MOJCA SEKULIĆ – KAJ JE MIKROBIOM, KAKO JE POVEZAN Z IMUNSKIM SISTEMOM TER KAKO VPLIVA NA NAŠE ZDRAVJE IN VSESPLOŠNO RAZPOLOŽENJE

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

 

V 138. epizodo se vrača moja prehranska terapevtka Mojca Sekulić, ki je bila že gostja v eni od najbolj poslušanih epizod tega podcasta. najin prvi pogovor, v katerem govoriva o Mojčini poti do študija živilske tehnologije, pa kasneje prehranske terapije v Londonu in odkritja življenjske strasti raziskovanja funkcionalnih živil oziroma vpliva prehrane na zdravje, lahko poslušaš tukaj.

Najina današnja tema mikrobiom - to so vsi mikroorganizmi, ki so v našem telesu in v njem sobivajo, s svojim delovanjem pa pomembno vplivajo na zdravje in vsesplošno počutje. Ko rečemo mikrobiom in tudi danes v pogovoru bo tako, večinoma mislimo na črevesje, ki mu pogosto rečemo tudi drugi možgani.

Mikrobiom je zelo pomemben za celoten organizem in močno vpliva tudi na naš imunski sistem. Skupaj z razvojem mikrobioma, ki se začne takoj ob rojstvu, se razvija tudi naš imunski sitem. 

V tej epizodi boš lahko slišala, kako lahko preveriš sestavo svojega mikrobioma, kako lahko vplivaš na njegovo zdravje in s tem na zdravje celotnega telesa (in uma) in kako ti pri tem lahko pomaga Mojca.

Mojco lahko najdeš na spletni strani Centra za prehransko terapijo, kjer jo lahko tudi kontaktiraš in se dogovoriš za srečanje.

Eden od krasnih načinov spodbujanja delovanja črevesja je tudi fermentirana hrana, ki je v našem prostoru zelo priljubljena predstavlja odličen naraven vir probiotikov. Kmalu bomo spet v pravi sezoni fermenitrane hrane, ko se bomo na svojih krožnikih spet veselili kislega zelja in repe.

Na voljo pa imamo tudi fermentirane izdelke, ki jih lahko uživamo celo leto ... na primer kombucho. Kombucha je fermentiran napitek na osnovi čaja, ki mu dodajo sladkor in gobo SCOBY, ki sladkani čaj spremeni v odličen napitek.

Tudi v Malinci so razvili bio kombucho, seveda z okusom maline, ki je 100% naravna, iz ekološke pridelave, z nizko vsebnostjo sladkorjev, brez konzervansov, izdelaan v Sloveniji in je primerna tudi za vse, ki se prehranjujete vegansko. Malincina kombucha je bila izbrana tudi za Najbolj inovativno živilo v letu 2021 v kategoriji brezalkoholnih pijač.

Pri podjetju Malinca, ki je podpornik podcasta Lovim ravnotežje, lahko kombucho in druge izdelke nabereš v svojo spletno košarico, ob zaključku nakupa pa uporabiš še kodo RAVNOTEZJE10 za 10% popust na svoj nakup.

Malincino kombucho in različne kombucha pakete, ki so ti na voljo, lahko najdeš in kupiš tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj