STEREOTIPI O JOGI, KI NE DRŽIJO

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 16. epizodi podcasta Lovim ravnotežje bova razbili nekaj najbolj pogostih mitov in neresnic o jogi.

Najprej razčistiva najpomembnejše: joga je primerna za vsakega, tudi zate.

O jogi sem že govorila v 3. epizodi tega podcasta, ko sem se osredotočila na to, kako sem jogo prenesla v svojo podjetniško pot. V 12. epizodi sva govorili o meditaciji in predvsem o tem, kaj meditacija ni (na primer misliti na nič).

  1. Vsi jogisti so vegani

No, ali pa vsaj vegetarijanci.

To je bil eden ključnih stereotipov, s katerimi sem se takoj po odločitvi, da se vpišem na tečaj za učiteljico joge, “spopadala” tudi sama. Štejem se namreč med foodieje, gurmane. Namesto nakupa nove obleke ali čevljev, grem veliko raje na večerjo v fino restavracijo.

Moje življenje se v zadnjih letih vrti okoli hrane. Med svoje pretekle naročnike štejem kulinarične projekte (med najbolj odmevnimi je na primer Odprta kuhna ali pa AYATANA). Tudi sama sem se nekajkrat podala na pot iskanja najbolj optimalne prehrane zame in po nekajmesečnem preizkušanju veganske hrane (ki je naravnost enkratna, če smem dodati) postala fleksetarijanka.

To pomeni, da jem tisto, kar mi zadiši in skorajda vedno, ko mi zadiši. Priznam, da se na mojem krožniku v zadnjem času meso znajde zelo redko, hkrati pa naravnost obožujem ribe. Pred kratkim sem imela obdobje rastlinske prehrane, ki sem ga držala pol leta. Načeloma se vedno usmerim v spremembo, ko mi telo sporoči, da jih potrebuje. Največja sprememba, povezana s hrano, ki sem jo naredila v zadnjih letih, je bila odstranitev mlečnih izdelkov iz moje prehrane. Res je, da se ljudje, ki se bolj ali manj resno ukvarjamo z jogo, zelo posvečamo tudi zdravemu načinu življenja. S tem seveda hitro pridemo tudi do prehrane in prehranskih izbir. Opuščanje mesa in živalskih izdelkov pa vsekakor ni v domeni jogistov – gre za globalni trend, ki smo mu posledično priča tudi pri nas.

  1. joga je vera

No, ja, prav vsi jogisti niso hipiji, ki proste trenutke preživljajo ob objemanju dreves v bližnjem gozdu takoj po tem, ko so si izmerili ravnovesje svojih čaker. Z rednim izvajanjem joge spoznavaš sebe in svoje strahove, premikaš meje, za katere si še včeraj mislila, da jih ne bo nikoli možno preskočiti. Ukvarjaš se sam s seboj, v zavedni in nezavedni obliki. Seveda je rezultat tega tudi to, da se bolje spoznaš, si podaš roko in se sprejmeš takšno, kot si.

Umirjenost, ki sem jo našla kmalu po začetku redne vadbe joge, je zamenjala anksioznost, občasno depresijo in tesnobo. Danes stvari okoli sebe dojemam veliko bolj umirjeno, kar je seveda prišlo tudi z zrelostjo. Morda od tu izhajata umirjenost in tisti »zen,« ki pa (obljubim) na žalost ni prisoten 24 ur na dan.

  1. joga je za suhice

Absolutno ne drži. Joga je primerna za vse, ne glede na obliko telesa ali številko na tehtnici. Izbira oblačil je tvoja, naj bodo udobna in naj ti predvsem omogočajo premikanje.

  1. joga ni za moške

O tem, zakaj je joga posebej potrebna in primerna za moške, sem spisala cel članek, ki ga najdeš tukaj.

  1. nisem dovolj fleksibilna za jogo

Za obiske ur joge ni treba biti fleksibilen. Prek redne vadbe naše telo pridobiva na prožnosti, torej je fleksibilnost cilj in ne začetek. Mimogrede, pri jogi tudi ne moreš biti zanič. Joga ni tekmovanje s tistim na sosednji blazini. Pri jogi tekmuješ le s seboj.

  1. joga ti je lahko všeč ali pa ni, vmesne poti ni

Danes na svetu obstajajo številni stili joge in verjamem, da lahko vsak od nas najde tistega, ki mu odgovarja in v katerem bo užival. Od kardio in povsem atletskih vadb, do nežnejših vadb, ki so primerne za tiste, ki sanirajo poškodbe, pa vse do mirnejših in duhovnih vadb. Potem so tukaj še učitelji in prav vsak od nas ima svoj stil in način poučevanja. Dovoli si možnost raziskovanja in najdi stil, ki ti je praktično pisan na kožo.

Ne obupaj po prvi uri joge, nadaljuj z iskanjem in obljubim ti, našel boš svoj “jogijski dom”.

 

Tudi letošnje poletje se bomo družili na brezplačnih joga večerih v ljubljanskem parku Tivoli. Ljubljano smo lansko leto spremenili v najlepši joga studio na svetu in verjamem, da bo letos tudi tako. Za najave prihajajočih ur brezplačne joge v parku Tivoli se prijavi na e-novičke, spremljaj mojo Facebook in Instagram stran. Tako boš vedno na tekočem z novicami.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Hvala vnaprej, se slišiva!

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj