ZAKAJ SO JUTRANJE RUTINE POMEMBNE IN KAKO LAHKO SESTAVIŠ SVOJO

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 8. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se bova ukvarjali z jutranjimi rutinami. Jutranja rutina je ena od tistih stvari, ki jih enostavno potrebuješ v svojem življenju. Ni pomembno, kako dolga je in iz koliko delov jo sestaviš, pomembna je predsvem z vidika, kako se skozi svojo rutino podaš v nov dan.

Pravilno in pametno sestavljena jutranja rutina lahko pusti velik in pomemben pečat v tvojem vsakodnevnem življenju. Njeno delovanje tako opaziš skozi povišan nivo energije, boljšo produktivnost in osredotočenost na delo, lažje sprejemanje odločitev in učinkovitejše soočanje s težavami in odnosi.

Preden se podrobneje poglobiva v jutranje rutine in se sprehodiva skozi mojo, naj bo vodilo pri poslušanju te epizode enostavno: ko razmišljaš o svoji jutranji rutini, imej v mislih sebe. Ne prenašaj idej drugih nase, saj to enostavno ne deluje. Jutranja rutina mora v prvi vrsti izhajati iz stvari, ki so pomembne tebi, stvari, ki te osrečujejo in v tvoj vsakdan vnašajo pozitivno energijo, s katero tečeš svojim ciljem in življenju nasploh naproti.

 

Kaj je jutranja rutina?

Jutranja rutina je preprosto lista ključnih navad, ki jih izvajaš zjutraj, s katerimi začneš vsak dan preden se odpraviš v službo ali pa šolo. Med jutranje navade, ki tvorijo tvojo jutranjo rutino, lahko zapišeš prav vse, kar ti dnevno polepša jutro, ne glede na to kako avtomatizirano to počneš: lahko je kozarec vode na tešče, hitri joga flow, tek po bližnjem parku.

Navade so po svoji naravi vsakodnevni avtomatizmi, vedenja, o katerih ne razmišljamo pretirano. Ob izvajanju navad se naši možgani postavijo na avtopilota. Gotovo vsak dan ne pomisliš, da se moraš stuširati, oprati zobe in obleči? Te stvari delaš skozi navado, ki poskrbi, da vsak dan vse te reči opraviš, brez da bi se jih zavedala.

 

Kako veš, da je tvoja rutina močna in dela zate?

Premišljeno sestavljena jutranja rutina določi tvoj vsakdan tako, da v nov dan vstopiš skozi občutek, da boš danes izpolnila vse cilje in ti vnese energijo za motivacijo, ki te pelje vse do večera.

Pomembno torej je, da najdeš sistem aktivnosti, ki te bodo vodile skozi jutro in skozi katere boš dosegla cilj, ki si si ga zadala. Pri tem je pomembno tudi zaporedje. Če ti odgovarja, da jutro začneš počasneje in umirjeno, potem izberi mirne rutine. Če jutra rada začneš z gibanjem, potem začni tukaj. Pri sebi sem ugotovila, da mi ustreza počasen vstop v nov dan, zato sem zase izbrala prvo opcijo. Pri snovanju rutine imej v mislih tudi, koliko časa lahko zjutraj nameniš svoji celoviti rutini. Če si lahko privoščiš dve uri, super. Če je to 15 minut, tudi fino. Če imaš časa manj, potem še posebej dobro premisli, katere rutine ti resnično dajejo svežo energijo in daj prednost slednjim.

Ko izbiraš tip rutin, ki ga vključiš v sklop jutranjih rutin, imaš lahko v mislih naslednje segmente: kreativnost, gibanje in pasivne aktivnosti. Lahko izbereš vse, lahko izbereš eno. Vse je odvisno od tega, kaj ti odgovarja in tukaj resnično ni pravil igre.   

 

Zakaj so jutranje rutine pomembne?

Način, kako začneš svoj dan, določa tvoje razpoloženje za celoten dan, ki je pred teboj. Gre za preprosto formulo: že zjutraj, tik po tem, ko vstaneš, lahko obkljukaš nekaj dnevnih zmag, ne glede na to, kako kratke ali pasivne se ti tvoje rutine lahko zdijo. Tvoji možgani namreč ob izvajanju stvari, ki jih rada počneš, proizvajajo zelo potreben dopamin – živčni prenašalec, ki spodbuja razmišljanje. Ko imamo v možganih višjo stopnjo dopamina, smo boljše volje, imamo občutno več energije, veliko enostavneje se osredotočimo na delo, imamo več motivacije, razmišljanje nam ne predstavlja pretiranih težav, ravijemo tudi globjo domišljijo.

Če imamo v telesu prenizko stopnjo dopamina, to lahko pripelje do številnih resnih težav kot so depresija, nezmožnost osredotočenosti, pomanjkanja motivacije, zmanjšanega spolnega nagona, izgubo zadovoljstva in sreče.

V tem tiči ključ do številnih in vedno glasnejših spodbud, da zjutraj vsaj po ure po prebujanju ne uporabljamo telefona, ne gremo na instagram ali facebook, email in ostale aplikacije. Reaktivna drža, ki so sprožimo ob skrolanju po instagramu takoj, ko se zbudimo, pripelje do tega, da smo čez dan bistveno manj motivirani pri opravilih, ki zahtevajo našo produktivnost in osredotočenost. Poleg tega je lepo začeti dan v svojem ritmu in ne v ritmu, ki ga dobimo od drugih, ne glede na to, kako fini se nam zdijo prijatelji na facebooku ali kanali, ki jim sledimo na instagramu.

 

Kako zgradiš svojo jutranjo rutino?

  1. Na list si napiši stvari, ki bi jih želela početi prav vsak dan

Ne razmišljaj preveč. Napiši tisto, kar ti pade na pamet. S to vajo boš začela razvijati jasnot po rečeh, ki jih imaš rada in bi jih želela vključiti v svoj vsakdan.

  1. Stvari, ki si jih napisala razvrsti v vrstni red od najbolj pomembne do najmanj pomembne

Postavi si prioriteto in ugotovi, katera od stvari je bolj pomembna od druge. Ko to spoznaš, bo tvoja odločitev zelo hitra in jasna. Na tem koraku si vzemi čas, saj ti bo jasnost v veliko pomoč za nadaljevanje oblikovanja tvoje rutine.

  1. Napiši, koliko časa ti posamezna stvar ali rutina vzame časa

Ta korak je zelo pomemben, saj boš tako lahko načrtovala jutro in videla, koliko časa ti vzame celovita jutranja rutina. Pri tem bodo čim bolj natančna.

  1. Postavi vse rutine v vrsto

Voila to je tvoja jutranja rutina.

  1. Bodi konsistentna

To je gotovo najpomembnejši korak. Poskušaj vsak dan izpeljati celotno rutino. Če je predloga, prilagodi. Izpelji pa vse najbolj pomembne stvari s tvoje liste. Pomisli na to: vsak preskočen dan bo od tebe zahteval dvojno energijo, ko se boš rutine zopet lotila.

Dodatni viri

V drugem delu epizode sem te popeljala skozi mojo počasno jutranjo rutino. Če še nisi prijavljena na moje e-novičke, skoči sem, prijavi se in ob potrditvi prijave bo v tvoj e-nabiralnik prišlo sporočilo, ki vsebuje tudi e-knjižico z mojimi jutranjimi rutinami v strukturirani, dvostranski pdf obliki.

Mobilna aplikacijo, s katero merim in preverjam kakovost svojega spanja je Sleep Cycle. Mobilna aplikacija za vodene dnevne meditacije, ki jo uporabljam že tri leta, je Calm. Aplikacijo Calm uporabljam za jutranje vodene meditacije, večerne praviljice in super dodatne delavnice na področju meditacije, sproščanja in mentalnega zdravja, ki jih redno dodajajo v knjižnico vsebin. Izbrala sem letno članarino, ki stane 39,99 EUR (so tudi cenejši paketi). Lahko ti pa povem, da sem od januarja 2017, ko sem jo začela uporabljati, “na njej preživela” prek 1.000 ur. Skratka, veliko jo uporabljam in se mi investicija več kot očitno povrne.

Če želiš prebrati več o meditaciji, lahko skočiš na zbirko člankov, ki sem jih spisala na to temo. Najdeš jih tukaj.

V epizodi sem omenila, da uporabljam strgalo za jezik. Kupim ga v Sanolaborju in je kovinsko oziroma bakreno. Menjam ga na cca 2 meseca. Fino je, da ga vsak dan po uporabi, obrišeš z brisačo, da preprečiš nastajanje vodnega kamna. Probiotikeprehranske encime in vitamin B12 kupujem v Sanolaborju in so iz linije znamke Terranova.

Knjiga, ki jo berem vsako jutro je The Daily Stoic. Vodič za pisanje dnevnika najdeš tukaj.

Za suho krtačenje telesa uporabljam krtačo, ki sem jo kupila v DM. Je navadna in ima daljše držalo, da lahko skrtačim tudi hrbet.

Suho krtačenje telesa in čiščenje jezika s strgalom sta rutini, ki sem ju spoznala prek ajurvede, vede o zdravem načinu življenja. Če te o tem zanima več, lahko skočiš na Vodič po ajurvedi. Našla sem tudi povezavo do finega video prikaza, kako na pravilen način suho krtačiš svoje telo. Video si lahko ogledaš tukaj.

Zakaj se tuširam pod evkaliptusom si lahko prebereš tukaj.

Vsako jutri si pripravim dva napitka. Kozarec vode s kolagenom (trenutno imam tega, ki ga uporabljam prvič). Če te zanima, zakaj vsak dan zaužijem kolagen, lahko skočiš na Vodič po kolagenu, kjer te čakajo številne informacije, zakaj je kolagen dober.

Vsako jutri si pripravim tudi matcha latte. Recept za bullet proof matcha latte najdeš tukaj. Če te zanima, zakaj je matcha res krasna spremljevalka tvojih dni, pa lahko skočiš na Vodič po matchi.

V osmi epizodi sem omenila, da sem začela z novo vadbo. Izbrala sem vadbo Nuše Gnezde, ki jo najdeš tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj