Kaja Šolinc - kako se pripravi budget, nujni in priložnostni fond in kako v letu 2023 izboljšamo svoje finance

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

V 154. epizodo podcasta se vrača moja svetovalka za upravljanje osebnih financ Kaja Šolinc, ki je že gostovala v 139. epizodi. Najin prvi pogovor sva namenili postavljanju zdravih temeljev osebnih financ, se osredotočili predvsem na spremljanje stroškov, kako pripravimo osebni finančni načrt, začnemo graditi nujni fond in pogledali trike, ki ti lahko pomagajo pri varčevanju. Če epizode še nisi poslušal_a, te vabim, da skočiš sem. Mimogrede, najin prvi pogovor je med top 5 najbolj poslušanimi epizodami podcasta Lovim ravnotežje.

V današnji epizodi s Kajo nadaljujeva z drugim stebrom postavljanja zdravih navad in temeljev upravljanja osebnih financ - pripravi budgeta oziroma proračuna. V epizodi odgovarjava na to, kako se lotimo priprave letnega budgeta in kakšna vprašanja si je ob tem dobro postaviti. Na mojem primeru ti bova prikazali vpogled v ključne spremembe v miselnosti, ki sem jih s pomočjo Kaje osvojila v tem delu in mi pomagajo pri rasti mojega podjetja, sprejemanju težkih odločitev in krepitvi zdravih navad na področju upravljanja denarja.

Drugi del pogovora sva obogatili še z načini, kako graditi nujni fon (emergency fund) in priložnoste fonde (sinking funds) za stroške, ki jih pričakujemo. Sem na primer sodijo vsakoletni stroški, kot so počitnice, darila za najbližnje, registracija in / ali zavarovanje avta ... 

Kaja ti v epizodi zaupa tudi, kaj vse lahko narediš v letu 2023, da izboljšaš svoje finance.

Na koncu pogovora sva odgovorili še na nekaj vaših vprašanj, med drugim:

- kaj svetujeva samostojnim podjetnicam in podjetnikom, ki nimamo rednih in enakih prihodkov vsak mesec;

- primeri "side hustelov" oziroma iskanja dodatnih zalužkov v Sloveniji;

- najboljše mobilne aplikacije za spremljanje budgeta in zakaj midve uporabljava druge načine spremlja in vodenja financ.

Kajo lahko spremljaš prek njene spletne strani, na kateri te že čaka tečaj upravljanja osebnih financ in ena-na-ena svetovanja, Instagrama in Facebook strani.  

Kaja je zate pripravila tudi fin brezplačen dokument, ki ti bo v pomoč pri pripravi budgeta. Dobiš ga na njeni spletni strani in ob prijavi na njene e-novičke.

 

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj