ZAKAJ MI POD TUŠEM DRUŽBO DELA EVKALIPTUS

Če me spremljaš dalj časa, potem veš, da imam noro rada poletje, da se mi zime vsako leto predolgo vlečejo in da se najbolje počutim pod tropskih soncem (tudi, če grem ponj na Krk, samo da je toplo in je blizu kristalno čista voda). V mrzlih mesecih si doma poskušam pričarati vsaj del tega vzdušja in danes ti razkrivam enostaven način, ki moj dom vsak dan spremeni v tropsko oazo.

 

Tuširanje pod svežim evkaliptusom

Si predstavljaš pridih počitnic in tropsko vzdušje v tvoji kopalnici? In to vsak dan? Spomnim se, kako krasne so se mi zdele kopalnice na Baliju, ki so bile večinoma zunaj, na prostem, pod milim nebom. Stene so krasile rastline in sem in tja je med listi pogledal mali geko, ki je s svojim prepoznavnim krikom klical ostale, ki so bili očem skriti.

Čeprav nas v teh dneh sonce že prijetno greje, si seveda kopalnice na prostem v Ljubljani ne morem zamisliti. Sem si pa uspešno uredila način, kako pridih tropskega poletja prineseš v svojo kopalnico. Skrivnost so listi svežega evkaliptusa, ki jih postavim pod svoj tuš.

Običajno ob sobotah skočim na centralno ljubljansko tržnico in pri moji branjevki Marini izberem šop evkaliptusa. Najraje izberem tistega z manjšimi listi, ki bolj dišijo in pod tušem, ob stiku z vodo, spustijo aromatičen vonj. Marina se mi ob vsakem obisku smeje in že na daleč maha s šopom najbolj dišečega, ki je že priročno skupaj spet z vrvico.

Ko pridem domov, liste najprej operem in z njih sperem vso nepotrebno nečistočo, ki se je nabrala ob prevozu. Nato šopek obrnem navzdol in ga razprem na dva dela. Vmes potisnem držalo ročke za touš in voila … naslednja dva tedna bo v moji kopalnici spet dišalo po poletju. Enostavno, kajne?

Evkaliptus v loncu

No, priznam. Evkaliptus imam tako noro rada, da mi dela družbo tudi poleti, ko na moji terasi z vonjem zapeljujeta dva lonca posajenega evkaliptusa, ki ju pozimi prestavim v stanovanje, kjer prezimita. Svoj lonec z evkaliptusom lahko najdeš in ujameš tudi ti. Skoči v spletno trgovino Sanjskega šopka, najbolj krasne cvetličarne pri nas, in ga naroči. Ne bo ti žal.

 

Zakaj evkaliptus?

Evkaliptus je bil prvič omenjen leta 1789, danes pa poznamo prek 700 različnih vrst rastline, ki v veliki večini raste v Avstraliji. Le 15 vrst evkaliptusa raste drugod po svetu, nekaj tudi na področju Mediterana. Drevo ali grm evkaliptusa je zimzelena rastlina, zato jo tudi pri nas lahko najdemo skozi celo leto.

Eterično olje, ki ga pridobimo iz listov evkaliptusa, vsebuje spojine, ki so močna naravna razkužila in so lahko v večjih količinah tudi strupena, zato moramo biti ob uporabi previdni. Kot zanimivost: koale so tolerantne na strupene spojine, zato jim žvečenje evkaliptusa predstavlja enega od pomembnejših virov prehrane. Evkaliptus načeloma za človeka ni nevaren.

 

Prednosti evkaliptusa

Evkaliptus in njegove dobrobiti so prepoznali že zdravniki ajurvede in kitajske medicine, starogrški zdravilci in, kasneje, sodobna zahodna medicina.

Danes evkaliptus najdemo v mnogih izdelkih, ki jih uporabljamo za zmanjševanje simptomov kašlja, prehlada in zaprtih dihalnih poti. Uporabljamo ga tudi v obliki krem in mazil, s katerimi lajšamo bolečine v mišicah in sklepih. Olje evkaliptusa se uporablja kot antiseptik, pogosto pa je tudi del arome v parfumih in ostalih kozmetičnih izdelkih.

Še ena zanimivost: pred tremi leti so srbski raziskovalci odkrili protimikrobno delovanje evkaliptusa. Če bodo njihove ugotovitve potrjene tudi širše, bo evkaliptus lahko tudi, sodeč po mnenju dela stroke, sčasoma zmanjšal potrebo po antibiotikih.

 

Evkaliptus gotovo blagodejno vpliva na dihalne poti, vonj, ki ga voda ob dotiku lista sproži v moji tuš kabini pa gotovo vpliva tudi na moje razpoloženje in zniževanje ravni stresa.

Ob naslednjem skoku na tržnico, poišči svoj najljubši šopek evkaliptusa in ga odnesi domov. No, še bolje: kupi dva šopka, enega za pod tuš, iz drugega pa lahko narediš krasne cvetlične aranžmaje, ki bodo popestrili sezonske tulipane in pomladne potonke ali ranunkule. Nekaj manjših vaz sem kupila ob zadnjem skoku v Ikeo in v te dam vejico ali dve evkaliptusa. Za popestritev prostora in svež vonj po tropskih krajih, ki že kličejo za vnovičen obisk.

 

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj