176: Kako prepletati trajnost in umetno inteligenco za zelene rešitve prihodnosti (Mateja Dermastia)

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST YOUTUBE

V 176. epizodi podcasta gostim Matejo Dermastia, ustanoviteljico in lastnico podjetja Anteja ECG, ki deluje na področju trajnostnega svetovanja. Podjetje Anteja ECG je s svojim projektom Value Chain Generator navdušilo žirijo projekta #OkvirPomoči, ki so ga oblikovali pri NLB, in zmagalo v zadnji ediciji projekta.

Mateja je ena najbolj navdihujočih sogovornic, s katerimi sem imela priložnost govoriti za ta podcast. V naslednjih minutah lahko slišiš njeno življenjsko in poslovno zgodbo. Kako je študirati na prestižni ameriški univerzi Harvard, kakšne priložnosti so se ji takrat odprle in kako je prve večje projekte na področju križanja sodobnih tehnologij, umetne inteligence in trajnostnih pristopov v Turčiji in podsaharski Afriki vodila že pred več kot desetletjem.

Govoriva tudi o zamujenih priložnostih, o delih sveta, kjer zaradi vsakodnevnega stika s kopičenjem plastike za enkratno uporabo v živo doživljajo okoljsko katastrofo. Tako so tudi bistveno bolj dovzetni za vpeljavo inovativnih pristopov in iskanja krožnih poslovnih modelov, ki omogočajo čim manj vpliva na okolje in ljudi.

Podjetje Anteja ECG je za regijsko zmago na projektu #OkvirPomoči prejelo tudi 50.000 evrov in vesela sem bila, da mi je Mateja zaupala, kako so uporabili nagrado in kakšne nove priložnosti so se jim odprle v zadnjih mesecih.

Vabim vas, da prisluhnete pogovoru z Matejo, v katerem boste slišali navdihujoče projekte in načine, kako lahko vsak od nas poskrbi za boljši jutri.

Podjetje Anteja ECG lahko spremljate prek njihove spletne strani.

NLB bo v kratkem odprl možnost prijav v novo edicijo projekta #OkvirPomoči. Vabim vas, da jih spremljate prek spletne strani, Facebook, Instagram, YouTube ali LinkedIn profila. Tako boste na tekočem z novicami o projektu in morda bo prav vaša podjetniška ideja ali rešitev postala nova zvezda v osončju zelenih rešitev prihodnosti. 

Epizoda podcasta Lovim ravnotežje je nastala v sodelovanju in s podporo NLB in projekta #OkvirPomoči. Fotografije so iz arhiva podjetja Anteja ECG.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj