KATERA VRSTA MEDITACIJE JE PRIMERNA ZATE?

Zdaj, ko sva osvojili, kaj je meditacija  in kakšne so njene koristi, se bova danes sprehodili še skozi različne vrste meditacij. Meditacija je izredno širok pojem in temu primerno se je v stoletjih razvilo veliko različnih vrst meditacije. Če sva zelo iskreni, si vsak od nas lahko oblikuje svojo vrsto meditacije. Takšno, ki ti najbolj odgovarja in prek katere prideš do zastavljenega cilja: notranjega miru, spokojnosti, lovljenja koncentracije in še in še.

 

Meditacija ima krasno sposobnost sproščanja in spodbujanja večje ozaveščenosti v vsakodnevnem stresnem življenju. Strokovnjaki za duševno zdravje in duhovni voditelji so razvili prek 10 različnih oblik meditacije. Lahko si povsem brez skrbi, saj “ene prave meditacijske poti” ni. Kar pomeni, da lahko slediš tisti, ki ti najbolj ustreza ali s časom in izkušnjami razviješ pot, ki ti je najboljša.

Vsem vrstam meditacije je skupnih nekaj zanimivosti, zato jih na hitro preletiva, da nama bo potem lažje, ko bova odkrivali vsako posebej:

  • vsaka vrsta meditacije zajema več podvrst, ki jih je fino odkrivati in vaditi
  • ne obstaja zedinjeno mnenje strokovnjakov, kako pogosto bi posameznik moral meditirati. V zadnjem zapisu sva sicer odkrili, da je konsistentnost odlična in rednost šteje
  • predvsem na začetku se je luštno, če se sprehodiš skozi različne pristope in vrste, saj boš tako videla, kakšen tip meditacije ti najbolj ustreza. O tem nekoliko kasneje.

Sprehodiva se skozi 7 vrst meditacije.

1. Ljubeča prijaznost

Ta oblika meditacije je poznana tudi pod imenom Metta meditacija. Njen cilj je gojiti ljubeč in prijazen odnos do vsega: do sebe in celo stvari, ki ti povzročajno preglavice in razvijajo stresne situacije. Med globokim dihanjem se osredotočiš na prijaznost in svoje misli odpreš za sprejem ljubečih sporočil. Te pošlješ sebi, drugim in v svet. Pri tej meditaciji je ključno, da meditacijo spremlja tudi sporočilo, ki ga v mislih ponavljaš. Eno od takšnih sporočil je na primer: “Naj bom srečna. Naj bom zdrava. Naj bom dobro. Naj bom varna. Naj bom mirna.”

Ta vrsta meditacije je namenjena spodbujanju občutkov sočutja in ljubezni do sebe in drugih. Odlična je za vse, ki se spopadate z jezofrustracijaminezadovoljstvommedosebnimi konflikti. Meditacija povečuje pozitivna čustva ter znižuje občutek depresije in ankcioznosti.

2. Skeniranje telesa

Tej vrsti meditacije rečemo tudi progresivna sprostitev. Gre za vrsto meditacije, ki vadečega spodbuja, da skenira svoje telo. Cilj meditacije je odkriti področja napetosti v telesu in jih sprostiti. Na urah joge sem svoje učence največkrat skozi skeniranje telesa vodila v zaključni del ure. Navadno smo začeli pri nogah in se počasi dvigali proti vrhu glave.

Ta vrsta meditacije lahko pomaga graditi občutek miru in sprostitve, ti je v pomoč, če te težijo kronične bolečine, odlična pa je tudi kot predpriprava na spanje.

3. Čuječna meditacija

Čuječna ali zavedanje je vrsta meditacije, pri kateri vadeči ostane zaveden in prisoten v trenutku. Ta vrsta meditacije osebo spodbuja, da namesto o preteklosti ali strahu pred prihodnostjo, zavedanje obrne na ta trenutek. Pri tej meditaciji odvržemo vse sodbe in pričakovanja. To meditacijo lahko izvajamo povsod in kadarkoli. Ko čakamo na zeleno luč ali pa v trgovini v vrsti za blagajno. Enostavno se prepusti trenutku, umirjeno opazuj svojo okolico, luč, glasove, zvoke, vonj in se predaj tej izkušnji.

Ta vrsta meditacije je vključena v vse vrste meditacije. Zavedanje diha vadečega spodbuja, da je pozoren na svoje dihanje, medtem ko se pri skeniranju telesa osredotočimo na bolečino ali neudobje.

S to vrsto meditacije lahko zmanjšamo osredotočenost na negativna čustva ter impulzivne in čustvene reakcije ter izboljšamo osredotočenost in spomin.

4. Meditacija z ozaveščanjem diha

Ta vrsta meditacije je odlična za uravnavanje zavestnega dihanja. Se spomniš, ko sem v enem od prejšnjih zapisov govorila o tem, da nas večina diha prehitro in preveč plitko? Ta meditacija je kot nalašč za soočanje s tem izzivom. Skozi meditacijo se vadeči v celoti osredotoči na svoje dihanje. Pri tem so ti lahko v oporo številne tehnike. Meni je na primer najbolj všeč štetje vdihov in izdihov.

V praksi to pomeni, da vsak vdih začneš počasi, zrak skozi nosnici pride v ustno votlino in ga nato v mislih spremljaš, kako potuje prek sapnika do pljuč in vse do trebuha. Ob tem šteješ v sekundnem intervalu. Ko začneš z izdihom, zrak ponovno spremljaš, kako se iz trebuha dvigne proti pljučem, sapniku, ustni votlini in nato skozi nosnici ven. Tudi tukaj šteješ v sekundnem intervalu. Poskušaš imeti enako dolga vdiha in izdih.

Ta tip meditacije je odličen za zniževanje ankcioznostispodbujanje koncentracije in večje čustvene prožnosti.

5. Vizualizacija

Pri tej vrsti meditacije vadeči pomisli na določen občutek ali prostor, ki ti je posebej pri srcu. Z zaprtimi očmi si predstavljaš, da si na svojem “happy placeu”. Ozavestiš svoje misli, se osredotočiš na določen občutek in se prepustiš. Gre za nekoliko težjo obliko meditacije, saj predstavlja večji izziv držanja koncentracije.

Vizualizacija je nenehno v naših mislih. Pomisli na svoj vsakdan in kolikokrat se v njem zalotiš, da se prepustiš toplim občutkom in misli, kako lepo bi bilo biti na plaži ali na obali tvojega najljubšega jezera. Vizualizacija je odlična tehnika za spodbujanje ustvarjalnega vidika uma.

6. Meditacija ob hoji

To je ena od mojih najljuših vrst. Ko lovim svojih 10 tisoč dnevnih korakov in se odpravim na sprehod do koseškega bajerja in po PST, si pogosto dovolim vstopiti v to prakso, ki pripomore k razvoju notranjega miru in povezanosti. Umetnost te vrste meditacije je v učenju zavedanja, da, ko hodiš, uporabljaš naravno gibanje hoje.

Čeprav na prvi pogled morda deluje enostavneje kot klasična, sedeča oblika meditacije, sem pri sebi opazila, da mi dela precej preglavic. Na sprehodih sem navajena poslušati podcast ali opraviti kakšen klic, ki ga med delom nisem uspela. Zavestno se moram odločiti, da bom telefon pustila doma.

Meditacija pri hoji je osnovana, da poveže telo in naše misli. Hoja je ena od tistih reči, ki jih izvajamo na avtopilotu. Načinov za začetek te meditacije je veliko: od skeniranja telesa med hojo, do začetnega opazovanja, kako se naše telo počuti ob prvih korakih, do tega, da opazuješ stvari, ki se dogajajo okoli tebe – avtomobili, kolesarji, ptiči. Preveri vonjave, ki so okoli tebe in jih poskušaj opredeliti. Jih poznaš? Na koncu se osredotoči na ritem svojega koraka.

7. Vodena meditacija

Če se z meditacijo šele dobro srečuješ ali pa si kot jaz (si poskušam določene reči v življenju poenostaviti), potem je vodena meditacija krasna izbira. Vodeno meditacijo lahko izbereš v svojem lokalnem joga studiu ali pa si na svoj telefon naložiš mobilno aplikacijo, prek katere lahko izbereš tip meditacije oziroma slediš vnaprej pripravljenemu načrtu.

Ta vrsta meditacije je odlična, če imaš (spet, kot jaz) nemiren um, ki ti s svetlobno hitrostjo leta sem in tja. Skozi vodeno meditacijo poslušaš glas in navodila ter se prepustiš.

Obstaja več različnih aplikacij, ki so ti lahko v pomoč. Jaz uporabljam aplikacijo Calm, s katero se zjutraj zbudim in odmeditiram 10 minut. Zvečer pa si prižgem eno od številnih pravljic, ki me zazibajo v sladek spanec. Fina aplikacija je tudi Headspace.

Meditacijo lahko izvaja vsak. Kot si opazila v današnjem zapisu, za izvajanje meditacije ne potrebuješ posebnega prostora, blazine ali udobnega povštra, svečk in kipa Bude, ki bi sedel ob tebi. Meditiraš lahko tudi na sprehodu. Ali pa v vrsti za malico. Kamorkoli te ponese tvoja domišljija, ujemi svoj notranji mir, umiri možgančke in se predaj tej krasni tehniki, ki ti gotovo pride prav.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj