DR. VERONIKA TESTEN – VSE, KAR MORAMO VEDETI O HPV

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V današnji 70. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim dr. Veroniko Testen, specialistko ginekologije in porodničarstva. Danes bo tema epizode HPV, ki predstavlja eno od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Ta teden poteka tudi 15. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ene od oblik raka, ki se lahko razvije iz okužbe s HPV virusi.

Slovenija se je kot ena od 194 držav sveta konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V njej se je zavezala v naslednjem desetletju doseči 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in 90 odstotkov žensk, s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi. Slednja dva cilja je naša država s programom ZORA, ki poteka od leta 2003, že dosegla. Največji izziv v tem desetletju bo zagotoviti 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, ki je trenutno okoli 60-odstotna.

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Večina okužb poteka brez simptomov, saj okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, 70 do 90 odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa. Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela.

 

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj