Kako in zakaj sem prvič v življenju zamenjala banko ter ob tem trčila v strahove in sindrom vsiljivke?

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

 

V 134. epizodo podcasta Lovim ravnotežje sem zajela občutek in spoznanja, do katerih sem prišla, ko sem sprejela odločitev, da po dobrem desetletju podjetniške poti končno uredim in postavim zdrave in trajnostne temelje za prihodnjo rast moje podjetniške zgodbe.

V epizodi ti bom podrobno in iskreno opisala, kako sem se ob tem soočila s številnimi strahovi, omejitvenimi prepričanji, podedovanimi vzorci razmišljanja in odnosa do denarja, ki so me celo življenje držali nazaj, me dodatno ovirali, da bi se na tem področju izobrazila in s tem hitreje postavila tudi uspešnejšo podjetniško pot. Prepričana sem bila, da je uspešen podjetnik tisti, ki odličnorazume in zna samostojno voditi svoje finančno poslovanje, upravljanje in vodenje poslovanja in denarja.

Ko sem se pred slabimi dvanajstimi leti po naključju znašla v podjetništvu, nisem imela ne znanja na tem področju ne mentorja, od katerega bi se lahko teh veščin učila. Zakoreninjeni in podedovani vzorci iz otroštva, ki so temeljili na tem, da se o denarju ni lepo pogovarjati, so še dodatno prispevali k temu, da sem se tudi aktivno izogibala mislim, razmišljanjem ali odločitvam, ki so bila povezana s finančnim vodenjem mojega podjetja.

Za to epizodo sem pripravila tudi nekaj dodatnih video vsebin, ki si jih lahko ogledaš na mojem YouTube kanalu.

Prihod pandemije in potreba po finančnem opismenjevanju

Ko se je marca 2020 zaradi globalne pandemije ustavil svet, je bila moja prva misel pri cilju, ki sem si ga v začetku tistega leta zapisala med moje namere. V prehodu v leto 2020 sem si namreč zastavila ambiciozno željo, da premagam enega od največjih strahov, ki so me desetletje zadrževali na podjetniški poti – strah pred uspehom. Odločila sem se, da je leto 2020 leto, ko bom premagala to oviro, prebila ta strah ter sebi in podjetju omogočila rast.

Čeprav na začetku pandemije ni kazalo, da bom ta cilj dosegla, sem ob koncu leta 2020 ugotovila, da sem cilj ne le dosegla, temveč tudi presegla. Počasi sem nekoliko samozavestneje stopala po svoji podjetniški poti, ki je v nadaljevanju od mene zahtevala tudi postavitev novega poslovnega modela in storitev, ki jih danes opravljam.

S tem je prišla tudi močnejša želja po tem, da najdem pomoč v obliki svetovalca, ki mi bo pomagal pri razumevanju osnov finančnega poslovanja, me spremljal na moji podjetniški poti in mi znal svetovati o naslednjih korakih, ki bodo zame in za moje podjetje najboljši ter me ob tem opozarjal na morebitne pasti in ovire, ki me lahko čakajo v prihodnje.

Ko prvič v življenju zamenjaš banko ...

Odločitev in potreba po tem, da najdem sogovornika, me je pripeljala tudi do odločitve, da prvič v življenju zamenjam banko. Tako sem po skoraj treh desetletjih, tik pred 44 rojstnim dnem in po skoraj 12-letni podjetniški poti, svoje račune prenesla na NLB.

Za NLB sem se odločila zaradi treh razlogov:
- ker pri njih vsaka poslovna stranka dobi neposredni dostop do svetovalca za podjetja,
- ker z NLB sodelujem že dve leti in sem med našim sodelovanjem spoznala njihovo razumevanje malih in mikro podjetniških zgodb (več o tem lahko prebereš in slišiš tukaj),
- ker bom skupaj z njihovimi svetovalci in strokovnjaki tudi v prihodnjih mesecih pripravljala vsebine in odgovore na najpogostejša podjetniška vprašanja kot je iskanje dodatnih virov financiranja in kreditov, izbira pravih bančnih storitev in rešitev za tvoje podjetje in še in še.

Kako je potekal prehod na novo banko?

Preden sem izpeljala prehod z obstoječe banke na NLB, sem si predstavljala, da bo celoten postopek zapleten in mi bo vzel veliko časa. Presenečena sem bila nad hitrostjo, enostavnostjo in predvsem nad tem, da je banka veliko stvari (na primer obveščanje Finančne uprave Republike Slovenije, AJPES in druge pomembne partnerje, ki vodijo evidence podjetij in objavljajo aktualne poslovne račune) obvestila sama in mi s tem prihranila čas, ki bi mi ga ti opravki vzeli.

Na NLB sem prenesla oba računa – osebnega in poslovnega. Čeprav imam lahko kot samostojna podjetnica po Zakonu o davčnem postopku enotni bančni račun, sem se že ob odprtju poslovnega računa pred več kot desetletjem odločila, da bom imela računa ločena.

Ker imam na starem osebnem računu odprt kredit, na starem poslovnem računu pa še nekaj odprtih računov, sem se odločila, da bom nekaj mesecev obdržala to hibridno stanje in izkoristila možnost 3-mesečnega brezplačnega vodenja novega osebnega in 6-mesečno brezplačno vodenje novega poslovnega računa, ki mi ga NLB omogoča kot novi stranki.

Ob odpiranju novega poslovnega računa na NLB sem priložila nekaj dokumentov, ki sem jih predala moji novi svetovalki za podjetja, in sicer:
- bilanco za leti 2020 in 2021 (ker sem normirana samostojna podjetnica moje finančno poslovanje namreč ni javno, zato sem morala posredovati oba dokumenta);
- prilive na poslovni račun po mesecih za leto 2021 in prve štiri mesece leta 2022;
- potrdilo Finančne uprave Republike Slovenije, da imam poravnane vse prispevke in davke, ki sem ga uredila s hitrim skokom na stran E-davki.

Moja nova svetovalka za podjetja je nato vse dokumente predala posebni službi v NLB, ki je preverila vse podatke in »prižgala« zeleno luč za odprtje računa.

Po podpisu vse dokumentacije je sledilo odločanje, katerega od NLB Poslovnih paketov bom izbrala. V NLB so razvili tri pregledne poslovne pakete, ki vključujejo storitve, ki jih najpogosteje uporabljamo in najbolj potrebujemo pri vsakodnevnem poslovanju, upravljanju financ in iskanju priložnosti po dodatnih finančnih virih. Vsakemu novemu poslovnemu komitentu so na voljo NLB Poslovni paket Osnovni, Napredni ali Celoviti. 

Ker imam trenutno star poslovni račun še odprt, sem se za začetek odločila za NLB Poslovni paket Osnovni, ki pa ga bom v roku pol leta nadgradila. Vsako novo ustanovljeno podjetje dobi ob izbiri NLB Poslovnega paketa Osnovni ali Napredni 50 % popust na mesečni znesek vodenja računa, prav vsi novi poslovni komitenti pa prvih 6 mesecev brezplačnega vodenja.

Po manj kot tednu dni sem prejela novo poslovno debetno kartico Mastercard, ki sem jo enostavno v nekaj kratkih korakih aktivirala kar prek mobilne banke KlikPro. V nekaj dneh po odprtju poslovnega računa je bil ta že zabeležen na AJPES-u in Finančni upravi Republike Slovenije, zato sem lahko novo številko računa hitro sporočila mojim poslovnih strankam in partnerjem ter jo vnesla v mojo spletno trgovino.

Kateri koraki me čakajo v prihodnjih tednih in mesecih?

Po oddaji vseh dokumentov in odprtju račun bo moja NLB svetovalka za podjetja pripravila bonitetno oceno mojega podjetja. To je pomemben kazalnik poslovne uspešnosti podjetja, ki ga pripravi banka in bo temelj, na katerem bom v prihodnjih mesecih postavljala načrte za prihodnost, odločitve, ki jih bom morala sprejeti, morebitne nove vzorce in navade, ki jih bom morala osvojiti, predvsem pa bo bonitetna ocena postavila tudi okvir za pridobivanje mesečnega limita in kasnejših potreb ob iskanju dodatnih finančnih virov, ki jih načrtujem za prihodnje.

V naslednjih mesecih bom največ energije usmerila v rast mojega podjetja, v spreminjanje vzorcev in navad, ki jih želim zamenjati za nove. Premik v miselnosti mi bo v pomoč, da bom lahko s pomočjo NLB svetovalke za podjetja postavila zdrave in trajnostne temelje za prihajajoče obdobje in s tem poskrbela za varnejšo prihodnost in dolgoročno podjetniško pot, ki sem jo prepletla s strastjo do svojega dela in postavila v center mojega poslanstva.

NLB mi bo kot partner na projektu podcasta Lovim ravnotežje tudi v prihodnjih mesecih v pomoč pri pripravi zanimivih tem, s katerimi bomo odgovarjali na številna vprašanja, prošnje in želje občinstva. Tako se bomo lotili razbijanja stereotipov na področju pridobivanja dodatnih finančnih virov in iskanja pravega kredita za tvoje podjetje, vprašanj, kot so kako lahko preveriš, katera bančna storitev ali rešitev je najboljša za tvoje podjetje in s katero storitvijo prihraniš tudi svoj dragoceni čas.

134. epizoda podcasta Lovim ravnotežje je nastala v sodelovanju in s podporo NLB, d. d.

❗️UJEMI OMEJENO ZNIŽANJE❗️

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj