KAKO SEM V 10 DNEH PRIŠLA DO NAJBOLJ POMEMBNIH SPOZNANJ NA PODJETNIŠKI POTI

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 33. epizodi podcasta Lovim ravnotežje ti bom predstavila največji izziv, ki sem se ga lotila na svoji 10-letni podjetniški poti, kako sem pri tem preskakovala svoje strahove, omejitvena prepričanja in našla načine, da v svojo podjetniško pot vpeljem odločitve, s katerimi bom poskrbela za vitalnost in zdravje svojega podjetja in s tem življenja, ki ga želim živeti.

Za današnjo epizodo sem ti pripravila iskreno izpoved o tem, kako sem v zadnjem letu svojo podjetniško pot in življenje postavila na glavo, kako sem tik pred začetkom pandemije covid19 prekinila sodelovanje z večletnimi naročniki, kako sem ob tem tem preskakovala svoje strahove, omejitvena prepričanja in nenehno bdela nad zaupanjem v svojo novo pot.

Celotno zgodbo lahko prebereš v tem zapisu.

Spletna trgovina

Del mojega iskanja zakaj-a je bil tudi v postavitvi spletne trgovine, v kateri objavljam vsebine zate. Spletna trgovina je bila postavljena z namenom krepitve zdravja mojega podjetja in mi pomaga, da zate pripravljam številne brezplačne vsebine, med katerimi so tudi redne petkove epizode podcasta Lovim ravnotežje.

Zadala sem si izziv in v sklopu in s podporo Generali zavarovalnice in njihove iniciative #NajboljšeZavarovanjeJeTvojeRavnanje v 10 dneh postavila spletno trgovino, napisala vse vsebine, ki te že čakajo v njej in oblikovala vse knjige, vizualije na spletni strani in še in še.

Kaj vse te čaka med vsebinami?

Celovit e-vodič za odnose z mediji je sestavljen iz osmih poglavij in te vodi skozi razumevanje delovanja medijev, ki je ključno za učinkovito delo z novinarji, pa vse do oblikovanja sporočil, ki bodo ujela pozornost novinarja, da jih bo želel objaviti in tako tvojo podjetniško zgodbo predstaviti širšemu občinstvu. Na kar 52 straneh te čaka celovit vodič po odnosih z mediji, ki ti bo pomagal pri grajenju prepoznavnosti tvoje podjetniške zgodbe v današnjem digitalno prepletenem svetu. V vodič sem ujela 15 let znanja, izkušenj in dela na medijsko odmevnih projektih, kot so Ayatana, Equa, Fructal, Goat Story, Lidl Slovenija, L’Oreal, Malinca, Mercator, Odprta kuhna, Organic Garden, Puklavec Family Wines, Slovenia vodka in številni drugi.

Vodič vključuje tudi načine, kako z uporabo družbenih omrežij krepiš odnose z novinarji in kako v svoje aktivnosti vključiš tudi sodelovanje z digitalnimi vplivneži. Naučila se boš pripraviti učinkovito strategijo, ki ti bo omogočila postaviti okvirje za grajenje medijske prepoznavnosti tvojega podjetja, blagovne znamke, izdelka ali storitve, tebi pa vseeno omogočila, da se osredotočaš na svoje najpomembnejše delo – na vodenje podjetja.

Pripravila sem še dva delovna zvezka, ki ti bosta pomagala postaviti zdrave temelje za skok v podjetništvo oziroma ti bosta pomagala pri sprejemanju pomembnih odločitev tudi v zasebnem življenju.

S prvim delovnim zvezkom se lahko podaš na pot odkrivanja svojega zakaj-a. Zakaj je tvoj notranji kompas, ki te vodi do izpopolnitve tvojega dela in življenja, ki ga želiš živeti. Vključuje tvoje sposobnosti, želje, strasti in poslanstvo ter prepleta to, kar v življenju želiš živeti, s tem, kaj svet okoli tebe dejansko od tebe želi.

Pot do spoznanja, kaj je tvoj zakaj, ni enostavna in bo od tebe zahtevala čas za poglobljen premislek o tem, česa si v življenju želiš. Vodič te bo vodil skozi odkrivanje tančic ter te skozi vaje in vprašanja pripeljal do ključnih spoznanj, ki se dotikajo tvoje poslovne poti in življenja na sploh.

Spoznala boš, s kakšno lahkoto ti to, katera smer ali odločitev je zate prava, sporoča kar tvoje telo.

Ko najdeš svoj pravi zakaj, bo vsaka tvoja odločitev – majhna ali velika – sprejeta hitro in enostavno. Razbremenila se boš skrbi in bremen, ki jih nosiš na svojih ramenih. Naučila se boš uporabe najbolj pomembne besede v našem jeziku – besede ne, ki bo hitro postala tvoja najljubša beseda. In, predvsem, stopila boš na svojo pot. Tisto, ki bo tvoje življenje in življenja vseh, ki jih s svojo prisotnostjo v svetu bogatiš, naredila lepo, sproščeno in tvoje.

Delovni zvezek vključuje vaje za postavljanje jasnih ciljev, vprašanja, ki te bodo vodila do spoznanja o tvojem zakaj-u, vaje, s katerimi boš dobila presek med svojim znanjem, spretnostmi, strastmi in doprinosom, ki ga s svojim delovanjem lahko preneseš na svet.

V delovni zvezek sem dodatno vključila še del vaj, ki ti bo pomagal nova spoznanja prenesti tudi v tvojo podjetniško pot.

Komaj čakam, da mi sporočiš občutke, ko boš zrla v svoje post-it listke, ki bodo razkrivali tvojo poslovno in življenjsko pot!

Drugi delovni zvezek te bo skozi vaje vodil v premagovanje omejitvenih prepričanj. Omejitvena prepričanja imamo vsi. So domneve o realnosti, ki izhajajo iz tvojega dojemanja življenja, in jih običajno nosiš s seboj iz zgodnjega otroštva. Ta prepričanja, ki dejansko niso resnična in ne odražajo realnosti, ti prepogosto preprečujejo, da bi v življenju na poslovnem in zasebnem področju dosegla potencial, ki ga imaš v sebi.

Omejitvena prepričanja stojijo na tvoji poti kot ovire. So tam, ko razmišljaš, kaj lahko dosežeš, in ti preprečujejo, da zaživiš svoje najsrečnejše in najbolj izpopolnjeno življenje. So tvoja samosabotaža, ki ti ne dovoli, da se v tvojem življenju zgodijo stvari, ki si jih globoko v sebi želiš.

Zadnja leta se tudi sama veliko ukvarjam s svojimi omejitvenimi prepričanji in spoznanja, do katerih sem prišla pri njihovem odkrivanju in premagovanju, so eno lepših daril, ki sem si jih podarila. O tem sem že govorila v 30. epizodi podcasta Lovim ravnotežje, ki jo lahko poslušaš tukaj.

Iz svojih spoznanj in odkritij sem sestavila delovni zvezek, ki ti bo v pomoč, ko se boš lotila soočanja s svojimi omejitvenimi prepričanji. Najlepše pri tem je, da lahko miselnost okoli omejitvenih prepričanj spremeniš bistveno hitreje, kot se ti zdi. Delovni zvezek ti bo pri tem pomagal držati pot in usmerjal tvoje misli proti cilju – lažje skočiti čez svoje ovire ter na svoje življenje in potencial, ki ga imaš, gledati bolj realno.

Delovni zvezek vključuje sklop premišljeno sestavljenih vaj, ki ti bodo v pomoč pri odkrivanju in premagovanju tvojih omejitvenih prepričanj. Vključuje tudi pregled najpogostejših omejitvenih prepričanj o denarju, odnosih, delu in samopodobi.

Kaj zdaj?

V prihodnjih mesecih bom razkrila še nekaj projektov, ki jih pripravljam zate. Z njihovo predstavitvijo bom zaokrožila okvir, ki me v pisarni pozdravlja z mojih post-it listkov.

Zaradi spoznanj, ki so se mi razkrila v času samoizolacije, sem v svoje življenje vpeljala tudi dodaten razmislek o tem, kako lahko kot podjetnica skrbim za zdravje svojega podjetja in pripravljenost na nenehno spreminjajoči se svet, ki me obdaja.

Prvi korak, ki sem ga že uspešno vpeljala, je varčevanje. Od začetka letošnjega leta 15-odstotkov svojega prihodka takoj nakažem na varčevalni račun.

Drugega koraka se lotevam v teh dneh in pri tem mi pomaga konfigurator, s katerim mi Generali zavarovalnica priporoča zavarovanja, ki ustrezajo možnim tveganjem in mi bodo pomagala krepiti finančno varnost podjetja. S pomočjo njihovega skrbnika si bom izbrala dve obliki zavarovanja, ki sta se izkazali za najbolj primerni, in sicer zavarovanje premoženja in zavarovanje odgovornosti.

  1. epizoda podcasta Lovim ravnotežje je nastala v sodelovanju in s podporo Generali zavarovalnice in v sklopu njihove iniciative #NajboljšeZavarovanjeJeTvojeRavnanje.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj