ZAKAJ NOVOLETNE ZAOBLJUBE NE DELUJEJO?

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 6. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se bova soočili z novoletnimi zaobljubami in razlogi, zakaj slednje ne delujejo.

Vsako leto nas vse okoli nas v prednovoletnem času odvijajo sporočila, ki kar kličejo po novoletnih zaobljubah; od ugodnih januarskih vpisov v lokalni fitnes do številnih januarskih detox programov, ki dejansko ne sodijo v mesec januar. A o tem kdaj drugič. Zaobljube naj bi nas napolnile z upanjem in veseljem, da bomo v naslednje leto vstopile drugače. Čeprav se vsaka od nas globoko v sebi zaveda, da bo verjetno prišla še ena ponavljajoča se zgodba, ko bomo zaobljube sredi januarja postavile na odpad. V teoriji so novoletne zaobljube super, a kaj ko se kmalu po novem letu spet in znova srečamo z občutkom, da smo na njih hitro pozabile. Da smo v kratkem času zaobljube prekršile. Začne se staro dobro samoobtoževanje, ki vodi v opustitev zaobljub.

Tudi sama sem se pred nekaj leti srečala z ugotovitvijo, da mi novoletne zaobljube ne pomagajo na poti do želenega cilja. Ugotovila sem, da me dejansko postavijo v neprav miselni okvir, ki že sam po sebi ne deluje na način, zaradi katerega je bil postavljen – da bi delala prave korake v pravo smer, mojo smer. Ugotovila sem, da je pritisk, ki sem si ga naložila s tem, ko sem želela zaobljubi slediti 100% prepogosto vodil v “razpad sistema”, ko sem se z dvignjenimi rokami predala in zaobljubo opustila.

 

V šesti epizodi ti razložim, kakšna je razlika med zaobljubami in namerami. Če me spremljaš na Instagramu, potem veš, da sem v zadnjem letu na začetku vsakega meseca objavila mesečne namere. Vseh 12 listov imam še danes, ko se leto počasi zaključuje, na vidnem mestu. V moji domači pisarni, kjer preživim veliko časa (in kjer snemam tudi ta podcast).

 

Kaj so novoletne zaobljube?

Novoletne zaobljube so obljube, ki jih damo sebi, da bomo začeli delati nekaj bolje ali da bomo prenehali delati tisto, kar za nas ni dobro. In s tem bomo začele na prvi novoletni dan. Novoletne zaobljube so odločitve, ki si jih postavimo, da bomo od novega leta naprej delovale drugače in pri tem na drugačen način od poznanega hodile proti zastavljenemu cilju.

Med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami najdemo: izgubo teže, redno telesno vadbo, zdravo prehrano, prenehanje kajenja, obljubo, da bomo uživale manj alkohola in ostale. Seveda je v življenju dobro in nujno imeti cilje, a obstaja veliko razlogov, zakaj novoletne zaobljube za večino od nas niso ravno učinkovit način za doseganje zapisanih ciljev.

Prvi razlog je v izbiri oziroma težavi pri postavitvi pravih zaobljub in ciljev. Hitro se zgodi, da si zapišemo zaobljubo, nato pa si ne postavimo poti, ki naj bi jo prehodile, da bi zaobljubo na koncu uspešno obkljukale. Enostavno nimamo načrta, kako izpeljati in realizirati želeno zaobljubo, ki smo jo dale sebi. To vodi v neuspeh in v krog samoobsojanja.

Drugi razlog tiči v miselnosti črno in belo. Na novoletne zaobljube gledamo skozi očala, ki lahko vidijo le vse ali nič. To pomeni, da ko bomo na primer prvič pojedle eno tortico, pa smo si obljubile, da bomo hujšale, telovadile in jedle zdravo. Zaobljubo tako prepogosto vržemo skozi okno, ker smo se že “pregrešile”. Novoletne zaobljube so lahko le v celoti uspešne ali pa v celoti neuspešne. In na žalost so večinoma slednje.

Če želiš to enostavno preveriti, skoči v prvi fitness center in spremljaj koliko ljudi je tam v prvem tednu januarja, koliko jih srečaš v začetku februarja in kdo vse še ostane, ko na vrata potrka marec.

 

Zakaj so namere drugačne od novoletnih zaobljub?

Za razliko od novoletnih zaobljub je določanje namer manj osredotočeno na sam cilj in bolj na pot, ki jo boš prehodila, da prideš do cilja. Pomisli: nameni so bolj osredotočeni na tvojo notranjo moč in dolgoročne spremembe, ki jih želiš narediti na sebi ali v svojem življenju, medtem ko se novoletne zaobljube osredotočanjo na zunanje in pogosto kratkoročne nagrade.

Vzemiva za primer eno od najbolj pogostih novoletnih zaobljub – izgubo teže. Če si za zaobljubo nastaviš, da boš v novem letu izgubila 10 kilogramov, je izguba teže morda rezultat, ki ga želiš doseči, ne bo pa postavljena v tvoj fokus. Namera pa je lahko podobna, a drugačna ob enem: skrbela bom za svoje telo, tako kot si moje telo to zasluži. To lahko vključuje redno telesno vadbo, zdravo in uravnoteženo prehrano, sprehod v naravo. Fokus ni na konkretnih stvareh, ki jih boš naredila, ampak na želji, kako želiš v novem letu skrbeti za svoje telo.

Namere so namenjene temu, da se ponovno povežemo z našim notranjih, pravim, avtentičnim jazom. Omogočajo nam, da povežemo vse tri ključne elemente – naš um, naše telo in naše misli. Z namenom se stvari lotimo od znotraj in s tem delamo spremembe, medtem ko z novoletnimi zaobljubami zavest za doseganje postavimo zunaj sebe. Razlika je zelo subtilna, a vendar zelo pomembna.

Na namere se lahko spomniš tudi skozi tvojo vsakodnevno meditacijsko prakso. Če te meditacija zanima, pa ne veš, kako z njo začeti, te vse informacije čakajo tukaj.

Kako se lotiš postavljanja namer pa lahko slišiš v šesti epizodi podcasta Lovim ravnotežje.

 

Podpornik šeste epizode podcasta Lovim ravnotežje je brezalkoholni gin Ceder’s. Ja, prav si slišala. Ceder’s je novost na našem trgu in jaz sem tako blazno vesela, da sem ga spoznala. Gin je ena od mojih najljubših pijač in rada si zamešam svoj gin tonic, ki mu dodam sveže začimbe in zelišča. No, ali pa tonic zamenjam s kombucho in si privoščim fermentiran, probiotični koketejl, s katerim poskrbim še za vnos dobrih bakterij v moje telo.

Zate sem pripravila tri recepte z brezalkoholnim ginom Ceder’s, vsak vsebuje enega od treh okusov, ki te že čakajo na policah večjih Mercator centrov po državi: brezalkoholni gin tonicbrezalkoholna gin kombucha in brezalkoholni gin vodni kefir.

Ceder’s destiliran gin brez alkohola, ki je pripravljen na osnovi brina. Prihaja iz Južne Afrike in vključuje poznane južnoafriške okuse kot je rooibus, rastlina iz katere pridelujejo prepoznano rooibus čaj. Ceder’s je na voljo v treh okusih, in sicer: Classic z brinom, korinadrom in vrsto vrtnice rose geranium, ki je značilna za severni predel Južne Afrike; Crisp z brinom, kumaro in kamilico ter Wild z brinom, klinčki in rooibusom.

Ceder’s brezalkoholni gin je odličen za vse, ki želite v novo leto vstopiti z namero po uživanju manj alkoholnih pijač, odličen je za tiste, ki uživate ob ginu, pa pri tem ne želite stopiti v tisti tretji kozarček, ki lahko zalomi načrte za naslednji dan, pa vse športnice, mlade mamice ali pa tiste, ki se vam enostavno v družbi ne da razlagati, zakaj vam kozarec alkohola ne paše. Ceder’s brezalkoholni gin je odlična družba za krasna druženja z najdražjimi, ki vam (preverjeno) ne bodo verjeli, da v kozarcu ni alkohola. Ja, tako dober je.

Zamešaj si svoj najljubši koktejl z brezalkoholnim Ceder’s ginom in se mi oglasi z uporabo #tvojvsakodnevnipobeg (označi me še v svoji objavi, da te vidim in ti nazdravim).

6. epizodo podcasta Lovim ravnotežje sta podprla brezalkoholni gin Cedar's ter slovenski uvoznik ter distributer Pernod Ricard Slovenija.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj