DR. DENIS BAŠ – O HPV OKUŽBAH PRI MOŠKIH

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V današnji 103. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim dr. Denisa Baša, specialista pediatrije in pediatra leta 2020. Pogovarjava se o HPV okužbah, s poudarkom na tem, kako okužbe in zdravljenje poteka pri dečkih in moških.

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Večina okužb poteka brez simptomov, saj okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, 70 do 90 odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa. Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela. Današnja epizoda je namenjena ženskam in moškim, ki so pogosto izvzeti iz pogovorov o HPV, saj smo jih predolgo povezovali zgolj z rakom materničnega vratu.

S HPV se lahko okužimo tudi, če smo v spolnosti odgovorni in vedno zaščiteni. Prenašalci okužb smo tako ženske kot moški, slednji pa so pri premagovanju okužbe s HPV manj uspešni, kar pomeni, da lahko HPV viruse predajajo svoji partnerici ali partnerju celo življenje. Prav zato je izredno pomemben podatek ta, da so z novim šolskim letom 2021/22 v program brezplačnega cepljenja proti HPV po novem poleg deklic vključeni tudi dečki.

HPV okužbe so problem celotne družbe in le s skupnimi močmi bomo lahko dosegli eliminacijo bolezni, ki izhajajo iz HPV virusov. Še to, v EU za RMV vsakol leto zboli 34 tisoč žensk, zaradi posledic RMV pa jih 13 tisoč vsako leto umre. V Sloveniji vsako leto za RMV zboli okoli 120 žensk, umre jih med 40 in 50. Tukaj niso všteti primeri drugih rakavih bolezni, ki se lahko razvijejo iz HPV okužb, kot so rak nožnice, zadnjika, rak penisa in žrela.

Naj še dodam, da se je Slovenija kot ena od 194 držav sveta konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V njej se je zavezala v naslednjem desetletju doseči 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in 90 odstotkov žensk, s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi. Slednja dva cilja je naša država s programom ZORA, ki poteka od leta 2003, že dosegla. Največji izziv v tem desetletju bo zagotoviti 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, ki je trenutno okoli 60-odstotna.

O svoji poti zdravljenja z okužbo HPV sem že govorila v 10. epizodi tega podcasta, ki jo lahko poslušaš tukaj. Po objavi te epizode sem imela še tretjo biopsijo, ki je pokazala, da okužba ni vidna na tkivu in zato ne potrebujem vnovičnega posega. Prav tako sem se odločila za cepljenje proti HPV, vse tri odmerke sem prejela letos, cepil pa me je prav dr. Baš.

V 70. epizodi podcasta sem se pogovarjala o HPV okužbah tudi z dr. Veroniko Testen, specialistko ginekologije in porodničarstva. Najin skoraj dveurni pogovor, v katerem je odgovorila tudi na veliko najpogostejših vprašanj, lahko poslušaš tukaj.

Dodatne vsebine in moje blog zapise na temo moje poti skozi okužbo HPV lahko najdeš tukaj.

Od poletja 2020 sem ambasadorka gibanja Gud vajb, ki ozavešča in ponuja različne informacije o virusih HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja proti virusih HPV. V center svojega delovanja je postavil odpiranje prostora za varno in iskreno komunikacijo, izmenjavo izkušenj žensk in moških, ki so se s HPV virusi že srečali ter omogočil dostop do odgovorov zdravnikov, ki se redno oglašajo na vprašanja skupnosti. V ta namen smo odprli zaprto Facebook skupino GUD VAJB – pogovori in izkušnje s HPV, ki se ji lahko pridružiš tudi ti. Skupino najdeš na tej povezavi.

Če želiš vedeti, kdo si, kakšni so tvoji talentisanježelje in kako se počutiti udobno s seboj, moraš najprej preživeti več časa s seboj.

Robin Sharma