ČAROBNA BESEDA: NE!

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 9. epizodi podcasta Lovim ravnotežje razbijava mit o eni krajših in najbolj strašljivih besed v slovenskem jeziku. Ta beseda nosi ključ do tvojega časa, sreče, zadovoljstva, svobode in energije. Ta beseda spreminja življenje. In ko se jo boš naučila uporabljati, boš lahko začela učinkoviteje upravljati s svojim življenjem. Ne, to ni beseda denar, moč, ego … beseda, ki jo danes razbijava je beseda NE. Samo enostavni NE. Za mnoge od nas beseda ne predstavlja nenehen strah, spodbuja občutek krivde in nenazadnje žrtvovanje rečem, ki jih želimo, pa do njih ne znamo priti. Ker nam je težko reči ne.

 

Kje sploh začeti z besedo ne?

Če se ti sliši fino in bi z veseljem začela govoriti ne stvarem, ki jih ne želiš, pa ne veš, kje začeti, so jutra odličen začetek. Jutranja rutina je ena od tistih stvari, ki ti že takoj na začetku novega dne ta dan postavi v pravo tirnico, da potem skozi dan ne izgubljaš energije in časa, ko se loviš med opravki, ki te čakajo.

O jutranjih rutinah sva govorili v prejšnji, osmi epizodi podcasta, v kateri sem ti predstavila enostavnih 5 korakov, kako oblikuješ svojo jutranjo rutino in te popeljala skozi mojo rutino, ki mi na dober dan vzame kar dve uri časa. Z jutranjo rutino, ki je oblikovana okoli stvari, ki jih imaš rada in ti dajo energijo, boš vsak dan začela na pravi nogi in v svojem tempu. Če še nisi poslušala te epizode, te vabim, da skočiš na epizodo 8.

Ko svoj vsakdan že zjutraj začneš z malo zmago, to je lahko tudi pospravljanje postelje ali hiter skok pod tuš, se boš cel dan počutila kot “ta glavna” in imela boš občutek, da se dan vrti okoli tebe in ne ti okoli dneva.

 

Kdaj rečeš ne?

Danes govoriva o temi, ki je ena od mojih najljubših. Priznam, da sem se mučila preden sem dejansko to idejo in način razmišljanja vpeljala v svoje življenje, zato vem in razumem, da ne govoriva o enostavni stvari. Danes je ta miselnost prepletena v moj DNK, v vsako celico mojega telesa in je ključ do mojega življenja v izobilju.

Ko rečem izobilje, ne mislim nujno in najprej na denar. Dejansko je denar nižje na lestvici. Novo osvojena miselnost me izpopolnjuje na osebni ravni in mi pomaga biti uspešnejša na poslovnem področju. Če želim biti uspešna in skrbeti za delovanje moje nove miselnosti, potem se moram vsak dan aktivno ukvarjati s tem področjem. Ne le vsak dan, praktično vsako minuto. Vsakič, ko prileti e-pošta, vsakič, ko zazvoni telefon, vsakič, ko pogledam na telefon in razmišljam, če bi skočila pofirbcat na instagram. Vsak trenutek predstavlja odločitev. Vsaka odločitev lahko vodi v ne. A to miselnost je potrebno sprogramirati in jo ponotraniti. Večini nas se uporaba beseda ne ne pripelje po naravni poti.

Ponotranjenje besede ne mi omogoča, da na primer vsak teden zate pripravim svežo epizodo tega podcasta, da spišem kakšen zapis, objavim IGTV z dodatnimi vsebinami, za katere mislim, da bi te zanimale in odgovorile na kakšno od tvojih vprašanj, izzivov ali težav, s katerimi se srečuješ in soočaš. Vpeljava besede ne v moj vsakdan pomeni, da si lahko vzamem čas za stvari, ki so mi pomembne: priprava hrane za vse dnevne obroke, telovadba, joga, meditacija, branje knjig, pisanje dnevnika, preživljanje časa s prijatelji ali pa en krog žgačkanja z mojih nečakom Brestom.

Danes bova govorili o tem, kako lahko sto ali tisoč nejev pripelje do tistega ja, ki ga želiš in ga boš, ker si prej tolikokrat rekla ne, lahko izpeljala, ker boš imela prostor in čas za to. Govorili bova o tem, kako skozi uporabo besede prideš do nove realnosti, v kateri boš ti vozila svojo ladjo, ki predstavlja tvoje življenje in ne boš več le skakala čez valove, ki bodo prihajali in te preplavljali.

Želim si, da ob koncu te epizode dobiš občutek, da z besedo ne, ki jo boš izrekla dragi osebi, ne boš imela občutka, da si nesramna, sebična ali da osebo puščaš na cedilu. Ker sem tudi jaz hodila po tej poti in če sem iskrena se sem in tja ponovno znajdem na njej in ponovno osvajam to miselnost, kot bi jo videla prvič, vem, da to ni enostavno. In obljubim ti, da lahko najdeš v sebi način, da ne vpelješ v svojo miselnost brez tektonskih posegov v odnose v delovnem ali zasebnem področju. Lahko si lastnica svojega časa in ne rabiš delati vsega, da bi dobila občutek, da si ujela življenjsko izobilje.

Ok, poglejva v filozofijo #lovimravnotezje, ki jo živim zadnji dve leti in pol. Če želim živeti življenje, ki mi omogoča, da imam čas zase in za stvari, ki moje življenje potiskajo v smer izobilja, potem moram velikokrat reči ne. Kar pa ne pomeni, da sem in tja ne rečem tudi ja. Podcast je na primer eden od takšnih primerov, ko sem skočila iz svoje cone udobja in začela pripravljati vsebine za podcast. Takrat je bil to zame zelo velik JA.

Če želim delati na tem, da postavim sistem, ki bo pomagal bodočim podjetnicam graditi svoje podjetniške zgodbe, ujeti zanimanje medijev in končnih kupcev ali naročnikov in pri tem živeti svoje življenje, po svojem ritmu, potem moram določenih stvarem v življenju reči ne.

Kakšne so tvoje želje, navdihi? Kaj bi želela početi? Kateri so tvoji absolutni in veliki jaji? Potrebuješ te odgovore, saj bodo predstavljali tvoj svetilnik, ko se boš znašla v temnejših dneh ali pre izzivi, ki se ti zdijo nemogoči za preseči. In ti tvoji svetilniki, ki bodo svetili z najbolj jasnim snopom svetlobe, bodo tebi pomagali reči ne stvarem, ki niso na poti proti tej luči. To je tvoje skrivno orožje.

 

Kdaj moraš reči ne?

Ko sem prej govorila o tisočih ne … ti zdaj predstavljam še eno enostavno formulo: tisoč nejev je en velikanski ja.

In to ni zrastlo na moji glavi. Ena od krasnih knjig, ki te nauči, kako na prijazen način rečeš NE, je knjiga Essentialism avtorja Grega McKeowna. V njej je precej enostavna formula: če pač ni “hudičev JA”, je tvoja izbira vedno “NE“. Greg pravi, da na vsakih 1000 NE-jev, pride le en ja. To ni treba vzeti dobesedno, a gotovo moraš večkrat reči NE kot ja.

Mimogrede: če še nisi prijavljena na moje mesečne e-novičke, potem imaš še čas, dase prijaviš in ujameš e-knjižico, ki jo bom poslala naslednji teden in v katero sem zbrala 20 knjig za leto 2020. Povezavo do prijave najdeš v opisu te epizode, takoj po potrditvi pa prejmeš še e-knjižico mojih počasnih jutranjih rutin. Prijaviš se lahko tukaj.

Vrniva se k današnji temi: S pogostejšo uporabo besede NE čistimo življenje. V zadnjih letih je svet obnorela metoda pospravljanja, ki jo je razvila Marie Kondo. Tudi jaz se nekajkrat na leto lotim pospravljanja in sem časom ugotovila, da je med pospravljanjem stanovanja in odstranjevanjem nepotrebnih stvari iz življenja ter uporabo besede NE in čiščenjem energij, ki jih v življenju ne potrebuješ, obstaja močna povezava.

V življenju se moraš obdati z ljudmi in stvarmi, ki v tebi sprožajo iskrice radosti. Ko tehtaš med tem, ali je nekaj pomembno ali ne, v izračun postavi tudi čas, ki ga boš določeni stvari, delu, projektu ali človeku namenila. Čas je naša najbolj dragocena valuta, zato je izredno pomembno, kako z njim upravljaš. Da ponovim: Čas je tvoja najbolj pomembna valuta.

 

Zakaj tako težko rečemo ne?

Eden od ključnih razlogov, ki nam (pre)pogosto preprečuje, da bi posegli po besedi NE, je slaba vest. Ali sem slaba gospodinja, če najamem čistilni servis? Ali sem slaba mati, če pokličem varuško? Ali živim na preveliki nogi, če si občasno pokličem taksi?

Kako naj rečem NE, če imam toliko dela in opravkov? Kako naj rečem NE osebi, ki meni vedno reče ja in mi je pripravljena stati ob strani? Kot družba smo priučeni, da je prav se strinjati z mnenjem večine. Da je bolj reči ja kot NE. Ne pomeni, da smo preveč samosvoji, nesramni, nesočutni, jezni. Na našo odločitev vpliva želja po tem, da smo všečni. Da nas okolica prepozna kot prijazne. Ljudje od nekdaj živimo v skupnosti in želimo pripadati.

Ko se boš naslednjič znašla v situaciji in izbirala med ja in ne, poskušaj situacijo postaviti v pozitiven okvir. Pomisli na to, da tvoj NE naredi prostor za naslednji ja, ki bo zate na dolgi rok boljši, prijetnejši, uspešnejši in prijaznejši.

Če želiš živeti najboljšo različico svojega življenje, jo moraš sama izbrati. To pomeni, da vsem stvarem in ljudem, ki ne sodijo zraven, rečeš ne.

 

7 enostavnih načinov, kako prijazno rečeš ne

  1. ceni svoj čas

Čas je tvoja najbolj dragocena valuta, čuvaj ga za tebi pomembne stvari, ljudi, energijo, projekte in želje.

  1. postavi prioritete

Če jih že imaš, ti bo seveda lažje reči NE. Če jih še nimaš, ti predlagam, da si vzameš čas in o njih razmisliš. S tem boš hitreje rešila izzive, ki ti jih danes predstavlja beseda NE.

  1. vaja dela mojstrico

Pogosteje reči NE in hitreje boš ponotranila občutek, da se ne bo ob tem nič dramatičnega zgodilo. Svet se ne bo ustavil. Seveda se tvoj svet vrti okoli tebe, to je normalno. Planet pa, žal, ni osredotočen le nate. Zato se ne ustraši trenutka, ko boš prvič rekla NE človeku ali za stvar, ki bi ji prej prikimala.

  1. ne opravičuj se

S tem, ko tvojemu NE prilepiš še “oprosti, ampak …”, ne narediš tektonskih premikov. S tem opozoriš prejemnika tvojega NE, da v svojo odločitev nisi povsem prepričana in narediš prostor za diskusijo. Seveda je prav, da si prijazna in sočutna, a za reči, ki so pomembne tebi (prioritete, čas …) se ti resnično ni treba opravičevati. Ljudje, ki te imajo radi, bodo razumeli. Tisti, ki bodo s tem imeli težave … jih res želiš v življenju?

  1. pozabi na prijaznost

Seveda, prijaznost je krasna življenjska sopotnica, a ne takrat, ko moraš reči NE, ker ti oseba ali stvar ne odgovarja in ne sovpada s tvojo potjo. Če ljudem dovoliš, da enostavno posegajo v tvoj čas (denar, odnose in druge pomembne stvari), bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnje. Ko boš postavila mejo, bodo začeli iskati mostove drugje, tebe pa bodo razbremenili. Pokaži, da je tvoj čas pomemben s tem, da ga zaščitiš.
Na začetku se boš gotovo srečala tudi z odklonom in težavami. Ko enkrat spremeniš svoje vedenje, naletiš na ovire. To je normalno. Ne dovoli si, da te to ustavi. Prijazno se vrni na svojo odločitev in postavljaj meje. Verjemi, na dolgi rok bodo te ovire pozabljene, ti pa boš bližje cilju, ki si si ga postavila.

  1. reči ne svoji šefici ali šefu

Uuu težka, kajne? Nemogoča? Niti približno. Argumentiraj svoj NE. Na primer: pojasni, kaj bo za tvojo produktivnost pomenilo, če boš dobila še en projekt, ki ni pisan tvojim sposobnostim in ti bo kratil čas, energijo in živce. Seveda prijazno in ne z odnosom, da to pa res ni primerno zate, da si vredna več … argumentiraj, pri tem pa se poskušaj postaviti v čevlje tvojega nadrejenega. Kaj mu / ji je pomembno? Začni z manjšimi koraki, ne loti se najprej večjih premikov v delovnih procesih. Bodi taktična.

  1. sledi in zaupaj sebi

Poslušaj se, opazuj se. Postavi se v center, brezkompromisno in danes. Postavi meje, ki jih najprej in v prvi vrsti spoštuješ ti. Kasneje jih bo tudi tvoja okolica.

 

Kdaj rečeš ja?

Seveda je nujno, da v življenju velikokrat rečeš JA. To še posebej velja za trenutke, ki od tebe zahtevajo, da stopiš iz cone udobja. V peti epizodi podcasta sem govorila o tem, da je bil strah moj najbolj zvesti življenjski spremljevalec. Povedala sem ti tudi, kako sem se z njim začela spopadati in kako sem v enem trenutku presegla svoje strahove. Uganila si, v tistem trenutku sem rekla JA.

Rast in spremembe se začnejo, ko stopiš iz te cone, ki ti nudi prijetno zavetje. Pot do tja je lahko posejana z NE ali JA, odvisno od primera. Pomembno je, da imaš pri izbiri ene ali druge besede v mislih sebe: česa si želiš, imam postavljene meje, sledim sebi, se poslušam, postavljam v ospredje svoje želje in potrebe?

Obljubim ti, da boš na poti začela uživati. Samo dovoli si jo začeti odkrivati. Takrat bo težava z jasnim NE začela izginjati in bo postala bežen spomin, ki ga bo prekrilo notranje zadovoljstvo, da delaš tisto, kar te veseli.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Hvala vnaprej, se slišiva!

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj