Iz novoletnih zaobljub k ciljem: kako postaviti zdrave cilje za novo leto?

Postavljanje ciljev tvoji poti ponuja zemljevid, jasno smer za odločitve in osredotočenost, da spoznanja vpleteš v svoj vsakdan. Pravilno postavljeni cilji so tvoj kompas, h kateremu se vračaš, ko se srečaš z izzivi, porazi in ovirami.

Konec leta je odličen čas za krasno rutino postavljanj ciljev za novo leto. Rutine zaključevanja starega in načrtovanja novega leta se že tradicionalno lotim tudi v podcastu Lovim ravnotežje. V zadnji epizodi leta 2023 lahko prisluhneš pogovoru z Mojco Marš Žove, s katero iskreno in ranljivo govoriva o preteklem letu, padcih in vzponih ter o tem, kako se bova lotili načrtovanja leta 2024.

Prva napaka, ki jo naredi večina ljudi

Eno od pomembnejših spoznanj, do katerih sem prišla v zadnjem obdobju je, da se moram za ambiciozno postavljanje ciljev vedno obrniti nazaj, v preteklost. Postavljanje ciljev je kot dežnik vsem ostalim področjem v življenju, ki jim moraš posvečati svojo pozornost in energijo.

Prva napaka, ki jo ob postavljanju novoletnih ciljev naredi večina ljudi, je, da povsem pozabijo na zaključevanje leta. 

Na učinkovito in zdravo postavljene cilje vplivajo: prepoznavanje, kje leži tvoj zakaj oziroma tvoj življenjski smisel, kako se lotevaš premagovanja strahov, omejitvenih prepričanj in sindroma vsiljivca, kako postavljaš meje in rutine, spremljaš svoje čustvovanje in učinkovito upravljaš s svojim časom. Postavljanje ciljev je krona vseh aktivnosti, ki tvoje življenjske odločitve poveže v celovit okvir uravnoteženega življenja.

Refleksija starega leta 

Minulo leto ni le obdobje, ki ga pustiš za seboj, ampak je bogat vir, iz katerega črpaš modrost. Pomembno je, da premisliš o svojih izkušnjah, zapišeš svoje vzpone in padce ter izluščiš poučne lekcije, ki so ti jih je leto prineslo. Ta retrospektiva je ključni korak za pripravo temeljev prihajajočih ciljev.

Konec leta si tudi jaz vzamem čas za zaključevanje starega leta. Preverim, katere cilje sem dosegla in katerih ne, spomnim se lepih trenutkov, uspehov, porazov, izzivov, trenutkov in spoznanj, ki so leto naredili zanimivo in nepozabno. Šele nato se lotim postavljanja ciljev za prihajajoče leto.

Kako veš, da postavljaš cilje in ne novoletnih zaobljub?

Za razliko od minljivih novoletnih zaobljub, ki pogosto zbledijo z januarskim mrazom, so cilji strukturirane oporne točke, ki usmerjajo naš napredek skozi leto. Zaobljube so običajno široke in nejasne želje, medtem ko so cilji jasni, ambiciozni, umeščeni v čas in merljivi.

Postavljanje zdravih in ambicioznih ciljev je ključno za rast na vseh področjih življenja.

Pravilno postavljeni cilji omogočajo osredotočenost na jasno zastavljeno smer in so vir motivacije, ko se srečamo z ovirami, neuspehi in porazi, ki so pomemben in ključni del vsakega napredka. Vsak dobro postavljen cilj mora vključevati tudi načine merjenja uspešnosti in dejavnike, ki vplivajo na doseganje ciljev.

Dobri cilji ponujajo prostor za učenje, prilagajanje, rast in osredotočenost, ki ti bo v pomoč pri sprejemanju težjih odločitev. Tudi pri postavljanju zdravih ciljev je občutek za prepoznavo prioritet pomemben, saj si vsaka želja, ki jo imamo, ne zasluži postati naš (prednostni) cilj.

Pomen prednostnega cilja

Ko razmišljamo o svojih ciljih, je pomembno, da med njimi prepoznamo prednostni cilj, ki ga postavimo nad vse ostale. To ne pomeni, da druge ciljbe povsem zanemarimo in jih vržemo v koš. Ob postavljanju prednostnega cilja se zavežemo, da bomo svojo osredotočenost usmerili v svoj najpomembnejši cilj v določenem obdobju. S tem bomo uspešnejši pri doseganju naših ciljev.

Ohranjanje motivacije in premagovanje ovir

Ohranjanje motivacije je ključno za doseganje ciljev. Velike cilje razdelite na manjše, obvladljive naloge, da se izognete občutku preobremenjenosti. Ko naletite na ovire, se spomnite svojih dosedanjih dosežkov in zadovoljstva, ki ga bo prinesel doseženi cilj.

Vsak skok iz cone udobja zahteva tudi spremljanje ravni motivacije. Motivacijo lahko na poti krepimo tudi s praznovanjem malih zmag.

Ključna vprašanja, ki si jih postavimo v tem obdobju

Pet vprašanj za zaključevanje starega leta:
  1. Na kaj sem najbolj ponosen_a v iztekajočem se letu?
  2. Kateri izzivi so me največ naučili?
  3. Kateri odnosi v mojem življenju so mi najpomembnejši in kako sem jih skozi leto negaoval_a?
  4. Kje sem dosegel_a največjo rast na osebnem in poklicnem delu življenja?
  5. Kako so se skozi leto spremenile moje vrednote in prioritete?
Pet vprašanj za učinkovitejše postavljanje ciljev za novo leto:
  1. Katera so glavna področja mojega življenja, ki jih želim izboljšati ali razviti?
  2. Kateri kratkoročni cilji me bodo pripeljali do mojih dolgoročnih ciljev?
  3. Katere navade in rutine moram postaviti, da mi bodo v pomoč pri doseganju ciljev?  
  4. Kako bom meril_a svoj napredek in uspeh?
  5. Kdo mi lahko na poti do ciljev pomaga?

Veščina postavljanja zdravih ciljev je eden od temeljev uravnoteženega življenja.

V knjigi Lovim svoje ravnotežje sem tehnikam postavljanja ciljev namenila celo poglavje, ki med drugim vključuje tudi pravilno načrtovanje ciljev za novo leto. 💪🏻

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj