SMISELNO MREŽENJE IN KAKO ENOSTAVNO SPOZNAVATI LJUDI

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 15. epizodi podcasta Lovim ravnotežje govoriva o mreženju ter kako lahko na enostaven in nevsiljiv način spoznavaš prave ljudi.

 

Pomena dobre socialne in posloven mreže sem se najbolj zavedala, ko sem se pred 12 leti preselila v London. O tem sem govorila v drugi epizodi tega podcasta.

 

  1. osredotoči se na dajanje ne sprejemanje

Pomisli na to, kako lahko nekomu pomagaš ali mu rešiš kakšno težavo? Lahko gre za zelo enostavne stvari, kot je nasvet, kateri podcast naj posluša, katero knjigo naj prebere, ker si ti od branja veliko odnesla ali pa katera osebe je res prava za to vprašanje. In to osebo poznaš ti, zato lahko predlagaš, da ju povežeš.

Pri mreženju razmišljaj o človeku, s katerim se pogovarjaš. Kakšne so njegove ali njene točke bolečine in razmišljaj o tem, kako lahko pomagaš ali daš kakšno zanimivo idejo, nasvet, predlog. Dajanje, dajanje in še enkrat dajanje.

  1. bodi prisotna v pogovoru

Ko se pogovarjaš z osebo na dogodku, bodi prisotna v pogovoru dokler ta traja. Ne obračaj glave in z očmi ne iskati nove osebe ali spremljati prihoda osebe, ki jo poznaš. S tem kažeš nespoštovanje, da ti je ta pogovor odveč. Pomisli, kako bi se ti počutila, če bi se vneto pogovarjala s tebi zanimivo osebo, ta pa bi bila z očmi in mislimi drugje. Verjetno se ne bi dobro počutila, kajne?

  1. poslušaj več kot govoriš

Se spomniš tistega citata stoika Epictetusa, da imamo z razlogom dve ušesi in ena usta, kajne? Verjemi, da se želiš pogovarjati z ljudmi, ki bodo navdušeni nad teboj in te bodo hoteli poslušati, zato je pomembno, da razumeš to stran dialoga in se ji pridružiš.

  1. vedno imej v mislih dolgoročnost in ne kratkoročnost

Pravi, dobri in kakovostni odnosi se gradijo na dolgi rok in za krepitev potrebujejo čas. To je predvsem pomembno za tisto prvo srečanje z nekom. Ne osebe takoj zasuti s svojo agendo oziroma “pričakovanji”, ki jih imaš do te osebe.

  1. ne pretiravaj in ne počuti se krive

Ko se začneš vrteti v različnih krogih, začneš spoznavati ogromno ljudi. Čisto z vsakim ti ni treba ostati v stiku, se dobivati na kavi in klepetati o reševanju sveta. Iz vsakega novega poznanstva ti ni treba priti z datumom za kosilo. In pri tem ne imej občutka krivde.

  1. bodi poštena

Ne obljubljaj stvari, ki jih ne moreš izpeljati, samo zato, ker želiš biti všečna ali ugajati novi osebi, ki jo želiš navdušiti. Če te nekdo povabi na kavo in si je ti ne želiš, raje reči: res hvala za to vabilo, ampak imam trenutno zelo napolnjen koledar in ne želim obljubiti in se potem dogovora ne držati.

  1. akcija

Če se dogovoriš za nekaj, to naredi takoj oziroma kar se da hitro. Če je to obljuba, da boš poslala e-pošto, jo lahko pošlješ že tam, med pogovorom ali bolje po njem – da boš prisotna v pogovoru, se spomniš tiste točke. To je krasna navada, ki ti pomaga, da pokažeš interes, vložek v odnos in ti ne kopiči stvari, ki jih moraš narediti, ko prideš domov ali naslednji dan v službo.

  1. obiskuj samo tiste dogodke, ki te veselijo in jih želiš obiskati

Zabave, okrogla miza, zmenek na kosilo ali ob kavi, ja rečeš samo tistim rečem, ki si jih želiš narediti ali obiskati. Če imaš pri tem težave, skoči na epizodo 9, kjer se učiva, kako izgovoriti najbolj pomemebno besedo v našem jeziku – besedo ne!

Pri mreženju imej v mislih, da si tam, ker želiš graditi nova prijateljstva. Iz njih se lahko razvije tudi poslovno sodelovanje. Prvi cilj so nova poznanstva, povezave in novi prijatelji.

Če do nedelje, 1. marca 2020, skočiš na objavo na mojem Instagramu (sledi fotografiji zgoraj), ji pripneš zanimiv komentar, lahko sodeluješ v krasnih nagradni igri, v kateri lahko dobiš paketek najboljše matche. Kaj matcha je, lahko prebereš v tem vodiču. S Preprosto matcha, ko jo v Slovenijo iz dežele matche – Japonske, uvaža Sabina, lahko doma pripraviš bullet proof matcha latte ali matcha espresso. Ne bo ti žal, Preprosto matcha je res preprosto krasna.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog ali vprašanje pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

Hvala vnaprej, se slišiva!

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj