KAKO UJAMEŠ BOLJŠO ORGANIZIRANOST IN PRODUKTIVNOST?

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 24. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se lotevava teme, po kateri me največ sprašujete. Danes bova govorili o organiziranosti časa in produktivnosti. V prvi epizodi v tem sklopu temetike ti predstavljam nekaj ključnih navad, ki ti bodo pomagale postaviti sistem, ki bo deloval tebi v prid.

 

V prvem delu serije epizod o produktivnosti se bova lotili širšega pogleda na to, kako lahko pri sebi najdeš način in sistem, ki ti bo pomagal delati pametneje. Delati pametneje pomeni, da za enako nalogo porabiš manj časa, preostali čas pa nameniš stvarem in ljudem, ki jih imaš rada. Tukaj se skriva še en del mozaika uspešnega lovljenja ravnotežja v življenju, ki ga tako pogosto omenjam.

Če želiš ujeti učinkovitost in produktivnost, moraš postaviti svoj sistem, ki bo zate smiseln in bo delal zate.

Najpomembnejši del pri postavljanju sistema, s katerim loviš delovno učinkovitost in produktivnost je v tem, da si resnično vzameš čas, da postaviš zdrave temelje sistema. Enostavno si moraš v svojem dnevu ali tednu narediti prostor, da premisliš, kako si postaviti konsistenten dnevni pretok dela. Prostor je dejansko čas, ki ga nameniš za načrtovanje obveznosti in prostega časa, za organizacijo časa in tudi čas za ugotavljanje, kako se določenih opravil lotiti.

Od sebe ne moreš nikoli pričakovati, da boš nenehno v pogonu, da bosta tvoj koledar in to do lista vedno polna opravil, ob tem pa misliti na to, da boš imela čas za organizacijo tvojega življenja. To enostavno ne pripelje do želenega cilja – torej boljše organiziranosti in dviga produktivnosti. Za organizacijo si moraš vzeti čas in prostor za natančen premislek.

V epizodi sem omenila, da si jaz vsako nedeljo popoldan vzamem čas za ureditev prihajajočega tedna, vsak večer pa uredim to do listo za prihajajoči dan. O tem sem govorila tudi v 8. epizodi podcasta, ko sva se sprehajali skozi jutranje rutine.

Ko sestavljaš sistem, imej v mislih, da naloge, ki so si med seboj podbobne, postaviš skupaj. Tako boš svojim mislim omogočila enostavnejši prehod med nalogami, med katerimi ne boš izgubila preveč energije. Temu sistemu se v angleščini reče time batching.

V epizodi sem omenila tudi Eisenhowerjevo matriko. Na tej povezavi lahko prebereš krasen zapis o tej metodi, ki ti lahko dodatno pomaga pri postavljanju prioritet med nalogami.

V prihodnjih epizodah bova še globlje pogledali v načine in navade za vzpostavljanje dolgorečnejšega vzdrževanja produktivnosti, zato te vabim, da podcast Lovim ravnotežje spremljaš tudi naprej.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj