DR. VERONIKA TESTEN – VSE, KAR MORAMO VEDETI O HPV

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V današnji 70. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim dr. Veroniko Testen, specialistko ginekologije in porodničarstva. Danes bo tema epizode HPV, ki predstavlja eno od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Ta teden poteka tudi 15. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ene od oblik raka, ki se lahko razvije iz okužbe s HPV virusi.

Slovenija se je kot ena od 194 držav sveta konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V njej se je zavezala v naslednjem desetletju doseči 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in 90 odstotkov žensk, s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi. Slednja dva cilja je naša država s programom ZORA, ki poteka od leta 2003, že dosegla. Največji izziv v tem desetletju bo zagotoviti 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, ki je trenutno okoli 60-odstotna.

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Večina okužb poteka brez simptomov, saj okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, 70 do 90 odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa. Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela.

O svoji poti zdravljenja z okužbo HPV sem že govorila v 10. epizodi tega podcasta, ki jo lahko poslušaš tukaj. Po objavi te epizode sem imela še tretjo biopsijo, ki je pokazala, da okužba ni vidna na tkivu in zato ne potrebujem vnovičnega posega. Prav tako sem se odločila za cepljenje proti HPV, prvi odmerek od treh pa sem prejela v začetku leta 2021.

Od poletja 2020 sem ambasadorka gibanja Gud vajb, ki ozavešča in ponuja različne informacije o virusih HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja proti virusih HPV. V center svojega delovanja je postavil odpiranje prostora za varno in iskreno komunikacijo, izmenjavo izkušenj žensk in moških, ki so se s HPV virusi že srečali ter omogočil dostop do odgovorov zdravnikov, ki se redno oglašajo na vprašanja skupnosti. V ta namen smo odprli zaprto Facebook skupino GUD VAJB – pogovori in izkušnje s HPV, ki se ji lahko pridružiš tudi ti. Skupino najdeš na tej povezavi.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog prihodnjih sogovornic in sogovornikov, ideje ali vprašanja pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Če želiš vedeti, kdo si, kakšni so tvoji talentisanježelje in kako se počutiti udobno s seboj, moraš najprej preživeti več časa s seboj.

Robin Sharma