Zakaj potrebujemo RTV Slovenija - zakaj je pomembno, da gremo na referendum in pogovor z zaposlenimi na RTV Slovenija

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

V 147. epizodi podcasta govorimo o pomenu in vlogi RTV Slovenija, o prihajajoči referedumski nedelji 27. 11. 2022, ko bomo vse polnoletne državljanke in državljani odločali o tem, kakšen RTV Slovenija si želimo. 

Ta epizoda ni namenjena prepričevanju ali sugeriranju, kako glasovati. V njej ti želim predstaviti moj pogled na vlogo RTV Slovenija v naši družbi. Prek 20 let na področju moje primarne strokovnosti, to so odnosi z mediji, tesno sodelujem s slovenskim medijskim prostorom. Večino novinarjev in novinark, pa urednic in urednikov, ki delajo na RTV Slovenija poznam osebno ali pa (vsaj) poznam njihovo delo.

V prvem delu epizode ti bom predstavila svoj pogled na to, zakaj vsaka sodobna in demokratična družba potrebuje močne medije, ki morajo delovati v interesu javnosti - to smo mi, vse državljanke in vsi državljani. Ključna vloga medijev je, da nas obveščajo, ponujajo prečiščeno vsebino mnogoterih novic, ki jih novinarji in novinarke interpretirajo za nas. Nemogoče je namreč, da bi si sami, v izrazitem šumu in poplavi informacij, znali povzetke delati sami. 

Mediji so tudi četrta veja oblasti, ki bdi nad delovanjem ostalih vej: zakonodajne (državni zbor in državni svet), izvršilne (Urad predsednice republike in Vlada Republike Slovenije) in sodne oblasti.

Posebno vlogo v slovenskem medijskem prostoru ima od svojega nastanka (mimogrede Radio Ljubljana, ki je predhodnik Radia Slovenija, je prvič oddajal leta 1928) prav RTV Slovenija.

RTV Slovenija ni le informativni program, kot nam to želijo prikazati.

RTV Slovenija je veliko več.

Televizija, radio, multimedijski center, otroški programi, dokumentarne serije in filmi, bogat arhiv, simfonični orkester, pa regijski centri, ki v Ljubljano pošiljajo pomembne in žal izginjajoče lokalne novice ... skratka javni medij je v naša življenja vpet veliko bolj kot si predstavljamo.

O čem gre pri referendumu o RTV Slovenija?  

Na referendumu 27. novembra glasujemo o podpori novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki jo je slovenski parlament sprejel julija letos.

Novela zagotavlja popolno institucionalno in programsko avtonomijo naše največje kulturne in informativne ustanove od vsakršne oblasti ter uredniško neodvisnost, da bi lahko nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo: zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih, otroških, kulturnih, umetniških in razvedrilnih vsebin.

Novela zakona spreminja koncept upravljanja RTV Slovenija in odvzema odločilni vpliv državnega zbora in vlade ter s tem političnih strank na imenovanje organov upravljanja in nadzora ter posredno urednikov programa RTV Slovenija.*

Več o tem, o čem bomo 27. 11. 2022, glasovali, lahko prebereš na spletni strani Inštituta 8. marec. Povzetek referedumskega vprašanja je razložen tukaj. Celoten Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija (ZRTVS-1B) pa lahko prebereš tukaj.

Kakšni so predlogi sprememb?

Eno od ključnih sprememb, ki jo prinaša nov zakon, če ga bomo na referendumu seveda potrdili državljanke in državljani, da se obstoječi programski in nadzorni svet depolitizira. Kaj to pomeni? Če referendum uspe, bo Svet RTV Slovenija, ki pomembno vpliva na vsebino, ki jo gledalke in gledalci lahko spremljamo, sestavljen, ne več iz pretežno političnih strank in politično opredeljenih posameznikov, temveč bo sestavljen iz zaposlenih na RTV Slovenija ter ključnih deležnikov v naši družbi. Zakaj je to pomembno?

Strankarska politika je neposredno posegla v avtonomijo javne RTV Slovenija in ji povzročila težko popravljivo škodo, saj RTV Slovenija vedno težje opravlja svojo javno funkcijo, poslanstvo in vlogo. Programski svetniki so večkrat pokazali, da ne delujejo v interesu javnosti ali javnega interesa, ampak izključno v interesu političnih strank, ki so jih imenovale v programski svet.*

Kdaj je referendum in kako lahko glasuješ?

V nedeljo, 27. 11. 2022, poteka splošno glasovanje, na katerem lahko svoj glas odda vsak polnoletni državljan ali državljanka Republike Slovenije. Volišča bodo odprta med 7. in 19. uro.

Na svoj stalni naslov bomo vsi prejeli vabilo.

Če nas 27. 11. 2022, ne bo doma oziroma na svojem stalnem naslovu:

  • volimo predčasno, in sicer v torek, 22., sredo, 23. in četrtke, 24. 11. 2022
  • v nedeljo volimo izven okraja stalnega bivališča na volišču OMNIA. Namero za glasovanje moramo na volilno komisijo poslati do vključno srede, 23. 11. 2022. To lahko uredimo hitro in enostavno prek eUprave.

Vse informacije o tem, kako lahko glasujemo, najdeš tukaj.

Če boš glasoval_a na volišču OMNIA, moraš na Državno volilno komisijo to sporočiti, in sicer do vključno srede, 23. 11. 2022.

Svojo namero lahko enostavno in hitro posreduješ prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z ali brez e-identitete.

Če imaš urejeno e-indentiteto, namero oddaš tukaj.

Če e-identitete nimaš, svojo namero oddaš tukaj

Kdo so sogovornice in sogovorniki v epizodi?

V epizodi lahko slišiš pogovore s krasnimi sogovornicami in sogovorniki, ki za nas ustvarjajo na RTV Slovenija:

Uršula Zaletelj, novinarka in voditeljica na VAL202

Tita Mayer, novinarka, urednica in voditeljica na programu Radio Slovenija Prvi program

Miha Žorž, urednik oddaj na programu Radio Slovenija Prvi program

Tina Antončič, urednica informativne TV oddaje za otroke Infodrom

Ana Jurc, novinarka kulturne redakcije na MMC - rtvslo.si

Helena Milinković, novinarka in predsednica stankovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV Slovenija

Iskrena hvala vsem, ki ste delili svoje zgodbe in, ki s svojim delom pomembno prispevate k razvoju sodobne slovenske družbe. Zahvala gre vsem, ki delate in ustvarjate na RTV Slovenija.

Vesela bom, če sem ti pomagala pridobiti pomembne podatke, da bo tvoja odločitev enostavnejša. Predvsem pa, da boš vedel_a, o čem se odloča. Ker želim biti transparentna, ti sedaj, čisto na koncu, še povem, da bom sama glede vprašanja o RTV Slovenija glasovala ZA podporo novela Zakona, ki zagotavlja popolno institucionalno in programsko avtonomijo naše največje kulturne in informativne ustanove – RTV Slovenija.

*Vsebino je za svoje spletno mesto pripravil Inštitut 8. marec

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj