DR. DENIS BAŠ – O HPV OKUŽBAH PRI MOŠKIH

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V današnji 103. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim dr. Denisa Baša, specialista pediatrije in pediatra leta 2020. Pogovarjava se o HPV okužbah, s poudarkom na tem, kako okužbe in zdravljenje poteka pri dečkih in moških.

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Večina okužb poteka brez simptomov, saj okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, 70 do 90 odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa. Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela. Današnja epizoda je namenjena ženskam in moškim, ki so pogosto izvzeti iz pogovorov o HPV, saj smo jih predolgo povezovali zgolj z rakom materničnega vratu.

S HPV se lahko okužimo tudi, če smo v spolnosti odgovorni in vedno zaščiteni. Prenašalci okužb smo tako ženske kot moški, slednji pa so pri premagovanju okužbe s HPV manj uspešni, kar pomeni, da lahko HPV viruse predajajo svoji partnerici ali partnerju celo življenje. Prav zato je izredno pomemben podatek ta, da so z novim šolskim letom 2021/22 v program brezplačnega cepljenja proti HPV po novem poleg deklic vključeni tudi dečki.

HPV okužbe so problem celotne družbe in le s skupnimi močmi bomo lahko dosegli eliminacijo bolezni, ki izhajajo iz HPV virusov. Še to, v EU za RMV vsakol leto zboli 34 tisoč žensk, zaradi posledic RMV pa jih 13 tisoč vsako leto umre. V Sloveniji vsako leto za RMV zboli okoli 120 žensk, umre jih med 40 in 50. Tukaj niso všteti primeri drugih rakavih bolezni, ki se lahko razvijejo iz HPV okužb, kot so rak nožnice, zadnjika, rak penisa in žrela.

Naj še dodam, da se je Slovenija kot ena od 194 držav sveta konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V njej se je zavezala v naslednjem desetletju doseči 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in 90 odstotkov žensk, s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi. Slednja dva cilja je naša država s programom ZORA, ki poteka od leta 2003, že dosegla. Največji izziv v tem desetletju bo zagotoviti 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, ki je trenutno okoli 60-odstotna.

V 70. epizodi podcasta sem se pogovarjala o HPV okužbah tudi z dr. Veroniko Testen, specialistko ginekologije in porodničarstva. Najin skoraj dveurni pogovor, v katerem je odgovorila tudi na veliko najpogostejših vprašanj, lahko poslušaš tukaj.

 

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj