NIKA KOVAČ – O AKTIVNEM DRŽAVLJANSTVU, PRIHODNOSTI IN V KAKŠNO SLOVENIJO SE ŽELI VRNITI

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 124. epizodi se pogovarjam z Niko Kovač, ustanoviteljico in direktorico Inštituta 8. marec ter Slovenko leta po izboru bralk in bralcev revije Jana, ki se je v ta pogovor javljala direktno iz New Yorka, kjer zadnjih nekaj mesecev obiskuje prestižno Columbia University in je udeleženka fundacije bivšega ameriškega predsednika Baracka Obame, v kateri sodeluje 60 svetovnih snovalcev družbenih sprememb – med njimi je tudi Nika, ki je edina predstavnica iz Evrope.

Z Niko se pogovarjava o številnih stvareh, od njenih začetkov in prvih korakov v svetu aktivizma oziroma aktivnega delovanja na različnih področjih, ki so se kasneje združila pod Inštitut 8. marec – od kampanje Čas je za, Samo ja pomeni ja, pa seveda referenduma za vodo, ki je poleti 2021 na volišča privabil številne ljudi, da so množično podprli pobudo organizatorjev referenduma. Govoriva o njenem življenju v New Yorku, o kampanji Gremo volit, ki se je pravkar začela in v kateri nas spodbujajo k aktivni drži v letošnjem super volilnem letu, pa o nespodobnih in žaljivih komentarjih, ki jih Nika in njene sodelovake in sodelavci dobivajo prek družebih omrežij in kako vse to vpliva nanjo. Predvsem pa me je tudi zanimalo, o čem se pogovarja s sošolkami in sošolci, ki prihajajo iz celega sveta v NY in v kakšno Slovenijo se želi vrniti.

Če želiš tudi ti pomagati v kampanji Gremo volit, skoči na to povezavo. Še to, v teh dneh Inštitut 8. marec zbira tudi podpise za Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, ki ga Nika omeni v pogovoru, tudi to lahko podpreš z oddajo podpisa.

Niko ter ostale članice in člane lahko spremljaš na spletni strani Inštituta 8. marec, prek njihove Facebook strani, Instagram in Twitter profila. Nika ima tudi svoj profil na Instagramu, najdeš ga tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj