ČAROBNA BESEDA, KI TI BO SPREMENILA ŽIVLJENJE

Veš, katera beseda je najpomembnejša beseda v našem jeziku? No, ne le v slovenščini. To je beseda, ki je najbolj pomembna v prav vsakem jeziku. Draga moja, to je beseda NE. Danes s teboj delim moč besede in načine, kako se z besedo NE spoprijateljiti, da ti bo pomagala postavljati meje, živeti mirneje in v izobilju.

Zadnje čase se veliko pogovarjam o izobilju. Začelo se je z objavo, kako sem spremenila odnos do denarja in začela živeti v izobilju. Izobilje pa ni povezano le z denarjem, loviš ga lahko pri času, energiji, uspehu, ljubezni, samospoštovanju, ob dobri hrani in družbi. V praktično vsaki stvari, ki ti veliko pomeni. In te stvari v življenju loviš tudi s pogostejšo uporabo besede NE.

Čarobna beseda: NE

Če želiš v življenje vpeljati več izobilja, potem boš hitro ugotovila, da je tvoje najboljše “orodje” pogosta uporaba besede NE. Morda se to sliši nesmiselno, a dejansko s tem postavljaš meje in prostor, na katerem boš lahko razvijala svoje izobilje.

Moja definicija življenja v izobilju pomeni, da imam čim boljše ravnotežje med delom in prostim časom, ki ga namenjam ljudem in rečem, ki me veselijo, navdihujejo in skozi katere lahko rastem, se razvijam in postajam (še) boljši človek. A brez pogoste uporabe besede NE, do tega nikoli ne bi prišla. NE je ključna beseda pri postavljanju okvirjev zase in za ljudi v tvojem življenju.

Kdaj rečeš ne?

Ena od krasnih knjig, ki te nauči, kako na prijazen način rečeš NE, je knjiga Essentialism avtorja Grega McKeowna. V njej je precej enostavna formula: če pač ni “hudičev JA”, je tvoja izbira vedno “NE“. Greg pravi, da na vsakih 1000 NE-jev, pride le en ja. To ni treba vzeti dobesedno, a gotovo moraš večkrat reči NE kot ja.

S pogostejšo uporabo besede NE čistimo življenje. V zadnjih letih je svet obnorela metoda pospravljanja, ki jo je razvila Marie Kondo. Tudi jaz sem se pred pomladjo lotila iskanja iskric radosti in ugotovila, da je med pospravljanjem stanovanja in odstranjevanjem nepotrebnih stvari iz življenja ter uporabo besede NE in čiščenjem energij, ki jih v življenju ne potrebuješ, močna povezava.

V življenju se moraš obdati z ljudmi in stvarmi, ki v tebi sprožajo iskrice radosti. Ko tehtaš med tem, ali je nekaj pomembno ali ne, v izračun postavi tudi čas, ki ga boš določeni stvari, delu, projektu ali človeku namenila. Čas je naša najbolj dragocena valuta, zato je izredno pomembno, kako z njim upravljaš.

Ko v enačbo postaviš besedo NE in tvoj čas, se lahko odločaš tudi o tem, da določene stvari enostavno “outsourcaš” oziroma delegiraš naprej. Naj gre za najem strokovnjaka, ki ti bo postavil spletno stran (tako kot sem jaz to predala Maši in se nisem eno leto ukvarjala s tem, kako deluje wordpress), čistilni servis, ki počisti tvoje stanovanje, medtem ko ti opravljaš pomembnejše delo ali pa taksi namesto, da se v mesto odpelješ sama. Jaz na primer v taksiju opravim klice ali pa odgovorim na e-pošto, ki me še čaka neprebrana v nabiralniku.

Seveda to ne pomeni, da boš od zdaj naprej delala le za to, da boš lahko najemala čistilko in se po svetu vozila s taksijem. Gre za to, da se naučiš pomembnosti časa in besede NE. Da začneš razmišljati o tem, ali ti je bolj pomembno, da održiš 20 ali 30 evrov, ki bi jih plačala čistilki, kot tri ali štiri ure časa, ki bi ga sama namenila čiščenju? No, ali pa kaj drugega, kar ti v vsakodnevnem življenju odvzema čas in pozornost, ki bi ga lahko posvetila drugi, pomembnejši stvari.

Se kdaj vprašaš, koliko vreden je tvoj čas? Kaj vse bi lahko naredila v času, ki bi ga imela in ga ne uporabila za čiščenje, vožnjo ali kakšno od drugih reči, ki bi jih (vsaj občasno) lahko outsourcala? Veš, denar lahko spet zaslužiš, časa pa, žal, ne. Čas je edina valuta, ki je ne moreš dobiti nazaj. In prav zato je najbolj dragocena valuta, ki jo imaš. Učiti se upravljati svoj čas in ostale vire sta veščini, ki bi jih po mojem skromnem mnenju, morali vključiti v del formalne izobrazbe.

Zakaj je tako težko reči ne?

Eden od ključnih razlogov, ki nam (pre)pogosto preprečuje, da bi posegli po besedi NE, je slaba vest. Ali sem slaba gospodinja, če najamem čistilni servis? Ali sem slaba mati, če pokličem varuško? Ali živim na preveliki nogi, če si občasno pokličem taksi?

Kako naj rečem NE, če imam toliko dela in opravkov? Kako naj rečem NE osebi, ki meni vedno reče ja in mi je pripravljena stati ob strani? Kot družba smo priučeni, da je prav se strinjati z mnenjem večine. Da je bolj reči ja kot NE. Ne pomeni, da smo preveč samosvoji, nesramni, nesočutni, jezni. Na našo odločitev vpliva želja po tem, da smo všečni. Da nas okolica prepozna kot prijazne.

Ko se boš naslednjič znašla v situaciji in izbirala med ja in ne, poskušaj situacijo postaviti v pozitiven okvir. Pomisli na to, da tvoj NE naredi prostor za naslednji ja, ki bo zate na dolgi rok boljši, prijetnejši, uspešnejši in prijaznejši.

Če hočeš imeti najboljše življenje, ga moraš izbrati. To pomeni, da vsem stvarem (in ljudem), ki ne sodijo zraven, rečeš NE.

Če boš skočila na moj zapis o odnosu do denarja, boš v njem lahko prebrala, kdaj se je zgodil trenutek, ko sem spremenila odnos do denarja. Ta trenutek sovpada tudi s trenutkom, ko sem prvič s težavo rekla NE. Skozi čas se je ta NE izkazal za nujnega. S tistim NE sem si odprla nova vrata priložnosti, ki sicer ne bi prišla na mojo pot. Tako kot z vsako novo rečjo na svetu, je tudi tukaj potreben čas in nekaj krogov NE-jev, da novo filozofijo ponotraniš. Obljubim pa ti, da se izplača.

Mini test

Koliko sporočil prejmeš vsak dan? E-pošta, SMS, FB messanger, Instagram DM, viber, whatsapp? Vsako prejeto sporočilo “kriči” po tvojem odgovoru, ampak to ne pomeni, da absolutno moraš odgovoriti na vse. Dovoli si neodgovoriti.

7 enostavnih načinov, kako prijazno rečeš NE:

#1 Ceni svoj čas

Čas je tvoja najbolj dragocena valuta, čuvaj ga za tebi pomembne stvari, ljudi, energijo, projekte in želje.

#2 Postavi si prioritete

Če jih že imaš, ti bo seveda lažje reči NE. Če jih še nimaš, ti predlagam, da si vzameš čas in o njih razmisliš. S tem boš hitreje rešila izzive, ki ti jih danes predstavlja beseda NE.

#3 Vaja dela mojstra

Pogosteje reči NE in hitreje boš ponotranila občutek, da se ne bo ob tem nič dramatičnega zgodilo. Svet se ne bo ustavil. Seveda se tvoj svet vrti okoli tebe, to je normalno. Planet pa, žal, ni osredotočen le nate. Zato se ne ustraši trenutka, ko boš prvič rekla NE človeku ali za stvar, ki bi ji prej prikimala.

#4 Ne opravičuj se

S tem, ko tvojemu NE prilepiš še “oprosti, ampak …”, ne narediš tektonskih premikov. S tem opozoriš prejemnika tvojega NE, da v svojo odločitev nisi povsem prepričana in narediš prostor za diskusijo. Seveda je prav, da si prijazna in sočutna, a za reči, ki so pomembne tebi (prioritete, čas …) se ti resnično ni treba opravičevati. Ljudje, ki te imajo radi, bodo razumeli. Tisti, ki bodo s tem imeli težave … jih res želiš v življenju?

#5 Dovolj je prijaznosti

Seveda, prijaznost je krasna življenjska sopotnica, a ne takrat, ko moraš reči NE, ker ti oseba ali stvar ne odgovarja in ne sovpada s tvojo potjo. Če ljudem dovoliš, da enostavno posegajo v tvoj čas (denar, odnose in druge pomembne stvari), bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnje. Ko boš postavila mejo, bodo začeli iskati mostove drugje, tebe pa bodo razbremenili. Pokaži, da je tvoj čas pomemben s tem, da ga zaščitiš.

Na začetku se boš gotovo srečala tudi z odklonom in težavami. Ko enkrat spremeniš svoje vedenje, naletiš na ovire. To je normalno. Ne dovoli si, da te to ustavi. Prijazno se vrni na svojo odločitev in postavljaj meje. Verjemi, na dolgi rok bodo te ovire pozabljene, ti pa boš bližje cilju, ki si si ga postavila.

#6 Reči ne šefu / šefici

Uuu težka, kajne? Nemogoča? Niti približno. Argumentiraj svoj NE. Na primer: pojasni, kaj bo za tvojo produktivnost pomenilo, če boš dobila še en projekt, ki ni pisan tvojim sposobnostim in ti bo kratil čas, energijo in živce. Seveda prijazno in ne z odnosom, da to pa res ni primerno zate, da si vredna več … argumentiraj, pri tem pa se poskušaj postaviti v čevlje tvojega nadrejenega. Kaj mu / ji je pomembno? Začni z manjšimi koraki, ne loti se najprej večjih premikov v delovnih procesih. Bodi taktična.

#7 Sledi sebi

Poslušaj se, opazuj se. Postavi se v center, brezkompromisno in danes. Postavi meje, ki jih najprej in v prvi vrsti spoštuješ ti. Kasneje jih bo tudi tvoja okolica.

Ok, kdaj pa naj rečem JA?

Seveda je nujno, da v življenju velikokrat rečeš JA. To še posebej velja za trenutke, ki od tebe zahtevajo, da stopiš iz cone udobja. Ko sem pisala o strahu, ki je moj najbolj zvesti življenjski spremljevalec, sem zapisala tudi, kako sem se z njim začela spopadati. Kako sem začela uživati v skokih iz cone udobja, občutkov, ki jih poznam in jih znam nadzorovati ter z njimi upravljati.

Rast in spremembe se začnejo, ko stopiš iz te cone, ki ti nudi prijetno zavetje. Pot do tja je lahko posejana z NE ali JA, odvisno od primera. Pomembno je, da imaš pri izbiri ene ali druge besede v mislih sebe: česa si želiš, imam postavljene meje, sledim sebi, se poslušam, postavljam v ospredje svoje želje in potrebe?

Obljubim ti, da boš na poti začela uživati. Samo dovoli si jo začeti odkrivati. Takrat bo težava z jasnim NE začela izginjati in bo postala bežen spomin, ki ga bo prekrilo notranje zadovoljstvo, da delaš tisto, kar te veseli.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj