16 NAČINOV, KAKO POSTATI IN OSTATI SREČNA SAMOSTOJNA PODJETNICA

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 11. epizodi podcasta Lovim ravnotežje govoriva o načinih, kako postati in ostati srečna samostojna podjetnica. Če si se že podala na podjetniško pot, potem veš, da se ti ob prestopu življenje postavi na glavo. Ni pa nujno, da tako tudi ostane. Danes s teboj delim 16 krasnih načinov, ki so tudi meni pomagali pri iskanju ravnotežja in h katerim se po skoraj desetletju podjetniške poti še vedno vračam na dnevni ravni. Ne pozabi skočiti na spodnjo povezavo, kjer te že čakajo tudi “show notes” te epizode, v katere sem ujela vse stvari, ki sem jih omenila skozi današnjo epizodo.

 

V svoji skorajda desetletni samostojno podjetniški karieri sem doživela vzpone in padce, zmage in poraze, predvsem pa sem se skozi pot lovila. Na vseh področjih – zasebnih in poslovnih. Zadnja leta se ukvarjam predvsem z lovljenjem ravnotežja v svojem življenju. In s tem je povezanih tudi vseh 16 načinov, kako postati in ostati srečna, zadovoljena in izpopolnjena samostojna podjetnica.

 

Si ready?

 1. jutranja rutina

O jutranji rutini rada govorim, leta sem oblikovala svojo, ki jo dobiš v obliki e-knjižice, ko se naročiš na moje e-novičke. Jutranji rutini sem posvetila celo, osmo epizodo podcasta, ki jo lahko poslušaš tukaj. Jutranja rutina je pomembna predvsem za tiste samostojne podjetnike, ki delamo od doma. Pripravi si jutranjo rutino, s katero boš napolnila svoje baterije in se kar se da dobro pripravila na nov delovni dan.

 1. postavi si delovnik

Postavi si svoje “uradne delovne ure”. Pri tem vpoštevaj naravo svojega dela in okolja, v katerem delaš. Če tvoji naročniki delajo med 9. in 17. uro, potem naj se tvoj delovnik vrti okoli teh ur. Kot samostojna podjetnica se ti ni treba vsako minuto osredotočati na tvoj poslovni uspeh ter brezglavo tekati po trgu in iskati priložnosti. Bodi preudarna in vzemi si čas za počitek.

 1. delaj, ko želiš delati

Pomisli na to, kdaj si najbolj produktivna in delo opravljaj takrat. Sem velika zagovornica razmišljanja “delaj pametneje, delaj manj”.

 1. uredi si delovni kotiček

To je res pomembno za tiste od nas, ki večinoma delamo od doma. Če imaš možnost, si uredi kotiček, ki bo namenjen le delu. Uredi si ga tako, da boš z veseljem v njem preživela svoj čas. To lahko narediš tudi s šopkom svežih rož, svečkami, lepo sliko, pogledom skozi okno …

 1. vzemi si čas za redne premore

Samostojne podjetnice zelo rade pozabimo na pavze, zato si vsako uro vzemi minuto ali dve za premor. Vzemi si čik pavzo brez cigarete.

 1. ugotovi, kdaj moraš nehati delati

Poskrbi za to, da tvoj delovni dan ne bo daljši od 8 do max 10 ur. Seveda pridejo izredne razmere, a to naj ne postane rutinsko.

 1. načrtuj počitnice

Vsak začetek leta nameni tudi načrtovanju daljših oddihov. Načrtovanje te napolni z energijo in dodatno motivacijo, s katero boš hitreje preskakovala ovire in izzive.

 1. telovadi

Redna telesna aktivnost dokazano zmanjšuje stres. Kupi si fitness karto, poišči osebnega trenerja, izberi ure joge … najdi uteži v omari in z njih obriši prah. Karkoli že in kakršnakoli vadba ti paše, vzemi si čas zanjo. Samo 30 minut dnevno ti bo pomagalo bolje kot kozarec vina ali prekrokan petkov večer (po katerem se boš potem cel vikend sestavljal).

 1. spanje in hrana

Na tvoje vsesplošno počutje vplivata tudi hrana in spanje. Poskrbi za redne in uravnotežene obroke. Pazi tudi na to, da imaš vsak dan dovolj časa za spanje. Jaz si delovnikov, ko za menoj ni vsaj osem ur spanja, sploh več ne predstavljam. Poskrbi za hidracijo.

 1. pojdi ven

Privošči si sprehod, delo v tvojem najljubšem lokalu … ali pa mestnem parku, ko so topeljši dnevi.

 1. ne podiraj mostov

Poslovni svet je dinamičen. V njem srečamo naporne situacije in ljudi. Pri tem poskušaj ostati mirna in pozitivna. Vedno imej v mislih, da nikoli ne veš, kje boš koga srečala čez 10 let.

 1. varčuj!

Življenje samostojnega podjetnika je razgibano in verjetno boš tudi ti iz meseca v mesec na svoj poslovni račun prejemala različne višine zaslužka. Zato je zelo pomembno, da si pripraviš načrt varčevanja. Poskušaj z manjšimi koraki in za začetek ob vsakem plačilu 10% prenakaži na varčevalni račun. Ali pa 20%, če si to lahko privoščiš.

 1. vedno imej dovolj denarja za plačilo prispevkov in (če si normiranka) akontacijo dohodnine

Prispevke (in davke) plačujemo vsi in veliko bolje boš spala, če boš imel to na strani za prihodnji mesec. Če si davčna zavezanka: ob prejetju računa daš davek takoj na stran, ker to ni tvoje! Zmenjeno?

 1. delaj tisto, kar imaš rada

Morda ti to ne bo uspelo vsak dan ali vsak mesec, a poskušaj imeti več stvari, ki jih rad delaš in manj tistih, ob katerih zgubljaš živce. Bodi zvesta sama sebi. To na začetku ni enostavno in do sanjskega delovnika prideš s časom. Korak za korakom, a obljubim ti, da se da. Pridnost, poštenost in vse zgoraj našteto je lepa formula, ki te zna popeljati do želenega.

 1. nauči se reči ne

To sva se učili v epizodi 9, ko sva odkrivali sanjski svet čarobne besede ne.

 1. potrepljaj se po rami

Praznuj svoje zmage, majhne in velike. Vsak dan. Na njih se lahko spomniš skozi prakso hvaležnosti ali pisanje dnevnika.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj