MOJA ZGODBA S HPV

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 10. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se pogovarjava o HPV. V tem tednu poteka letna kampanja osveščanja o HPV, zato sem se odločila, da svojo zgodbo s HPV povem tudi v podcast formatu. Preden nadaljujem, želim povedati še: to je moja zgodba, zapisana skozi oči pacientke. Nisem zdravnica, zato zgodbo vzemi kot izkušnjo in ne zdravniško dejstvo. Vsaki od vas želim, da se vam nikoli ne zgodi. Glede na to, da naj bi HPV v sebi nosilo 80% spolno aktivnega prebivalstva, je možnost, da ga je katera od vas že ima ali pa ga še bo prebolela, izredno velika.

Če te zanima prvi del moje zgodbe s HPV, ki sem ga doživljali potei 2018, ko sem imela tudi poseg, lahko skočiš na to povezavo. V njej sem na dolgo in široko povzela svojo izkušnjo pred, med in po operaciji. Kasneje sem objavila tudi IGTV o nadaljevanju zgodbe, ko se mi je diagnoza leto po posegu ponovila in sem se podala na pot samoodkrivanja in raziskovanja te problematike.

 

V epizodi sem omenila prehransko terapevtko Mojco, ki jo lahko kontaktiraš tudi ti. Najdeš jo tukaj.

Resnično si želim, da naslednjega stavka ne boš nikoli realizirala. Če boš kdaj potrebovala kakšno informacijo ali nasvet, oglasi se mi. Kadarkoli.

Za konec še nekaj stvari, ki ti morda pridejo prav.

Če ti zdravnik sporoči, da na dan operacije prideš tešča, to pomeni, da pred posegom ne smeš jesti in piti tekočine.

Poseg z električno zanko NI RUTINSKI, čeprav sem to slišala neštetokrat pred in po operaciji. Noben poseg pod splošno (ali lokalno) anestezijo ni rutinski za pacientko. Sploh, če je to prva takšna izkušnja. Rutinski je za zdravnika in operacijsko ekipo, ki jih izvajajo dnevno.

Če je le možno zdravniku postavi čim več vprašanj. Povej, kakšen je tvoj življenjski stil, da bo znal oceniti, kaj v tvojem svetu pomeni počivanje. Ljudje smo namreč različni.

Če zdravnika ali osebja ne poznaš (kot je bilo v mojem primeru), prosi, da se ti predstavijo. Očitno se v našem zdravstvenem sistemu niso naučili, da se predstavijo: osebno, po telefonu ali s podpisom v e-sporočilu. S tem se izogneš trenutkom, ko dobiš vprašanje: “Kdo vam je pa to rekel?”

In nenazadnje, najdi si podporno skupino ljudi, ki imajo informacije iz prve roke. Ne predaj se internetu. Še enkrat, kadarkoli se mi lahko tudi oglasiš. Če bom znala pomagati, ti bom z največjim veseljem. In predvsem: drage moje, hodite na redne preglede!

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Hvala vnaprej, se slišiva!

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj