153: Dr. Renata Salecl - o izbiri in pravici, družbi individualizma in porastu frustracij, ki vodijo v grobost (časovni stroj)

 

APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST

Časovni stroj je nova serija podcasta Lovim ravnotežje, v kateri so poobjavljene epizode, ki s svojo aktualnostjo kličejo po vnovičnem poslušanju.

Pogovor s svetovno priznano filozofinjo dr. Renato Salecl je bil prvič objavljen januarja 2023.

Dr. Renata Salecl je svetovno znana filozofinja in sociologinja, redna profesorica in znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti, profesorica na na Birkbeck Colleague v Londonu, častna meščanka Mestne občine Ljubljane, kolumnistka Dela in avtorica številnih knjig (Strast do nevednosti, Izbira, Človek človeku virus).

V epizodi govoriva o največjih izzivih naše družbe. Med drugim o tem, ali imamo v poplavi možnosti, ki se nam ponujajo resnično na voljo izbiro? Kako smo kot posamezniki prevzeli odgovornost družbe na svoje rame in kako se je skozi individualizacijo razpršila družbena odgovornost do pomembnih družbenih tem na posameznike – v teh dneh to lahko vidimo tudi področju zdravstvene problematike.

Govoriva tudi o zavestnem in nezavednem neznanju, kakšen je naš odnos do znanja in strokovnostiter kaj ima družba od tega, da smo nevedni.

V pogovoru se dotakneva še ene pomembne teme, ki jo dr. Salecl raziskuje in je, še posebej v zadnjih letih izredno prisotna in pomembna tudi v slovenski družbi – problematike jeznih moških in frustracij v družbi, ki vodijo v nasilje ter grobosti, ki je tema njene zadnje knjige Čas grobosti.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj