Naj v 2022 - kolaž navdihujočih pogovorov v 2022 - 2. del

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

V 152. epizodi podcasta lahko slišiš drugi del kolaža izsekov iz pogovorov, ki so mi v letu 2022 ostali v spominu.

Če še nisi poslušal_a prvega dela, mu lahko prisluhneš tukaj.

Drugi del kolaža naj pogovorov leta 2022 začenjamo z 136. epizodo, epizodo, v kateri sem gostila pisatelja, kolumnista, scenarista, rešiserja, antropologa in mojega partnerja Miho Mazzinija. V epizodi sva govorila o odnosih, o njegovi knjigi Osebno, ki je ena od najbolj prodajanih knjig tega leta in jo lahko še ujameš v knjigarnah za darilo sebi in tvojim najbližjim. Najin današnji pogovor je oda odnosom. Govoriva o odnosih, ki jih imamo do sebe in odnosih, ki jih imamo do ljudi, ki nas obkožajo. O odnosih in dojemanju odnosov, ki smo jih podedovali in spreminjanju naših vzorcev. Zakaj se tako radi vračamo v vzorce, ki nam ne služijo, prepogosto škodijo nam in našim odnosom. Kako presekamo vzorce in se izognemu večnemu ponavljanju istih napak. Kako dovolimo sebi, da smo ranljivi, da kljub vsem izgubam in travmam odpremo srce, kako sprejmemo ranljivost drugih?

Celoten pogovor z Miho lahko poslušaš tukaj.

V 141. epizodi sem govorila z dr. Jano Javornik, sociologinjo, raziskovalko in predavateljico na Univerzi v angleškem Leedsu, Stockholmu in Utrechtu. Z Jano v tej epizodi govoriva o dinamičnih in fleksibilnih delovnikih, kaj kažejo raziskave iz tujine in primeri iz Slovenije o 4-dnevnih tednikih in krajših delovnikih, kako na naše delo vplivajo notranji in zunanji dejavniki (ženske in delo, podnebne spremembe in delo, staranje prebivalstva, mlade generacije, ki prihajajo v delovna okolja, "quiet quitting", delo in kronične oblike bolezni).

Kje smo, kaj potrebujemo in kje se bi bilo najbolje lotiti teh prepotrebnih sprememb. Kje se nahaja Slovenija v primerjavi s primeri iz tujine? V epizodi tudi o tem, zakaj produktivnost ni povezana s številom ur, ki jih preživimo na delovnem mestu.

Celoten pogovor z Jano lahko poslušaš tukaj.

V 148. epizodo se vrača Vida Igličar, ki je bila že gostja v 69. epizodi. Z Vido nadaljujeva, kjer sva ostali januarja 2021: kako je Vida podoživljala izdajo svoje prve knjige, ki je nastala kot odgovor na izziv, kako se soočati z izogrelostjo, kako je upravljala s strahovi in tesnobo, ki so jo ujeli po izdaji prve knjige in kaj dela danes, da upravlja s svojim razpoloženjem.

Celoten pogovor z Vido lahko poslušaš tukaj. 

Priljubljena radijska voditeljica Anja Ramšak ti v 137. epizodi skozi srčen in iskren pogovor zaupa svojo pot skozi izkušnjo izgorelosti, kako je do nje prišlo in kako drugačna oseba je po tej izkušnji. Kako je na tej poti spreminjala odnos do sebe, poiskala svojo edinstveno pot in postavila navade in rutine, ki ji danes pomagajo upravljati z razpoloženjem, čustvovanjem in mislimi.

Celoten pogovor z Anjo lahko poslušaš tukaj.

Tudi v 140. epizodi sem gostila sogovornico, ki je že bila gostja 54. epizode in s katero sva pogovor nadaljevali. Saša Zor je direktorica marketinga in prodaje v hotelu svetovne verige InterContinental Hotels & Resorts. V času, ko sva snemali ta pogovor, je bila Saša na drugem porodniškem dopustu (ko sva snemali najin prvi pogovor je bila na prvi porodniški). In prav o tem veliko govoriva v tej epizodi. Kaj vse se je spremenilo s prihodom drugega otroka, kako upravlja svoj čas in vsakodnevne izzive, o katerih zelo iskreno spregovori, in kako si sama poskuša vsak dan poiskati načine in rutine, ki ji pomagajo bdeti nad razpoloženjem in čustvovanjem.

Celoten pogovor s Sašo lahko poslušaš tukaj. 

V 118. epizodi sem gostila diplomirano medicinsko sestro, svetovalko za naravno plodnost ter družinsko in zakonsko terapevtko Alison Kogoj, s katero sva govorili o pomenu razumevanja in spoznavanja našega menstrulnega cikla, kaj se v našem telesu dogaja skozi različne faze menstrulanega cikla, kaj je dobro spremljati, kako vpliva na naše prihofizično počutje ter kako lahko vnaprej določimo nihanja in temu prilagodimo tudi svoje delovne aktivnosti. V epizodi govoriva tudi o HPV in opažanju vpliva cepljenja na menstrualni cikel.

Celoten pogovor z Alison lahko poslušaš tukaj

V 119. epizodi je gostoval Gregor Može, moj gimnazijsk sošolec, ljubitelj zvočnih knjig in potovanj, oče in mož. Gregor je tudi ortodont, ki je v svoji zasebni ordinaciji OrtoMG v Postojni pred dobrimi tremi leti tudi meni polepšal moj nasmeh. V tej epizodi govoriva o lovljenju priložnosti, spoznanjih, do katerih sva prišla v času življenja v Londonu, samorefleksiji, hvaležnosti pa vse do tega, kaj je dobro vedeti in vprašati, ko se odločiš za ortodontsko zdravljenje, kdaj se je za zdravljenje dobro odločiti in kako Gregor pristopa in načrtuje pacientovo pot, da je ta čim bolj udobna, neboleča, hitra in prilagojena načrtu in ciljev vsakega pacienta.

Celoten pogovor z Gregorjem lahko poslušaš tukaj. 

Današnji zadnji izsek vključuje pogovor s še eno osebo iz mojih gimnazijskih dni. V 116. epizodi je namreč gostovala igralka, ustvarjalka in pisateljica Mojca Fatur, ki je bila dve leti moja sošolka v Gimnaziji Piran in takrat sva zadnjič imeli daljši pogovor. Od gimnazijskih časov se je obema zgodilo življenje. Mojca je danes mama trem otrokom, parterica in ženska, ki z močno zgrajenim čutom do sebe premika meje možnega. Dobesedno. V tem pogovoru govoriva o otroški navihanosti, iskanju sebe in spopadanju s sponami, ki so v življenju odveč, o boju z boleznijo in odkrivanju tančic svojega bistva. O tem in številnih drugih razmišljanjih pa v krasnem pogovoru z Mojco.

Celoten pogovor z Mojco lahko poslušaš tukaj. 

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj