KAKO V 10 DNEH POSTAVITI SPLETNO TRGOVINO?

V nenehno spreminjajočem se svetu, ki je v letu 2020 zaradi pandemije ter posledično ustavitve poslovnega in družabnega življenja dosegel kolektivno premagovanje in iskanje novih poti, se kot podjetnica nenehno lovim med iskanjem poslovnih priložnosti in željo po predaji znanj, izkušenj in vsebin ženskam, ki so ali želijo stopiti na podjetniško pot.

Čeprav že skoraj desetletje hodim po samostojni podjetniški poti, sem šele pred dobrima dvema letoma začela razmišljati o svoji vlogi in podjetniški realnosti, ki jo resnično želim ustvarjati nekoliko širše. Zadnje leto sem namenila učenju, samoodkrivanju in iskanju svojega namena, kompasa, ki bi me vodil v življenje, ki ga želim soustvarjati. Vedno sem verjela, da počasnejši in bolj premišljen korak poganja globlje korenine in čeprav se svet okoli mene zadnja leta vrti hitreje kot kadarkoli prej, sem se namensko ustavila in si dovolila vzeti si čas.

Konec lanskega leta sem po dveh letih intenzivnega procesa samoodkrivanja prišla do spoznanja, da želim svojo podjetniško pot postaviti na nove tirnice. Klasičnim oblikam ponujanja storitev za svoje naročnike, ki so se dotikale predvsem grajenja medijsko uspešnih zgodb, sem želela dodati nove načine in kanale, prek katerih želim nagovarjati predvsem mlade in bodoče podjetnice. Ženske, ki se želijo podati v “namensko podjetništvo” – podjetništvo, ki je napisno in prilagojeno vsaki posameznici.

Tako sem nekega toplega nedeljskega dopoldneva v septembru 2019 prišla do svojega zakaj-a, ki zajema moja znanja, strasti, izkušnje in strokovnost ter to prepleta s poslanstvom, ki sem ga postavila v osrčje: mladim in bodočim slovenskim podjetnicam pomagati graditi medijsko odmevne in uspešne podjetniške zgodbe ter jih pri tem naučiti loviti ravnotežje med delom in zasebnim življenjem.

Zavedala sem se, da bo ta odločitev korenito posegla v moje poslovanje in da bo mojo podjetniško pot dobesedno postavila na glavo. Razmišljati sem začela, kako se lotiti nove podjetniške realnosti, kako z drugačnimi storitvami nagovoriti povsem novo ciljno skupino in pri tem skrbeti za zdravje mojega podjetja, ki mi omogoča živeti življenje, ki ga rada živim. Prišla sem do spoznanja, da bom morala v svoje poslovanje vnesti nove vire prihodkov in s tem s svojimi odločitvami in ravnanji poskrbeti za svojo prihodnost.

Čeprav so odločitve pri meni dozorele pred slabim letom dni, sem se prve ključne naloge – postavitve spletne trgovine – lotila v začetku junija 2020. Deset dni kasneje se ponosno oziram nazaj v spoznanju, da sem v izredno kratkem času ne le postavila spletno trgovino, temveč tudi spisala vsebine za tri e-knjige, katerih vsebino sem v sebi mesece nosila.

Podporo in dodatno motivacijo pri tem izzivu sem dobila od Generali zavarovalnice, s katero sem se v sklopu njihove iniciative #NajboljšeZavarovanjeJeTvojeRavnanje podala na pot, polno novih spoznanj in izkušenj, ki jih danes v tem zapisu želim deliti s teboj.

A pojdiva po vrsti.

Ko sem tistega poletnega septembrskega dne sedela na svoji terasi in si na post-it listke pisala stvari, ki jih želim početi, se je pred menoj razkrival moj zakaj. Dobro uro kasneje, ko sem stala pred kuhinjsko steno, na katero sem zalepila vse popisane post-it listke, sem doživela eureko.

Najprej se mi je naježila koža, nato me je ujel strah. S pogledom sem ujela cilj, kam želim priti, narisane so bile vse poti do tega cilja. Vse je postalo izredno pregledno, jasno in enostavno. In vse, kar je stalo pred mojimi očmi, je pomenilo, da bom morala svoje življenje in podjetje postaviti na glavo. V trenutku me vsi projekti takratnih naročnikov, na katerih delala več let, niso več osrečevali. V njih se nisem več prepoznala, v hipu so postali tuji in dobila sem občutek, da jim nimam več kaj dati.

Nato me je ujel strah, ko sem pomislila, kako se bom tega lotila. Kje naj začnem? Kako naj se lotim tega načrta? Čeprav je strah moj najbolj zvesti spremljevalec že iz rane mladosti, se je tisti dan pokazal v drugačni vlogi. Ni me vlekel nazaj. V meni ni spodbujal misli, da tega ne bom mogla ali bila sposobna narediti. Čeprav je bil strah prisoten, je moje telo vlekla nevidna energija naprej, proti lističem na steni. Enostavno nisem imela izbire, da ne stopim naprej, po novi poti, ki je končno usklajena z mojim zakaj-em, poslanstvom ali tistim, čemur Japonci rečejo ikiagi.

Podcast Lovim ravnotežje

Na enem od listkov, ki so tisto nedeljo svoj prostor dobili na moji kuhinjski steni, je bila zapisana beseda podcast. Želela sem si v ta nov kanal ujeti vsebino, s katero bi nagovarjala ženske, ki se podajajo na podjetniško pot in tiste, ki v življenju iščejo ravnotežje med delom in časom, ki ga namenijo sebi in stvarem, ki jih imajo rade.

Decembra 2019 je luč sveta ugledal podcast Lovim ravnotežje, ki je v prvih šestih mesecih dosegel že prek 45.000 poslušanj in redno stoji med najbolj poslušanimi podcasti pri nas. Vsak petek objavim svežo epizodo, ki jo lahko poslušaš tukaj.

Spletna trgovina

Drugi korak je bil namenjen spletni trgovini in postavitvi prvih vsebin, ki sem jih želela pripraviti za mlade in bodoče podjetnice ter sodobne ženske, ki iščejo svojo pot v svetu. Načrtovala sem, da bom trgovino z vsemi vsebinami, ki sem jih v mislih določila v začetku leta, objavila konec aprila 2020.

Konec februarja sem zaključila sodelovanje z dvema večletnima naročnicama. S tem sem si v življenju naredila prostor in čas za ustvarjanje vsebin, ki sem jih postavila v center svoje podjetniške poti in novo odkritega zakaj-a.

In potem se je zgodila pandemija, ki je ustavila svet. Ob sami misli, da sem v svoje bistvo, ne le podjetniško, temveč v bistvo svojega delovanja, postavila spodbujanje žensk v podjetništvo, me je preplavil strah. Priznam, zlomil me je. Prvih nekaj dni sem bila na avtopilotu. Imela sem občutek, da se je okoli mene cel svet sesul kot hiša iz kart. Strašila me je misel, da ne želim početi drugega, ne želim ponovno odkrivati svojega poslanstva! Za prvega sem rabila celih 40 let. Iz začetne panike sem počasi stopila s pomočjo usmerjanja pozornosti iz sebe na druge. Na širšo sliko. Po slabih dveh tednih sem se odločila, da objavo spletne trgovine zamaknem na kasnejši datum in se posvetim upravljanju z novonastalo realnostjo. Koncept “običajni posel” je zavestno zamenjala želja po smiselni postavitvi nove realnosti, ki bi še vedno vključevala postavke, spisane na post-it listke tistega septembrskega dopoldneva.

Dneve v samoizolaciji sem namenila oblikovanju svoje nove poslovne in življenjske realnosti ter zavestnemu usmerjanju pozornosti na slovenske podjetniške zgodbe, na katere svoje žaromete z veseljem usmerjam še danes.

V zadnjih tednih sem v svoji pisarni, kjer z vsakim pogledom na steno, ki je pred menoj, vidim tiste post-it listke (vmes sem jih iz kuhinje prestavila v pisarno), snujem načrt za prihodnost. In se ga blazno veselim. Poleg vsebin, ki jih želim pripravljati zate, se usmerjam še na eno pomembno točko vsake podjetnice – skrb nad financami, viri prihodkov in “zdravju” podjetja, ki mi omogoča življenje, ki ga želim živeti tudi v prihodnje.

Zato sem bila izredno vesela, ko sem od Generali zavarovalnice, ki je mimogrede moja izbrana zavarovalnica za dopolnilno in avtomobilsko kasko zavarovanje, dobila pobudo, da se pridružim iniciativi #NajboljšeZavarovanjeJeTvojeRavnanje. Tako sem že v času samoizolacije za njihove Facebook sledilce in sledilke pripravila webinar na temo, kako v času koronavirusa skrbeti za zdravje podjetja in kako lahko vsak od nas pomaga krepiti mala in mikro slovenska podjetja, ki so se v tem času znašla na veliki preizkušnji.

V sklopu iniciative sem si morala postaviti še en izziv, v katerega sem želela vključiti tudi mojo skupnost. Ko sem razmišljala, kakšen izziv bi si lahko postavila, sem se spomnila moje spletne trgovine, ki še vedno ni ugledala luči sveta. V Generali zavarovalnici so se strinjali z mojim predlogom, da v 10 dneh postavim spletno trgovino in s pomočjo svojih sledilk na instagramu spišem tudi vsebino za vse tri e-knjige.

Deset dni kasneje je spletna trgovina postavljena in vanjo lahko pokukaš tukaj.

Kaj vse te čaka med vsebinami?

Celovit e-vodič za odnose z mediji je sestavljen iz osmih poglavij in te vodi skozi razumevanje delovanja medijev, ki je ključno za učinkovito delo z novinarji, pa vse do oblikovanja sporočil, ki bodo ujela pozornost novinarja, da jih bo želel objaviti in tako tvojo podjetniško zgodbo predstaviti širšemu občinstvu. Na kar 52 straneh te čaka celovit vodič po odnosih z mediji, ki ti bo pomagal pri grajenju prepoznavnosti tvoje podjetniške zgodbe v današnjem digitalno prepletenem svetu. V vodič sem ujela 15 let znanja, izkušenj in dela na medijsko odmevnih projektih, kot so Ayatana, Equa, Fructal, Goat Story, Lidl Slovenija, L’Oreal, Malinca, Mercator, Odprta kuhna, Organic Garden, Puklavec Family Wines, Slovenia vodka in številni drugi.

Vodič vključuje tudi načine, kako z uporabo družbenih omrežij krepiš odnose z novinarji in kako v svoje aktivnosti vključiš tudi sodelovanje z digitalnimi vplivneži. Naučila se boš pripraviti učinkovito strategijo, ki ti bo omogočila postaviti okvirje za grajenje medijske prepoznavnosti tvojega podjetja, blagovne znamke, izdelka ali storitve, tebi pa vseeno omogočila, da se osredotočaš na svoje najpomembnejše delo – na vodenje podjetja.

Pripravila sem še dva delovna zvezka, ki ti bosta pomagala postaviti zdrave temelje za skok v podjetništvo oziroma ti bosta pomagala pri sprejemanju pomembnih odločitev tudi v zasebnem življenju.

S prvim delovnim zvezkom se lahko podaš na pot odkrivanja svojega zakaj-a. Zakaj je tvoj notranji kompas, ki te vodi do izpopolnitve tvojega dela in življenja, ki ga želiš živeti. Vključuje tvoje sposobnosti, želje, strasti in poslanstvo ter prepleta to, kar v življenju želiš živeti, s tem, kaj svet okoli tebe dejansko od tebe želi.

Pot do spoznanja, kaj je tvoj zakaj, ni enostavna in bo od tebe zahtevala čas za poglobljen premislek o tem, česa si v življenju želiš. Vodič te bo vodil skozi odkrivanje tančic ter te skozi vaje in vprašanja pripeljal do ključnih spoznanj, ki se dotikajo tvoje poslovne poti in življenja na sploh.

Spoznala boš, s kakšno lahkoto ti to, katera smer ali odločitev je zate prava, sporoča kar tvoje telo.

Ko najdeš svoj pravi zakaj, bo vsaka tvoja odločitev – majhna ali velika – sprejeta hitro in enostavno. Razbremenila se boš skrbi in bremen, ki jih nosiš na svojih ramenih. Naučila se boš uporabe najbolj pomembne besede v našem jeziku – besede ne, ki bo hitro postala tvoja najljubša beseda. In, predvsem, stopila boš na svojo pot. Tisto, ki bo tvoje življenje in življenja vseh, ki jih s svojo prisotnostjo v svetu bogatiš, naredila lepo, sproščeno in tvoje.

Delovni zvezek vključuje vaje za postavljanje jasnih ciljev, vprašanja, ki te bodo vodila do spoznanja o tvojem zakaj-u, vaje, s katerimi boš dobila presek med svojim znanjem, spretnostmi, strastmi in doprinosom, ki ga s svojim delovanjem lahko preneseš na svet.

V delovni zvezek sem dodatno vključila še del vaj, ki ti bo pomagal nova spoznanja prenesti tudi v tvojo podjetniško pot.

Komaj čakam, da mi sporočiš občutke, ko boš zrla v svoje post-it listke, ki bodo razkrivali tvojo poslovno in življenjsko pot!

Drugi delovni zvezek te bo skozi vaje vodil v premagovanje omejitvenih prepričanj. Omejitvena prepričanja imamo vsi. So domneve o realnosti, ki izhajajo iz tvojega dojemanja življenja, in jih običajno nosiš s seboj iz zgodnjega otroštva. Ta prepričanja, ki dejansko niso resnična in ne odražajo realnosti, ti prepogosto preprečujejo, da bi v življenju na poslovnem in zasebnem področju dosegla potencial, ki ga imaš v sebi.

Omejitvena prepričanja stojijo na tvoji poti kot ovire. So tam, ko razmišljaš, kaj lahko dosežeš, in ti preprečujejo, da zaživiš svoje najsrečnejše in najbolj izpopolnjeno življenje. So tvoja samosabotaža, ki ti ne dovoli, da se v tvojem življenju zgodijo stvari, ki si jih globoko v sebi želiš.

Zadnja leta se tudi sama veliko ukvarjam s svojimi omejitvenimi prepričanji in spoznanja, do katerih sem prišla pri njihovem odkrivanju in premagovanju, so eno lepših daril, ki sem si jih podarila. O tem sem že govorila v 30. epizodi podcasta Lovim ravnotežje, ki jo lahko poslušaš tukaj.

Iz svojih spoznanj in odkritij sem sestavila delovni zvezek, ki ti bo v pomoč, ko se boš lotila soočanja s svojimi omejitvenimi prepričanji. Najlepše pri tem je, da lahko miselnost okoli omejitvenih prepričanj spremeniš bistveno hitreje, kot se ti zdi. Delovni zvezek ti bo pri tem pomagal držati pot in usmerjal tvoje misli proti cilju – lažje skočiti čez svoje ovire ter na svoje življenje in potencial, ki ga imaš, gledati bolj realno.

Delovni zvezek vključuje sklop premišljeno sestavljenih vaj, ki ti bodo v pomoč pri odkrivanju in premagovanju tvojih omejitvenih prepričanj. Vključuje tudi pregled najpogostejših omejitvenih prepričanj o denarju, odnosih, delu in samopodobi.

Kaj zdaj?

V prihodnjih mesecih bom razkrila še nekaj projektov, ki jih pripravljam zate. Z njihovo predstavitvijo bom zaokrožila okvir, ki me v pisarni pozdravlja z mojih post-it listkov.

Zaradi spoznanj, ki so se mi razkrila v času samoizolacije, sem v svoje življenje vpeljala tudi dodaten razmislek o tem, kako lahko kot podjetnica skrbim za zdravje svojega podjetja in pripravljenost na nenehno spreminjajoči se svet, ki me obdaja.

Prvi korak, ki sem ga že uspešno vpeljala, je varčevanje. Od začetka letošnjega leta 15-odstotkov svojega prihodka takoj nakažem na varčevalni račun.

Drugega koraka se lotevam v teh dneh in pri tem mi pomaga konfigurator, s katerim mi Generali zavarovalnica priporoča zavarovanja, ki ustrezajo možnim tveganjem in mi bodo pomagala krepiti finančno varnost podjetja. S pomočjo njihovega skrbnika si bom izbrala dve obliki zavarovanja, ki sta se izkazali za najbolj primerni, in sicer zavarovanje premoženja in zavarovanje odgovornosti.

V zadnjih desetih dneh sem prišla še do nekaj pomembnih spoznanj

Zaupaj v svojo pot

Čeprav se ti zdi, da je pred teboj izziv, ki mu nisi kos, se loti opravil. Enega za drugim. Ni treba premikati gora, premakni kamenčke in jih postavi v smiseln mozaik.

Vprašaj za pomoč

Brez pomoči in nasvetov Mashe danes ne bi pisala tega zapisa in moja spletna trgovina ne bi zaživela. Masha mi je pomagala pri tehnični postavitvi spletne trgovine, naučila me je osnovnih oblikovalskih veščin, ki so mi pomagale, da sem oblikovala e-knjige zate, in z Masho sem prišla do ključnih spoznanj, kakšne vsebine moram pripraviti zate.

Masho lahko spremljaš na njeni spletni strani, kjer objavlja tudi krasne zapise, lahko pa jo spremljaš tudi na instagramu in LinkedInu, kjer vsebine prilagaja obema okoljema.

Hvala tudi tebi. Za spremljanje in podporo. Vesela bom mnenj in vprašanj, ki mi jih lahko vedno pošlješ tudi prek e-pošte na.

Vabim te tudi, da se naročiš na e-novičke, prek katerih dobiš vsebino, ki je namenjena le naročnicam novičk. Vesela bom tvoje družbe.

Zapis je nastal v sodelovanju in s podporo Generali zavarovalnice in v sklopu njihove iniciative #NajboljšeZavarovanjeJeTvojeRavnanje.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj