POGOVOR S SLOVENSKIMI PODJETNIKI O NOVIH SPOZNANJIH IN PRILOŽNOSTIH V LETU 2020

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 34. epizodi podcasta Lovim ravnotežje sem pred mikrofon ujela osem malih podjetnikov, osem slovenskih podjetniških zgodb, ki imajo poleg strasti, ki so jo ujeli v svoj podjetniški DNK, še eno skupno točko – prav vsi sodelujejo v projektu #OkvirPomoči, ki so ga oblikovali v NLB. #OkvirPomoči je projekt, ki združuje dve moji veliki strasti – podpiranje slovenskega podjetništva in slovenskih medijev. V sklopu projekta #OkvirPomoči se bo v letošnjem poletju predstavljalo skoraj 90 podjetniških zgodb. V 34. epizodi sem se pogovarjala z osmimi navdihujočimi podjetnicami in podjetniki, ki bodo skozi svoja spoznanja s teboj delili tudi načine, kako se zadnje mesece spopadajo z novonastalim podjetniškim okoljem in koronakrizo.

V NLB so mikro in malim podjetjem, ki sodelujejo v projektu #OkvirPomoči, prihajajo pa kar iz 50 krajev in prav vseh slovenskih regij, odprli možnost predstavljanja svojih podjetniških zgodb na oglasnih površinah, temu pa so dodali še nekaj svojih storitev, ki podjetnikom v tem času pridejo najbolj prav. Mikro in mali podjetniki so tako dobili možnost, da se skozi letošnje poletje predstavljajo širšemu občinstvu. Mi, kupci, pa s tem dobimo možnost, da jih spoznamo in s svojimi nakupi podpremo. Tako bodo mali in mikro slovenski podjetniki in podjetnice še naprej ponosno in samozavestno stopali po svoji podjetniški poti.

Si vedela, da se kar 9 od 10 slovenskih podjetij uvršča med mikro in mala podjetja? Skupaj zaposlujejo prek 400 tisoč ljudi ali več kot polovico aktivnega prebivalstva. Zato so njihove zgodbe pomembne. Zato je pomembno, da se tega zavedamo tudi potrošniki in jih s svojimi nakupnimi odločitvami podpiramo. Naša podpora je ključna pri njihovem nadaljnjem razvijanju. Močno in zdravo podjetništvo pomeni močno in zdravo družbo, v kateri živimo.

Vesela sem, da ti bom danes v kratkih pogovorih predstavila osem krasnih podjetniških zgodb. Skozi besede ustvarjalnih ter zagnanih podjetnic in podjetnikov ti bom pokazala njihovo razmišljanje, razumevanje današnjega sveta in priložnosti, ki se v njem ustvarjajo. Slišala boš zgodbe z različnih področij, vsaka zase pa za seboj skriva predanost, kreativnost in podjetniško zagnanost.

Projekt #OkvirPomoči je NLB pripravil skupaj s partnerskimi podjetji Pro plus, Časnik Finance, Europlakat in Mastercard. V sklopu projekta so ponudil pomoč podjetnikom pri premagovanju posledic koronakrize. Med drugim je NLB svoj poletni oglasni prostor podaril podjetniškim zgodbam in jim s tem omogočil, da bodo njihove zgodbe prišle v številne slovenske domove. Pomagaš pa lahko tudi ti. Skupaj smo močnejši. V nadaljevanju si lahko prebereš kratko zgodbo vsakega podjetja in skočiš na povezave, ki te bodo vodile na njihove komunikacijske kanale. Tako jih boš lahko še bolje spoznala in … kar je še pomembnejše … podprla.

The Base Label

Za blagovno znamko The Base Label stoji Alja Perne, vplivnica, blogerka in modna navdušenka, ki je svojo ljubezen do mode združila v znamko, ki je namenjena sodobni ženski. Takšni, ki pozna svoje vrednote, ima oko za lepe stvari in ceni oblačila, ki so narejena iz najboljših materialov. Oblačila znamke The Base Label so trajnostna, etična, lokalna in večna.

Spletna stran: www.thebaselabel.com

Instagram: @thebaselabel

Beeping

Beeping, ki je leta 2018 prejel naziv Naj startup leta, je, kot pravi moj sogovornik, “uber za čiščenje gospodinjstev”. Če pomisliva, da povprečno slovensko gospodinjstvo tedensko kar 5 ur nameni za redno čiščenje doma, potem je jasno, zakaj je Beeping postavil krasen prostor za “ustvarjanje časa za prijetnejše stvari v življenju”. Čas je naša najpomembnejša valuta, ki je ne moremo dobiti nazaj, zato ti lahko čistilni servis pride res prav, da boš ti v tem času lahko naredila svoje delo, sestanek ali pa enostavno preživela tisti čas z ljudmi ali stvarmi, ki te napolnejo z energijo.

Beeping poleg zavarovanja svoje storitve nudi tudi 100-odstotno garancijo za opravljeno storitev, osebnega asistenta za upravljanje tvojih naročil in enostavno spletno naročanje, kjer lahko izbereš storitev, ki bo resnično pripravljena po tvoji meri.

Spletna stran: www.beeping.si

Instagram: @beeping.si

Doctor kombucha

Za znamko Doctor kombucha stoji mladi par, Kristjan in Anja, ki sta svoje znanje iz kuhinje in gostinstva prenesla v ustekleničen čarobni napoj – kombucho, ki osvaja tudi Slovenijo. Kombucha je fermenirani čaj, ki vsebuje bogat vir probiotikov in antioksidantov. Z rednim uživanjem kombuche spodbujaš svojo prebavo, krepiš imunski sistem in vplivaš na nivo svojega razpoloženja. Iz prve roke ti zaupam, da so kombuchini mehurčki odlični kot samostojna pijača, lahko pa jo zmešaš tudi z alkoholnim ali brezakoholnim ginom.

Spletna stran: www.doctorkombucha.eu

Instagram: @doktorkombucha

Dsushi

Sushi mojster Denis, ki s svojo izbranko, ustvarja Dsushi pravi, da izpod njegovega noža pride “sushi, da te zruši”. Za svoje naročnike iz Ljubljane in okolice pripravlja personalizirane sushi pakete, ki jih lahko celo dekorira in prilagodi tvoji tematski zabavi.

Še to, Denis pravi, da je Dsushi poseben tudi v tem, da je svojo ponudbo prilagodil našemu, slovenskemu okusu. Tako te v njem ne bo pričakal močan japonski hren wasabi, ki mnoge zaradi svojega izrazitega okusa odvrne od okušanja (no, meni je sicer wasabi top). Denis tako wasabi priloži, ti pa si ga “doziraš” po svojem okusu.

Spletna stran: www.dsushi.si

Instagram: @dsushi_

Kucha

Kucha ali dom za semi-odgovorne hedoniste. Ok, Kucha je moj drugi dom, priznam. Če živiš v Ljubljani ali pa med tednom ali soboto skočiš v prestolnico in se še nisi ustavila in spoznala Kuche, moraš to enostavno narediti. Kucha je prostor, kjer živi hrana. Pa dobra energija in občasno tudi kakšen fin dogodek. V Kuchi boš vedno dobila sveže in lokalne sestavine, ki jih bodo njihovi mojstri rastlinske prehrane pripravili v krasne, sočne in uravnotežene obroke. Jaz ti svetujem, da začneš z mojim naj izborom – hot dogom in kombucho, potem pa nadaljuješ s skledo Sisa, sendvičem Serdžotom ali pa pizzo. Kucha je več kot restavracija. Je odgovoren prostor druženja, ki poleg okusnih jedi obiskovalca tudi izobražuje, kako je lahko v svojem življenju pri izbiri hrane odgovoren. To vedno počne na nevsiljiv in zelo kuchino duhovit način, po čemer so znani in prepoznani daleč na okoli.

Spletna stran: www.kucha.si

Instagram: @kuchamadre

 

Lemur legal

Pravna pisarna Lemur legal je specializirana za startupe, spletne trgovine (oh hello, gotovo pridem malo na okoli preveriti, če moja nova spletna trgovina, vključuje vse potrebne in pravno pravilne okvirje), ponudnike športnih vadb prek spleta in hitro rastoče ponudnike, ki v svoje izdelke vpletajo kanabis. Lemur legal je primer podjetniške zgodbe, ki je izbral tržno nišo, ki je dovolj specifična za ciljano pripravo storitev in dovolj široka, da si lahko pri tem privoščijo še malo duhovitosti. To boš opazila, ko boš stopila na njihovo spletno stran.

Z ustanoviteljem Petrom sva se pogovarjala o izzivih, rasti spletnih podnudnikov in tem, kako je s sodelovanjem v NLB projektu #OkvirPomoči sklenil lep življenjski krog.

Spletna stran: www.lemur.legal

Instagram: @lemurlegal

Mini teater

Mini teater letos praznuje 21 let. Zdaj, ko je dosegel svojo polnoletnost v vseh državah sveta, še dodatno poudarja svojo paradoksalno zgodbo – Mini teater, ki hoče biti gledališče, ki bo ob enem elitistično in populistično, ekscentrično in všečno širšemu občinstvu. Svobodno, kreativno in odprtega duha, kot je to značilno za priznana primerljiva gledališča z dušo po svetu. Mini teater, ki ni bil nikoli majhen, je predel Ljubljane, kjer se nahaja, tik za velikimi Križankami, popestril in sooblikoval v danes, meni gotovo, najlepšo ulico v Ljubljani – Križevniško ulico.

Spletna stran: www.mini-teater.si

Instagram: @miniteaterljubljana

 

Taco polako

Taco bar Taco polako se je zgodil v glavah štirih prijateljev, ki so majhen (kot je za taco bare značilno) prostor v centru Ljubljane spremenili v okuševalnico avtentičnih mehiških okusov z kančkom taco polaco DNK. Igrivi tacosi na sebi nosijo zanimive, umami okuse. mene je na primer navdušil veganski taco, ti pa povem, da so prav vsi nadokusni. Taco polako lahko v Ljubljani naročiš tudi na dom prek znanih dostavljalnih služb.

Instagram: @tacopolako

Epizoda podcasta Lovim ravnotežje je nastala v sodelovanju in s podporo NLB in projekta #OkvirPomoči. Vse fotografije so prenešene s spletnih mest sogovornikov in podjetniških zgodb, ki so sodelovala pri nastanku te epizode.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj