Dr. Renata Salecl - o izbiri, družbi individualizma, odnosu do znanja in izzivih, ki nas čakajo

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

Četrto sezono in prvo epizodo v letu 2023 začenjamo s pogovorom in sogovornico, ki je bila vsaj dve leti na moji listi želja.

Dr. Renata Salecl je svetovno znana filozofinja in sociologinja, redna profesorica in znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti, profesorica na na Birkbeck Colleague v Londonu, častna meščanka Mestne občine Ljubljane, kolumnistka Dela in avtorica številnih knjig (Strast do nevednosti, Izbira, Človek človeku virus).

V epizodi govoriva o največjih izzivih naše družbe. Med drugim o tem, ali imamo v poplavi možnosti, ki se nam ponujajo resnično na voljo izbiro? Kako smo kot posamezniki prevzeli odgovornost družbe na svoje rame in kako se je skozi individualizacijo razpršila družbena odgovornost do pomembnih družbenih tem na posameznike – v teh dneh to lahko vidimo tudi področju zdravstvene problematike.

Govoriva tudi o zavestnem in nezavednem neznanju, kakšen je naš odnos do znanja in strokovnostiter kaj ima družba od tega, da smo nevedni.

V pogovoru se dotakneva še ene pomembne teme, ki jo dr. Salecl raziskuje in je, še posebej v zadnjih letih izredno prisotna in pomembna tudi v slovenski družbi – problematike jeznih moških in frustracij v družbi, ki vodijo v nasilje ter grobosti, ki je tema naslednje knjige sogovornice, ki izide to pomlad.

Zaključek pogovora sva namenili vpogledu v prihodnost. Kam gremo kot družba, kakšne nevarnosti in priložnosti se odpirajo, na kaj moramo biti pozorni in, kateri so načini, ki nam pomagajo razumeti svet in nas v njem.

V epizodi sva omenili:

- raziskavo Global Talent Survey 2020 o tem, kaj je ljudem pomembno v delovnem okolju. Raziskavo najdeš tukaj, interpretacijo podatkov za Slovenijo, pa tukaj;

- 5. epizodo podcasta Osebno z Miho Mazzinijem, v kateri gosti novinarko Ireno Pan. V epizodi govorita o novodobni duhovnosti in porastu kultov pri nas. Pogovor lahko poslušaš tukaj.

Knjige dr. Renate Salecl lahko kupiš tukaj.

Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj