnem vsak dan piti merico kolagena. Pogledala sem jo, kot da je padla z lune, ker do takrat za kolagen, ki ga lahko kupiš, sploh nisem slišala.

Razliko sem opazila v nekaj mesecih. Najprej na lasnem podmladku, močnejših nohtih in sijoči koži. Opažam, da moji lasje rastejo hitro in so močnejši (pomladi in jeseni mi ne izpadajo tako močno kot so mi pred leti).  

Ok, ampak kako zaužijem kolagen?

Kolagen lahko spiješ z vodo ali pa ga vmešaš v svojo matcha latte skodelico. Merico kolagena lahko dodaš tudi v svoj najljubši smuti ali smuti skledo. Ali pa si pripraviš proteinske kroglice.  

 


 

Hej, sporoči mi, kako bo uživanje kolagena delovalo pri tebi! 

Zate pripravljam tudi krasen e-novičnik, v katerega vpletam podjetniške in lifestyle vsebine, ki so na voljo le naročnicam novičk. V vsako sporočilo vključim res fine, zanimive, uporabne in navdihujoče vsebine, sem in tja tudi kakšno brezplačno e-knjižico. Spodaj ob prijavi lahko izbereš, katera tema (podjetništvo ali lifestyle) te najbolj zanima in od mene boš dobila vsebine, ki so z izbrano temo povezane. Seveda se lahko odločiš tudi za obe temi. 

Takoj po potrditvi prijave na e-novičke bo v tvoj e-nabiralnik priletela pozdravna e-knjižica, nekaj dni kasneje pa sledi še nekaj finih knjižic, ki ti bodo gotovo prišle prav. Fino, kajne? Vesela sem tvoje družbe in zaupanja.

Post Tags:
PREV

Vse, kar moraš vedeti o matchi

NEXT

Vodič po Baliju

LEAVE A COMMENT

0