META KAČ – KAKO SVOJO PODJETNIŠKO ZGODBO PREDSTAVITI NOVINARJU, VSE O NOVEM ELLE SLOVENIJA PODCASTU IN TRAJNOSTNEM NAČINU ŽIVLJENJA

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 31. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim prvo gostjo, uredniško direktorico na medijski hiši Adria Media, voditeljico novega slovenskega podcasta Elle Slovenija in mojo prijateljico. Meta bdi nad ustvarjanjem vsebin za slovenske izdaje revij Cosmopolitan, Elle in Playboy ter za revije Sensa, Story in Avto magazin. V pogovoru ti Meta poda krasen vplogled v delo medija in, kako na najboljši način s svojo podjetniško zgodbo prvič pristopiš do novinarja ali urednika. Govoriva tudi o trajnostem načinu življenja, rutinah ter knjigah in podcastih.

Priznam … 

… ko sem se lani na sončno septembrsko nedeljo prvič zares poigrala z mislijo o tem, da bi imela svoj podcast, sem to najprej povedala prav Meti. Skupaj sva nato kar nekaj jesenskih popoldnevov preživeli ob digitalnih tečajih in se učili o tem mediju. Brez Mete na tisti decembrski ponedeljek (točneje 9. 12. 2020) ne bi izdala prve epizode tega podcasta. Še več, tudi te, #31 ne bi bilo, saj mi je prav Meta pokazala tehniko montiranja pogovorov, ki sem se jih do sedaj kar malo izogibala. Meta, hvala za podporo in montažo!

Naključje je hotelo, da je točno 6 mesecev po izdaji prve epizode podcasta Lovim ravnotežje, luč sveta ugledal še en slovenski podcast – Elle Slovenija, ki ga vodi in urednikuje prav Meta. Podcast Elle Slovenija, ki ga lahko najdeš in poslušaš tukaj, bo skozi epizode gostil navdihujoče sogovornice in sogovornike, s katerimi se bo Meta pogovarjala o širokem naboru tem, od mode, osebnega stila, trende v sodobnem življenju pa vse do trajnostnega načina življenja. Slednje je dobesedno zapisano v Metin DNK.

Prva epizoda Elle Slovenija podcasta je zunaj. V njej gostujeta modna poznavalka in voditeljica Lorella Flego in Petra Windschnurer, modna in lepotna urednica slovenske izdaje revije Elle.

Če še nisi ujela zadnje, zelene, številke tiskane izdaje revije Elle, ki ki je nastala pod Metinim uredniškim vodenjem, ti svetujem, da skočiš v najbližjo trafiko in jo ujameš. Ponuja top vsebine na temo trajnostnega življenja ter en kup zanimivih posameznikov in podjetij, ki so v svoj poslanstvo vpletla tudi skrb za okolje, ljudi in planet. V njej boš med drugim našla tudi podcaste in knjige s trajnostno, zeleno vsebino. Res fino!

O Meti in Elle Slovenija

Meta Kač na medijski hiši Adria Media, ki izdaja slovenske edicije revij Cosmopolitan, Elle in Playboy ter revije Sensa, Story in Avto magazin, dela že skoraj dvanajst let. Zadnjih sedem let kot uredniška direktorica bdi nad delom posameznih uredništev in ekip, ki ustvarjajo vsebine priljubljenih revij. Med njimi je torej tudi Elle, “največja modna revija na svetu, ki navdihuje ženske, da raziskujejo in slavijo svoj slog v vseh vidikih svojega življenja. V slovenskem uredništvu zadnji 15 let z navdušenjem ustvarjo vsebine o modi, lepoti in življenskem slogu in opogumljajo ženske, da razvijejo svojo moč.”

Meta je zapisala, da se “Ellovke resnih tem lotevajo s kančkom ironije in humorja, lahkotnih tem pa popolnoma resno.”

Najin pogovor se je razvijal skozi sprehod po Metinem otroštvu, kjer se je že kazala njena ustvarjala žilica, ki je gotovo “obvezna oprema” dobre novinarke in urednice. Nato sva skočili v mladostni in izbire študija agleščine in novinarstva, ki je Meto na koncu pripeljal v medijski prostor, ki ga soustvarja še danes. V pogovoru sva se dotaknili področja njenega del, kaj vse zajema, kako poteka delo v uredništvu revij, ki jih vse dobro poznamo in tudi redno beremo. Priznam, meni je delo urednice modne revije vedno predstavljalo vpogled v sanjski svet, kjer sem križala misli o Carrie Bradshaw in Anni Wintour, dolgoletni urednici ameriške izdaje revije Vogue. Zadnjih 15 let tudi sama dnevno sodelujem z novinarkami in urednicami, ki jih spremljam skozi očala globokega spoštovanja in odgovornosti, ko bdijo nad temami, ki se na koncu v tiskarni prelijejo na papir.

Te zanima, kako svojo zgodbo predstaviti novinarju?

Potem moraš poslušati to epizodo.

Več o tem, kako nagovoriti novinarja in s svojo zgodbo ujeti njegovo pozornost (in s tem medijsko objavo v tvoji najlubši reviji, časopisu ali TV oddaji), lahko najdeš v Celovitem e-vodiču za odnose z mediji. Vanj sem ujela svojih 15-let izkušenj dela z novinarji in slovenskimi mediji. Celovit e-vodič odnosov za mediji, novinarji in uredniki, ki ti bo pomagal pri grajenju prepoznavnosti tvoje podjetniške zgodbe v današnjem digitalno prepletenem svetu. E-vodič ima 52 strani in vsebuje osem poglavij, ki te bodo vodila do priprave takšnih zgodb, ki bodo ujele novinarjevo pozornost in ti pomagale pri doseganju medijskih objav.

E-vodič lahko kupiš tukaj, če pa se spodaj prijaviš na e-novičke, pa ujameš še enkratno kodo s popustom na nakup (če si že prijavljena, si kodo prejela v enem od zadnjih e-novičk).

Dodatne vsebine in povezave iz pogovora z Meto

Meta je v pogovoru za #31 epizodo podcasta Lovim ravnotežje omenila nekaj vsebin, ki ti jih dodajam spodaj.

Omenila je dve knjigi, in sicer:

Paul Hawken – Drawdown, ki govori o konkretnih načrtih in rešitvah, ki jih je pripravila skupina vodilnih strokovnjakov, znanstvenikov in raziskovalcev, o vplivanju na podnebne spremembe. Knjiga vključuje rešitve, kako pridelamo in uživamo hrano pa vse do izobraževanja deklet v državah z nižjim dohodkom. Kje ležijo načini, kako lahko tudi jaz in ti s svojimi mini spremembami in odločitvami v naslednjih tridesetih letih praktično ustavimo globalno segrevanje. Projekt Drawdown lahko spremljaš tudi na tej spletni strani.

Eckhart Tolle – New Earth, to knjigo sem vključila tudi v zbirko knjig za sodobno žensko in podjetnico, ki jo dobiš ob prijavi na moje e-novčke (če še nisi, se lahko prijaviš na koncu tega zapisa). Knjiga, ki jo dobiš tudi v slovenskem prevodu pod naslovom Nova zemlja, te odpelje skozi potovanje in raziskovanje na egu temelječega stanja zavesti. Priporočam ti, da knjigo bereš počasi, saj prav vsak stavek nosi pomembna spoznanja, ki jih moraš najprej razumeti in jih nato povezati s svojimi opazovanji, izkušnjami in razumevanjem. Šele tako iz knjige resnični iztisneš ključna spoznanja. Knjiga Nova zemlja te nauči, kako prepoznaš in postaneš pozorna na svoj ego, kako se ločiš od tega, kar hoče tvoj ego. Ego v tebi je tisti del, ki želi vedno več in več, del tebe, ki ni nikoli zadovoljen, del, ki te spodbuja, da podležeš strahovom in ostalim rečem v življenju, ki ti resnično ne pomagajo. Ta knjiga te bo naučila, kako prepoznaš ego in, kako ne postaneš žrtev svojega ega. Ko boš prebirala to knjigo, lahko ob zaključku vsakega poglavja skočiš še na podcast Oprah Winfrey in poiščeš epizode, v katerih se skupaj z avtorjem knjige sprehodita skozi vsebino. Krasna dopolnitev knjige.

Govorili sva tudi o produktivnosti in načinu, kako sami skozi dneve pri sebi upravljava s tehnikami. Če še nisi poslušala niza epizod o produktivnosti na podcastu Lovim ravnotežje, ti svetujem, da skočiš sem in jih poslušaš.

Meta je omenila tudi podcast, ki ga v zadnjem času rada posluša. The Rich Roll Podcast je odličen za vse, ki iščete poglobljene vsebine in pogovore na temo rastlinske prehrane, zdravega načina življenja, meditacije in osebne rasti. Rich Roll je odličen voditelj, ki na svoj podcast pripelje izredno zanimive sogovornike iz vseh aspektov življenja in skozi moški pogled predstavlja številne teme. Jaz sem si najbolj zapolnila epizodo, v kateri je gostil italijanskega biologa in strokovnjaka za zdravo življenje in doseganje visoke strarosti (“longevity”) dr. Valterja Longo, ki jo lahko ujameš tukaj.

Medijska hiša Adria Media poleg novega Elle Slovenija podcasta, “oddaja” tudi podcast, ki ga pripravlja uredništvo priljubljene revije Cosmopolitan. Epizode tega podcasta lahko najdeš tukaj. V eni od epizod sem bil gostja tudi jaz. Z urednico Anamarijo sva imeli res krasen klepet in to je bil moj prvi pravi stik s podcast okoljem, še preden sem predstavila svojega.

V tem tednu sem gostovala tudi v podcastu Avtomat, ki ga pripravlja in vodi David Urankar. David je televizijski novinar (vodi oddaje Avtomobilnost, Poletna scena in Dobro jutro na Televiziji Slovenija), maneken in nekdanji aktivni športnik. Kot dober novinarj je v pogovoru iz mene uspešno pritegnil kar nekaj zanimivih spominov. Med drugim tudi to, kako in zakaj sem se ob zadnjem srečanju s holivudskim igralcem Billom Murrayjem (s katerim sem 8 let delala na projektu SLOVENIA VODKA), z njim skregala in kaj sem se iz tega naučila. David, hvala za vabilo in se veselim klepeta tudi na podcastu Lovim ravnotežje.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog prihodnjih sogovornic in sogovornikov, ideje ali vprašanja pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj