VSE, KAR MORAŠ VEDETI O MATCHI

Sploh ti ne morem opisati, kako vesela sem, da sem se končno lotila pisanja celovitega vodiča o matchi! Skorajda ne mine dan brez vprašanj o tej krasni japonski sestavini. Najpogosteje me sprašujete, kako se jo pripravi, kje se jo kupi, kaj vse se lahko doda v matcho … prebrala sem nešteto člankov in zapisov o matchi in končno je tukaj čisto pravi vodič po matchi, ki bo (upam) odgovoril na vsa tvoja vprašanja.   

Kaj je matcha?

Matcha je posebna vrsta zelenega čaja v prahu, ki se goji in (večinoma) proizvaja na Japonskem. Legenda pravi, da je matcho s Kitajske na Japonsko leta 1.191 pred našim štetjem pripeljal zen budistični duhovnik Eisai. Japonske uživalce žlahtnih lističev, prelitih z vročo vodo, je takrat prvič spoznal z zelenim čajem. Lističe matche vzgajajo na grmičkih tencha, ki jih nekaj tednov pred žetvijo prekrijejo z bambusom. V tem času se zaradi pomanjkanja svetlobe v lističih dodatno spodbudi proizvajanje klorofila, ki matchi dodeli prepoznano in neverjetno močno zeleno barvo. Prav barva matche je eden od prvih pokazateljev njene kakovosti in določa njeno ceno na trgu. Tukaj si je vredno zapomniti – bolj intenzivna kot je njena zelena barva, bolj kakovostna je matcha.  

Lističe pobrane matche pobiralci previdno prenesejo v kamnite brusne kolute, s katerimi jih zmeljejo v čudoviti zeleni prah. Matcha prah se uporablja za pripravo čaja ali zanimivih sladic, smutijev in proteinskih kroglic. 

 

Prednosti matche

Trajna energija in sočasna umirjenost: aminokislina L-Teanin in kofein poskrbita za ustvarjanje trajne in osredotočene energije. L-teanin je pomirjujoča aminokislina, ki se skorajda izključno nahaja v zelenem čaju rastline Camellia sinensis. V nasprotju s tradicionalnimi zelenimi čaji prah matche vključuje celoten list te rastline, zato ljubitelji matche uživamo 100% prehranske koristi rastline Camellia sinesis. Ob zaužitju ene mere matche bo tvoje telo prejelo med 30 in 70mg kofeina, medtem ko kava svojim uživalcem ponudi med 95 in 144g kofeina na skodelico (razmerje je odvisno od priprave). V nasprotju s kavo bo torej tvoje telo z matcho prejelo zdravo dozo kofeina in se izognilo upadu energije, ki navadno sledi nekaj ur po zaužitju kave.

Jasnost misli: L-Teanin spodbuja naravno sprostitev in hkrati veča jasnost tvojih misli. Znano je tudi, da se bo s pomočjo te aminokisline zmanjšala tvoja morebitna anksioznost, izboljšalo pa se bo tvoje vsesplošno počutje.

Zakladnica antioksidantov: matcha slovi po zelo visoki vsebnosti antioksidantov. Te krasne “energijske elektrarne” te ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali – kompleksnimi molekulami, ki so odgovorne za staranje, poškodbe tkiv, raka in nekaterih drugih kroničnih bolezni. Pred prostimi radikali se ne moreš zavarovati, lahko pa poskrbiš, da s pravilno prehrano in izbranimi sestavinami v svoje telo vneseš večje količine antioksidantov.

Izboljšanje imunskega sistema: matcha povečuje naravno imunsko zaščito telesa. Antioksidanti, ki so prisotni v matchi, so ključni elementi, ki tvojemu telesu pomagajo pri boju proti boleznim in okužbam. Že ena sama skodelica matche na dan vsebuje enako število antioksidantov, kot jih najdemo v 10 skodelicah tradicionalnega zelenega čaja. Matcha vsebuje polifenol, katehin in epigalokatehin galat (EGCG), ki pomagajo izboljšati tvoj imunski sistem in izboljšujejo tvoje splošno počutje. Matcha vsebuje tudi kalij, vitamine A in C, kalcij in železo.

 

Na kaj moraš paziti, ko izbiraš matcho

Pri izbiri matche svojo pozornost posveti sestavi prahu, ki se skriva v embalaži. Za pripravo čaja svetujem, da kupiš 100% organski matcha prah, v katerega niso dodali sladkorja in mleka v prahu. Ob nakupu preveri čistost in moč zelene barve, ki je resnično pravi pokazatelj kakovosti matche. Pri nakupu matche vedno pazim, da izvira iz Japonske. Matcho shranjujem v vratih hladilnika in s tem poskrbim, da tudi po odprtju embalaže obdrži svoj okus in svežino. 

 

Ceremonialna in kulinarična matcha

Med ljubitelji matche se nenehno pojavlja vprašanje, katera vrsta matche je primerna za pripravo vse bolj priljubljenega toplega napitka. Ceremonialna matcha je najbolj kakovostna matcha, ki je organsko gojena in pridelana, njene lističe pridelovalci pobirajo ročno in celotnemu postopku pridelave posvečajo veliko pozornosti. Cena ceremonialne matche na trgu dosega tudi 1 EUR (in več) na 1g. Prepoznaš jo po izredno močni, skorajda neonski zeleni barvi. Kulinarična matcha je nekoliko nižje kakovosti in njena barva ni tako izrazita. Primerna je za pripravo smutijev, sladic in ostalih krasnih receptov. Za uživanje matche v obliki čaja (z mlekom ali brez) ti svetujem ceremonialno matcho. Za matcha latte pa lahko izbereš tudi dobro kulinarično matcho.  

Kje lahko kupiš matcho

Slovenski trg je v zadnjem času preplavilo z matcho, zato je previdnost pri izbiri ključna.

  • Keiko matcha: to je moja izbira. To matcho uporabljam zadnje leto in je res top. Kupujem jo v Čajni hiši v centru Ljubljane, kjer imajo res široko izbiro različnih match, različnih kakovosti. Vsak nivo kakovosti prodajajo v manjši, 30 gramski škatljici ali 50 gramski vrečki. Jaz vedno vzamem vrečko, ker je razlika v ceni res nizka, dobiš pa skoraj dvakrat več vsebine.
  • Preprosta matcha: skoči na njen Instagram, kjer deli tudi dobre informacije o matchi. Priznam, da sem jo pila enkrat, ampak je bila zelo fajn.

Katere pripomočke potrebujem za pripravo domače matche? 

  • Chasen: bambusova metlica je za pripravo popolnega matcha čaja bistvena. Odlična je tudi za potovanja. Za pripravo svojeg matcha latte-ja sicer uporabljam kar Blendecov mešalnik.
  • Chashaku: bambusova merilna žlička, ki se jo uporablja pri pripravi ceremonialnega matcha čaja. Seveda lahko uporabiš svojo merilno žličko.
  • Chawan: tradicionalna japonska skodelica za pitje matche. Skodelica izhaja iz Kitajske, vendar so jo v 16. stoletju začeli uporabljati tudi na Japonskem. Navadno se za serviranje matche uporabi črne skodelice, v katerih edinstvena zelena barva matche res pride do izraza. Jaz si svojo matcho zjutraj postrežem v svoji najljubši skodelici.
  • Blender: močan blender je resnično odličen za hitro in enostavno pripravo matche in matche latte-ja. Jaz uporabljam Blendtec Designer 625 polarno bele barve. Ime mu je Jose. 

Kaj vse lahko dodaš v svojo matcho

Pri pripravi svoje matche je vsak lahko resnično kreativen. Poleg matche seveda (itak!) se najpogosteje dodaja tudi: 

  • Kosovo olje ali maslo: ta sestavina je pomembna, če ne uporabljaš mleka, saj bo tvoji matchi dodala kremasto teksturo. Če želiš, da ima tvoja matcha ekstra kremasto teksturo in peno, potem poleg kokosovega olja uporabi tudi malo mleka. Jaz uporabljam rastlinsko, kokosovo mleko znamke Koko.
  • Kolagen: seveda ni potrebno, da ga dodaš, gre pa za eno od sestavin, ki doprinese k lepi peni na vrhu tvoje matche in ji doda beljakovine. Kolagen je odličen za črevesje, lepo kožo, lase in nohte. Jaz uporabljam Medexov kolagen, ki ga kupujem v DM.
  • Adaptogeni: so snovi, ki telesu pomagajo, da se prilagodi različnim naravnim dejavnikom iz okolja (mraz, vročina, pomanjkanje kisika). Če jih uporabljaš, lahko dnevno dozo vključiš tudi v svojo matcho. Jaz sem na tem področju še precejšnji “rookie”, zato sem seveda odprta za predloge in nasvete.  

In zdaj?

Zdaj o matchi veš vse, kar potrebuješ za pripravo najboljše skodelice na svetu. In to kar v zavetju svojega doma. Krasno, kajne? Skoči še na bullet broof recept za matcha latte in preveri, če imaš vse sestavine za pripravo tvoje prve krasne skodelice. 

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj