16 NAČINOV, KAKO POSTATI IN OSTATI SREČNA PODJETNICA

Če si se že podala v vode samostojnega podjetništva, potem si verjetno že spoznala drugačno naravo dela ter predvsem upravljanja s časom in financami. To je cela umetnost in gotovo še ena tema, ki si zasluži svoj zapis. Če o samostojni poti še razmišljaš in se ukvarjaš s povsem pričakovanimi strahovi pred vstopom v svet freelancinga, imam zate eno misel in en nasvet: tvoji strahovi so povsem normalni in s teboj ni nič narobe. Lahko pa skočiš na moj zapis 8 najpogostejših strahov pred samostojnim podjetništvom in morda dobiš odgovore za svoje zadrege oziroma strahove.

V svoji skorajda desetletni samostojno podjetniški karieri sem doživela vzpone in padce, zmage in poraze, predvsem pa sem se skozi pot lovila. Na vseh področjih – zasebnih in poslovnih. Zadnja leta se ukvarjam predvsem z lovljenjem ravnotežja v svojem življenju. In s tem je povezanih tudi vseh 16 načinov, kako postati in ostati srečna, zadovoljna in izpopoljena samostojna podjetnica.

Preden začnem ti želim napisati še naslednjo misel. Moja poslovna pot ni bila nikoli zarisana in napisana v strategije, poslovne načrte in razne teorije. Že sama pot v odnose z mediji se je zgodila po naključju in to si lahko prebereš tukaj. Verjamem, da se stvari v življenju, ko spustiš krmilo in se prepustiš toku, zgodijo, kot je treba. Najpogosteje tako, kot si globoko v sebi dejansko želiš, še preden se tega zavedaš. Vse kar moraš (poleg trdega dela seveda) narediti je: prepusti se toku in verjemi vase.

 

Kako upravljati samostojno podjetništvo?

Biti samostojna podjetnica ima svoje pluse in minuse. Kot vsaka druga stvar na tem svetu. Prišli bodo dnevi, ko boš od sreče in zadovoljstva skakala do stropa in se že nekaj dni za tem lahko od žalosti in jeze v solzah in v duhu “kaj mi je tega treba” valjala po tleh. Imela boš dneve, ko boš delala 14 ur, pri tem pozabila na obroke ter tvoje domače, prijatelje, fitnes ali uro joge, in bodo dnevi, ko boš svojo to-do listo opravila z levo roko v 14 minutah.

A zadovoljstvo se skriva v ravnotežju. Nisem guru in tukaj nisem, da bi ti pametovala. S teboj želim deliti 16 načinov, ki tudi meni pomagajo, da lovim sanje in ohranjam … sebe v tem norem kolesju samostojnega podjetništva.

 

Si ready?

#1 jutranja rutina

Ta točka je pomembna predvsem za tiste podjetnice, ki večinoma delamo od doma. Zelo pomembno je, da si oblikuješ svojo jutranjo rutino, ki bo delovala zate na način, da boš v vsak dan vstopila napolnjena z energijo. Več o jutranjih rutinah in kako oblikuješ svojo lahko slišiš tudi v 8. epizodi podcasta Lovim ravnotežje, v kateri ti zaupam, kako se na pravi način lotiš oblikovanja svoje rutine.

#2 postavi si delovnik

Postavi si svoje “uradne delovne ure”. Pri tem vpoštevaj naravo svojega dela in okolja, v katerem delaš. Če tvoji naročniki delajo med 9. in 17. uro, potem naj se tvoj delovnik vrti okoli teh ur. Kot podjetnica se ti ni treba vsako minuto osredotočati na tvoj poslovni uspeh ter brezglavo tekati po trgu in iskati priložnosti. Bodi preudarna in vzemi si čas za počitek.

Obstajajo študije, ki so pokazale, da ne boš opravila nič več dela, če boš na dan delala več kot 8 ur. Tvoja produktivnost bo padla. Tega sem se sama naučila na precej težek način in z dvema skokoma proti izgorelosti, ki je že pridno trkala na moja vrata. Res ti ne privoščim, da me pri tem posnemaš, se ne splača.

V podcastu sem se lotila celega niza epizod, ki so namenjeni odkrivanju in upravljanju s produktivnostjo, zato te vabim, da skočiš sem in jih poslušaš.

#3 delaj, ko želiš delati

Ta točka morda nekoliko negira #2. Seveda obstajamo ljudje, ki nimamo vsak dan enakega delovnika. Če pri sebi ugotoviš, da je tvoja produktivnost najvišja med 12. in 14, uro in potem med 17. in 20. uro, delaj v tem času. Jaz sem ugotovila, da največ stvari opravim med 9.30 in 14. uro. To je moj del delovnika, v katerem sem na voljo za klice, emaile in sestanke. Izven tega se tem (poskušam) izogniti. Ob 14. uri si začnem pripravljati kosilo in po 15.30, ko sem v miru pojedla moj lunch break, nadaljujem s stvarmi, ki so ostale in pripravim to-do listo za naslednji dan. Po 17. uri “zaprem štacuno”. No, če imam v koledarju kakšne dogodek ali “izredne razmere” (izredne pomeni takrat, ko se to ne zgodi več kot enkrat na mesec ali celo manj), delam dlje, vendar takrat verjetno tudi zjutraj začnem kasneje.

Na e.pošto po 17. uri običajno ne odgovarjam. Prav tako sem svoje naročnike navadila, da sta moja komunikacijska kanala e-pošta in telefonski klic. Facebook messanger, whatssup, viber, instagram in twitter je ugasnjen in brez opozoril za nova sporočila. Ne moreš si misliti, kako mirnejši je moj vsakdan.

#4 uredi si delovni kotiček

To velja predvsem za vse tiste, ki delamo od doma. Če imaš možnost, si uredi delovni kotiček, ki ni tudi jedilna miza ali postelja. Poskušaj najti naravno svetlobo, mizo pa si obrni tako, da imaš pogled ven ali na kaj lepega. Vloži denar v dober stol in zvočnike, ki v ozadnju igrajo tvojo najljubšo glasbo. Če ti to seveda sede.

Odkar sem se preselila v novo stanovanje imam pisarno v ločenem prostoru s pogledom na majhen park pred blokom. Na moji mizi je vedno svež šopek rož, pižgana svečka, rokovnik in mikrofon za snemanje podcastov. Pa kozarec tople vode. Ali pa matcha latte, seveda.

 

#5 vzemi si redne premore

Samostojni podjetniki na pavze pogosto pozabimo in izredno pomembno je, da si jih znamo vzeti. Brezkompromisno in brez slabe vesti. V svoj koledar si zapiši tudi odmore in čas za kosilo, sprehod ali hitro vadbo.

Jaz si pavzo vzamem gotovo vsako uro. Če pa to ne uspe, ker seveda pridejo tudi taki dnevi, pa si, ko utegnem vzamem daljšo pavzo. Takrat skočim v trgovino ali do bližnjega Koseškega bajerja.

Če tega še ne počneš, začni danes.

#6 ugotovi, kdaj moraš nehati delati

Tudi, če so okoli tebe ljudje, ki pravijo, da delajo non-stop, 12 in več ur na dan, da nimajo časa za WC ali malico … ni treba, da tej mentaliteti slediš tudi ti. Verjemi, govorim iz svojih izkušenj … to ni pravi način dela in življenja na sploh. Glorificiranje stanja “biti busy” je, po mojem skromnem mnenju, čas preteklosti.

Če te resnično ne preganja kak ultra pomemben (life or death situation) rok oddaje, potem si vzemi premor. Če se počutiš, da danes res ni tvoj dan in ti stvari, ki jih sicer opraviš z levo roko, vzamejo več časa in še vedno nisi pri koncu, nehaj. Stopi ven, pojdi na sprehod. Na kavo s prijateljem. Zapri e-nabiralnik in ugasni telefon. Veš, svet se ne bo ustavil, če si boš vzela par minut ali cel dan časa zase. Tudi, če so ti starši celo življenje govorili, da si posebna, toliko spet nisi. Sori, prej kot boš to spoznala, boljše bo zate. Ne pozabi, zdaj si sama svoja šefica … če kakšne stvari ne boš naredila, boš kriva sama, če boš projekt oddala prej, kot je bilo rečeno, pa tudi verjetno ne boš dobila višjega plačila … skratka, nauči se upravljati s svojim časom.

#7 načrtuj počitnice

Ta točka nadaljuje prejšnjo. Vikend na morju, v gorah ali pa daljši oddih v tujih krajih.

Če se da, greš na počitnice brez računalnika. Če boš odpotovala za dalj časa, potem je morda smiselno prenosnik vzeti s seboj, če pa govorimo o tednu ali desetih dneh, pozabi … spet, svet te bo počakal. Trust me. Ko sem 2011 odprla svoje podjetje je minilo točno pet let, ko sem prišla do ugotovitve, da grem lahko na dopust. In, vse me je počakalo. Brez pretirane drame, ki sem jo, če sem zelo iskrena, delala predvsem jaz in ne moji takratni naročniki.

#8 telovadi

Redna telesna aktivnost dokazano zmanjšuje stres. Kupi si fitness karto, poišči osebnega trenerja, izberi ure joge … najdi uteži v omari in z njih obriši prah. Karkoli že in kakršnakoli vadba ti paše, vzemi si čas zanjo. Samo 30 minut dnevno ti bo pomagalo bolje kot kozarec vina, prekrokan petkov večer (po katerem se boš potem cel vikend sestavljala) ali obiskovanje terapevtov.

#9 hrana in spanje

Na tvoje vsesplošno počutje vplivata tudi hrana in spanje. Poskrbi za redne in uravnotežene obroke. Pazi tudi na to, da imaš vsak dan dovolj časa za spanje. Jaz si delovnikov, ko za menoj ni vsaj osem ur spanja, sploh več ne predstavljam.

Alkohol naj te spremlja ob posebnih priložnostih in v majhnih količinah. Skozi dan popij dovolj vode (če imaš s tem težave, je slovensko podjetje Equa razvilo pametno stekleničko, ki te bo skozi dan prek posebne aplikacije, ki si jo naložiš na svoj telefon, opozarjala, če si spil dovolj tekočine).

Torej, če povzamem: redni in uravnoteženi obroki + dovolj spanja + redna telesan aktivnost + redne pavze in počitnice. Kar fino, kajne?

#10 pojdi ven

To velja še posebej za vse nas, ki delamo od doma. Še vedno se tudi jaz čisto prepogosto znajdem v situaciji, ko cel dan (včasih tudi dva) ne grem iz stanovanja. Privošči si skok do najljubše kavarne in kak delovnik ali del tega oddelaj tam.

Meni se blazno dopade tista miza ob oknu v Tozdu, ki je občasno moja pisarna. Ali pa Bazilika in Barbarella, da zraven pojem še kakšno fino kosilo. Najdi pravo ravnotežje med delom in življenjem, ki ti bo v veselje in te bo napolnilo s svežo energijo. Tudi, ko boš imela naporne dneve ali obdobja.

#11 ne podiraj mostov

V poslovnem svetu se boš srečala s situacijami, ko se boš morala ukvarjati s težkimi naročniki ali strankami. Srečala se boš z nemogočimi željami ali celo zahtevami. Poskušaj ostati mirna in pozitivna, tudi ko stvari ne gredo v smer, ki si jo pričakovala. Nikoli ne veš, kdaj boš kakšnega človeka, ki ga danes pošlješ “nekam” srečala čez nekaj let. Ni vedno lahko, a se izkaže za prekleto dobro odločitev. Vedno.

#12 varčuj!

Življenje samostojnega podjetnika je razgibano in verjetno boš tudi ti iz meseca v mesec na svoj poslovni račun prejemala različne višine zaslužka. Zato je zelo pomembno, da si pripraviš načrt varčevanja. Poskušaj z manjšimi koraki in za začetek ob vsakem plačilu 10% prenakaži na varčevalni račun. Ali pa 20%, če si to lahko privoščiš.

Odkar sem na svojem, so se mi načrti, povezani s plačevanjem računov in ostalih obveznosti, podrli točno štirikrat. Takrat sem si morala sposoditi denar pri starših ali sestri.

Samostojni podjetniki (v veliki večini) živimo iz meseca v mesec. Razlogov za to je veliko. Visoki stroški življenja in vodenja podjetja, plačilna nedisciplina naročnikov ali strank … zapravljanje … Zato je dobro, da začneš z varčevanjem danes. Raje danes, kot jutri.

 

#13 vedno imej na poslovnem računu dovolj denarja za plačilo naslednjih prispevkov in (če imaš) akontacijo dohodnine

Prispevke (in davke) plačujemo vsi in veliko bolje boš spala, če boš imela to na strani za prihodnji mesec. Če si davčna zavezanka: ob prejetju računa daš davek takoj na stran, ker to ni tvoje! Zmenjeno?

#14 delaj tisto, ker imaš rada

Morda ti to ne bo uspelo vsak dan ali vsak mesec, a poskušaj imeti več stvari, ki jih rad delaš in manj tistih, ob katerih zgubljaš živce. Bodi zvesta sam sebi. To na začetku ni enostavno in do sanjskega delovnika prideš s časom. Korak za korakom, a obljubim ti, da se da. Pridnost, poštenost in vse zgoraj našteto je lepa formula, ki te zna popeljati do želenega.

#15 nauči se reči ne

Prav dinamičnost dela, ki smo ji iz meseca v mesec priča samostojni podjetniki, nas prepogosto potisne v situacijo, ko vsem projektom, ki pridejo do nas, rečemo ja. “Želim zaslužiti več, da bom imela potem za mrtve mesece …“. Vse lepo in prav, a ne pozabi nase. Na tvoj čas, pavze, počitnice … poskušaj biti brezkompromisna. Zakaj je ne najbolj pomembna beseda v slovenskem jeziku ter kako se jo naučiš izgovoriti in ponotraniti izveš, če poslušaš 9. epizodo podcasta Lovim ravnotežje.

Odlična knjiga, ki te bo naučila ja zamenjati s pozitivnim ne (več boš izvedela, ko jo boš prebrala) je knjiga avtorja Williama Uryja The power of positive no.

#16 potrepljaj se po rami

Samostojno podjetništvo je odgovorno delo, ki zahteva veliko discipline, odrekanj, obvladovanja stresnih situacij. Delaš več kot si prej, a ti po plačilu vseh stroškov pogosto ostane manj. A kljub vsemu imaš nekaj, o čemer drugi sanjajo: svobodo odločanja.

Če je tvoje podjetje uspešno … in tukaj mislim, da nisi nikomur dolžna, da so tvoji računi poplačani, da nimaš dolgov … potrepljaj se po rami in bodi ponosna nase. Tega ne zmore vsak. Bodi ponosna in si privošči nazdravljanje. Z dobrim kosilom, daljšo pavzo, skokom v terme ali s počitnicami. Resnično ne pozabi slaviti zmag. To je blazno pomembno.

Ko sem pisala ta zapis, sem se odločila, da dodam še dve točki. Bodi hvaležna. Nauči se manj živciranja in poskrbi, da bo na tvojem obrazi pogosteje nasmeh. Ker nenazadnje: delati zase in delati tisto, v čemer si dobra in tisto, kar imaš rada, je eno od najlepših daril, ki si jih lahko podariš. Zato se tega zavedaj, vsak dan in vsak trenutek.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj