Dr. Jana Javornik - kako spreminjanje družbe in okolja vplivata na naše delo, na našo produktivnost ter kaj potrebujemo za bolj fleksibilno in vključujoče delovno okolje

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 
V 141. epizodi podcasta gostim dr. Jano Javornik, sociologinjo, raziskovalko in predavateljico na Univerzi v angleškem Leedsu, Stockholmu in Utrechtu.
Jana je bila med letom 2019 in 2021 generalna direktorica za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Je članica številnih interdisciplinarnih raziskovalnih skupin, projektov Sledilnik (v sklopu katerega je z Miho Kaduncem že gostovala v 104. epizodi tega podcasta, ko smo govorili o pomenu projekta) in Podnebnika ter dolgoletna aktivna članica številnih družbeno-civilnih organizacij v Sloveniji in v tujini.
Z Jano danes govoriva o dinamičnih in fleksibilnih delovnikih, kaj kažejo raziskave iz tujine in primeri iz Slovenije o 4-dnevnih tednikih in krajših delovnikih, kako na naše delo vplivajo notranji in zunanji dejavniki (ženske in delo, podnebne spremembe in delo, staranje prebivalstva, mlade generacije, ki prihajajo v delovna okolja, "quiet quitting", delo in kronične oblike bolezni).
Kje smo, kaj potrebujemo in kje se bi bilo najbolje lotiti teh prepotrebnih sprememb. Kje se nahaja Slovenija v primerjavi s primeri iz tujine? V epizodi tudi o tem, zakaj produktivnost ni povezana s številom ur, ki jih preživimo na delovnem mestu.
V epizodi sva omenili:
- 104. epizodo tega podcasta, v kateri je Jana že gostovala. Slišiš jo lahko tukaj.
- 114. epizodo, v kateri je gostoval Andrej Krajner, direktor korporativnega komuniciranja na NLB, ki je povedal, kako so se v času pandemije v njihovi družbi soočali z izzivi spremenjenih okoliščin in delovnih pogojev. Epizodo lahko poslušaš tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj