FILIP VURNIK - O IZZIVIH TRANSSPOLNIH IN NEBINARNIH OSEB TER ISKANJU LASTNE PRISTNOSTI V ŽIVLJENJU

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 133. epizodi je moj gost Filip Vurnik. Filip je 28-letna transspolna nebinarna oseba. Je magister in profesor likovne pedagogike, aktivist in trener na področju človekovih pravic, posebej v povezavi z LGBTIQA+ skupnostjo. Trenutno opravlja prakso prostovoljnega dela Evropske solidarnostne enote na Društvu Parada ponosa. 

Filipa sem spoznala, ko sem iskala sogovornike in sogovornice za okroglo mizo, ki sem jo vodila na letošnji konferenci za odnose z javnostmi, kjer je bila rdeča nit pristnost , kako jo v življenju spodbujamo in jo živimo. Priznam, v to področje sem ugriznila zaradi moje sebične želje in potrebe po tem, da se tudi sama izobrazim o biološkem in družbenem spolu, spolnih identitetah, spolnih vlogah in spolnem izražanju. In Filip je na tem področju odličen sogovornik, ki je tudi v klepetu, ki ga lahko slišiš v tej epizodi, skozi iskren in pogumen pogovor zarisal okvirje za razumevanje naše družbene raznolikosti.

S Filipom v tej epizodi govoriva tudi o tem, kako se pogovarjamo z nebinarnimi osebami in kako jih je pravilno naslavljamo, s kakšnimi izzivi se srečuje v življenju in kakšen je danes položaj predvsem transpolnih oseb pri nas v primerjavi s tujino, kje smo na dobri poti in kje nas še vedno čaka veliko dela.

Društvo Parada ponosa, ki od leta 2009 organizira tradicionalno povorko in dogodek Parada ponosa, prav v dneh, ko izide ta pogovor, pripravlja številne dogodke. Vse informacije o letošnjih dogodkih v sklopu Parade ponosa, najdeš tukaj

Več informacij, znanja in razmišljanj o LGBTIQA+ skupnostji najdeš tudi na spletni strani Legebitre.

Slovarček za boljše in lažje razumevanje pojmov, konceptov in terminov za identitete in identifikacijelahko najdeš tukaj.

Filipa lahko spremljaš na Instagramu

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj