KAJA ŠOLINC - kako razumeti psihologijo denarja ter razviti zdrave tehnike in orodja upravljanja svojih osebnih financ

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

V 139. epizodi podcasta gostim Kajo Šolinc, strokovnjakinjo za upravljanje osebnih financ. Zadnjih nekaj mesecev me Kaja vodi in uči, kako bolje upravljati moje osebne (in poslovne) finance, spreminjati slabe ter zakoreninjene vzorce in predvsem spreminjati odnos do denarja. Kaja je več kot desetletje delala kot revizorka v eni od večjih svetovnih revizorskih podjetij, ki se ukvarjajo s spremljanjem in vrednotenjem podjetij. 

O tem, kako kot samostojna podjetnica in oseba, ki nikoli ni imela prav zdravega odnosa do denarja, sem veliko govorila v 134. epizodi, ko sem zelo podrobno in iskreno razložila moje izzive, strahove, skrbi in neznanje na tem področju. Prav ta epizoda je bila tudi povod, da se mi je oglasila Kaja in mi predlagala, da skupaj, z njeno pomočjo in celovitim pregledom nad tem, kako sama (po domače) delam z denarjem, narediva korak naprej na moji poti, ki sem si jo za letos začrtala – ureditev področja upravljanja poslovnih in osebnih financ.

V tej epizodi s Kajo govoriva o tehnikah, orodjih in načinih upravljanja osebnih financ, kako si postavljamo zdrave in dosegljive cilje, katere kategorije so pomembne pri upravljanju osebnih financ, kako naredimo svoj finančni načrt in kako nad njim bdimo. Posebno pozornost nameniva tudi pripravi in upravljanju osebnih financ, če si samozaposlena in nimaš enakih rednih mesečnih prihodkov. Na koncu se osredotočiva še na varnostni ali emergency fund, kako ga začneš graditi, kako se lotiš varčevanja in kakšne trike lahko pri tem ubereš.

Kajo lahko spremljaš prek njene spletne strani, na kateri te že čaka tečaj upravljanja osebnih financ in ena-na-ena svetovanja, Instagrama in Facebook strani.  

Kaja je zate pripravila tudi fin brezplačen dokument, ki ti bo v pomoč za spremljanje in analizo tvojih stroškov. Dobiš ga na njeni spletni strani in ob prijavi na njene e-novičke.

Zadnji dve leti sem imela čast sodelovati v krasnem projektu, ki je v sebi združil moji dve veliki strasti – podpiranje slovenskih podjetniških zgodb in medijev. NLB, d. d. se po dveh uspešnih izvedbah projekta #OkvirPomoči, v katerih so malim in mikro podjetniškim zgodbam ponudili pomoč v času pandemije, vrača. Tokrat v prenovljeni različici.

#OkvirPomoči se letos usmerja v trajnost in ponuja priložnost podjetjem, ki dajejo prednost zelenim podjetniškim idejam, projektom in rešitvam za lepši jutri. V NLB so si zadali poiskati edinstvene in inovativne ideje ali projekte, ki kar najbolj rešujejo izzive na področju trajnosti v Sloveniji in regiji Jugovzhodne Evrope.

Prijave za letošnji #OkvirPomoči s trajnostno noto so že odprte, svoje podjetje pa že lahko prijaviš, in sicer do najkasneje 22. 10. 2022.

Svojo prijavo lahko oddaš tukaj.

Na tej strani lahko preveriš tudi, če tvoja ideja ali projekt izpolnjujeta pogoje, ki so potrebni za uspešno oddajo in sodelovanje v letošnjem projektu #OkvirPomoči.

Projekt #OkvirPomoči poteka na vseh trgih Jugovzhodne Evrope, na katerih deluje NLB Skupina, na vsakem trgu pa bo prvih deset najboljših idej ali projektov dobilo bančne ugodnosti in uvrstitev v drugi krog, v katerem bo strokovna žirija izbrala tri regijske zmagovalce.

Trije regijski zmagovalci bodo dobili finančno pomoč (50.000 evrov za prvouvrščenega ter 30.000 evrov za drugo- oziroma 20.000 evrov za tretjeuvrščenega) in trajnostno svetovanje.

Vsi slovenski finalisti bodo dodatno prejeli komunikacijsko podporo pri predstavitvah v medijih NLB in prek kanalov medijskih partnerjev projekta #OkvirPomoči – Bloomberg Adria, Pro Plus in Europlakat. Prav tako bodo vsi slovenski finalisti dobili možnost pridobitve ugodnega NLB Zelenega kredita in drugih oblik financiranja ob izpolnjevanju pogojev NLB, d. d., 6-mesečno brezplačno vodenje poslovnega paketa in brezplačno članarino za poslovno kartico z odloženim plačilom Mastercard.

Skoči na povezavo, preveri razpisne pogoje in oddaj svojo prijavo na #OkvirPomoči do najkasneje 22. oktobra 2022. Morda prav tvoja podjetniška ideja ali projekt zasije na nebu trajnostnih rešitev in dobi dodaten veter v jadra, da svojo vizijo trajnostnega razvoja podjetniške ideje ali projekta izpelješ hitreje, glasneje in močneje.

NLB, d. d. je podpornik podcasta Lovim ravnotežje. Pogovore s slovenskimi malimi in mikro podjetniškimi zgodbami, ki so sodelovale v projektu #OkvirPomoči v letih 2020 in 2021, lahko slišiš tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj