175: Perimenopavza kot okno priložnosti za boljše upravljanje menopavze (Mojca Sekulić)

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST YOUTUBE

V 175. epizodo se v tretje vrača Mojca Sekulić, moja prehranska terapevtka. 

V epizodi sva se osredotočili na temo, ki mi zadnje leto kravžlja možgane in je absolutno tema, ki jo bomo na tem podcastu še obdelovali – perimenopavza in menopavza.

V tej epizodi lahko slišiš ključne informacije o obeh obdobjih, ki nas kot ženske čakajo. Odgovorili bova na vprašanja, kako prepoznamo simptome, kdaj se začne perimenopavza in kdaj menopavza, zakaj je perimenopavza odličen čas za spreminjanje navad in je naše okbo priložnosti za pripravo na menopavzo, zakaj nas naj pemenopavza ne skrbi.

Pa tudi, kaj lahko naredimo, da uravnavamo simptome obeh obdobij, kako lahko prilagodimo hrano, čemu se je dobro odreči, katere tehnike vadbe so odlične za to obdobje in kateri trendi v prehrani niso dobri za ženske v peri- in menopavznem obdobju.

Z Mojco govoriva tudi o inzulinski rezistenci in stresu, ki igrata pomembno vlogo pri lajšanju simptomov, pa o tem, da sta perimenopavza in menopavza povezana s spremembami, ki se odvijajo v naših možganih.

 

Z Mojco sva pred to epizod že posneli dve epizodi, in sicer:

- v 123. epizodi sva govorili o vplivu prehrane na zdravje in naše razpoloženje. V epizodi sva razbili tudi nekaj glavnih mitov o prehrani, ki ne držijo. To epizodo lahko poslušaš tukaj;  

- v 138. epizodi sva na to nadaljevali prvi pogovor in se osredotočili na mikrobiom, kako je povezan z našim imunskim sistemom ter kako vpliva na naše zdravje in vsesplošno počutje. Ta pogovor lahko slišiš tukaj.

Mojco lahko najdeš na spletni strani Centra za prehransko terapijo, kjer jo lahko tudi kontaktiraš in se dogovoriš za srečanje. Mojčin center ima tudi Facebook in Instagram kanal.

Mojca je v epizodi omenila Liso Mosconi, nevroznanstvenico, ki raziskuje delovanje ženskih možganov.

Vabim te, da poslušaš še pogovor, ki sem ga za 118. epizodo podcasta posnela z diplomirano medicinsko sestro, svetovalko za naravno plodnost ter družinsko in zakonsko terapevtko Alison Kogoj. V epizodi sva govorili o menstrualnem ciklu in kako vpliva na naše psihofizično počutje skozi različna življenjska obdobja. Pogovor z Alison lahko poslušaš tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj