OH, TI STEREOTIPI O JOGI

Najprej razčistiva najpomembnejše: joga je primerna za vsakega, tudi zate. 

A pojdiva po vrsti. Skozi pravljičnih sedem točk bom razbila nekaj najpogostejših stereotipov o jogi in o tistih, ki se z njo nekoliko “resneje” ukvarjamo.

Preden nadaljujeva te vabim, da poslušaš še 16. epizodo podcasta Lovim ravnotežje, v kateri sem se sprehodila čez najpogostejše stereoptipe o jogi, ki ne držijo in 3. epizodo, v katero sem ujela misli o tem, kako sem jogo prenesla v svojo podjetniško pot.

1. Vsi jogisti so vegani

No, ali pa vsaj vegetarijanci. To je bil eden ključnih stereotipov, s katerimi sem se takoj po odločitvi, da se vpišem na tečaj za učiteljico joge, “spopadala” tudi sama. Štejem se namreč med foodieje, gurmane. Namesto nakupa nove obleke ali čevljev, grem veliko raje na večerjo v fino restavracijo. Moje življenje se v zadnjih letih vrti okoli hrane. Med svoje naročnike štejem kulinarične projekte (med najbolj odmevnimi je na primer Odprta kuhna). Tudi sama sem se nekajkrat podala na pot iskanja najbolj optimalne prehrane zame in po nekajmesečnem preizkušanju veganske hrane (ki je naravnost enkratna, če smem dodati) postala fleksetarijanka. To pomeni, da jem tisto, kar mi zadiši in skorajda vedno, ko mi zadiši. Priznam, da se na mojem krožniku v zadnjem času meso znajde zelo redko, hkrati pa naravnost obožujem ribe.

Največja sprememba, povezana s hrano, ki sem jo naredila v zadnjem letu, je bila odstranitev mlečnih izdelkov iz moje prehrane. Res je, da se ljudje, ki se bolj ali manj resno ukvarjamo z jogo, zelo posvečamo tudi zdravemu načinu življenja. S tem seveda hitro pridemo tudi do prehrane in prehranskih izbir. Opuščanje mesa in živalskih izdelkov pa vsekakor ni v domeni jogistov – gre za globalni trend, ki smo mu posledično priča tudi pri nas.  

Povzetek: če želiš vaditi jogo in obiskovati ure joge, ti ni treba postati veganka. Ješ lahko, kar želiš.   

2. Joga je vera

Že dejstvo, da jogiste najdemo po celem svetu, v vseh družbenih razredih, verah in prepričanjih, ovrže ta popularni stereotip. Joga je znanost o zdravem in uravnoteženem načinu življenja.  

Povzetek: joga je že zdavnaj presegla verske okvirje in prav je, da ta stereotip za vedno tudi midve zakopljeva v zemljo.  

3. Jogiji so vsi hipiji, vedno dobre volje in nasmejani

No, ja, prav vsi jogisti niso hipiji, ki proste trenutke preživljajo ob objemanju dreves v bližnjem gozdu takoj po tem, ko so si izmerili ravnovesje svojih čaker. Z rednim izvajanjem joge spoznavaš sebe in svoje strahove, premikaš meje, za katere si še včeraj mislila, da jih ne bo nikoli možno preskočiti. Ukvarjaš se sam s seboj, v zavedni in nezavedni obliki. Seveda je rezultat tega tudi to, da se bolje spoznaš, si podaš roko in se sprejmeš takšno, kot si. Umirjenost, ki sem jo našla kmalu po začetku redne vadbe joge, je zamenjala anksioznost, občasno depresijo in tesnobo. Danes stvari okoli sebe dojemam veliko bolj umirjeno, kar je seveda prišlo tudi z zrelostjo. Morda od tu izhajata umirjenost in tisti »zen,« ki pa (obljubim) na žalost ni prisoten 24 ur na dan.  

Povzetek: 24-urna zen drža ne obstaja in če ti kdo kdaj reče nasprotno, gotovo laže. 

4. Joga je za suhice v najbolj modernih legicah …

Legice, haremke, hotke … vse to je super, če se lahko v tem dobro premikaš. Joga je primerna za vsako telesno obliko, za vse starostne skupine, za moške in ženske. Tudi otroke.

Povzetek: joga je primerna za vse in pika. In nikoli ni prepozno, da bi se z njo začneš ukvarjati. 

5. … In joga ni za moške!

Ta stereotip mi je, priznam, najljubši. Predvsem zaradi dejstva, da punce do preloma prejšnjega stoletja sploh nismo smele prakticirati joge, saj je bila tisočletja v izključni domeni moških. Čisto zares. 

S prihodom in popularizacijo joge na zahodu smo bili pred leti priča njenemu razmahu med holivudskimi zvezdnicami in starletami resničnostnih oddaj. Moški so se praktično izgubili. No, razen na primer Stinga, ki se je vedno rad pohvalil, da pridno jogira. 

Joga je odlična vadba za moške. Po njej posegajo vrhunski športniki od LeBrona Jamesa naprej. V ZDA so zadnja leta z jogo sistematično ukvarjajo vojni veteran in policisti, v zadnjem času otroke, ki imajo vedenjske težave, namesto “pojdi sedeti v kot” vključujejo v šole joge in meditacije. Med znanimi jogisti so Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Adam Levine, Matthew McConaughey … in še in še in še. Če želiš videti res krasnega dečka, ki je (vsaj v mojih očeh) “moško” jogo naredil tudi neverjetno seksi – drage dame, tukaj je Dylan.  

Povzetek: fantje, skrajni čas, da pridete na jogo! 

  1. Nisem dovolj fleksibilna

Za obiske ur joge ni treba biti fleksibilen. Prek redne vadbe naše telo pridobiva na prožnosti, torej je fleksibilnost cilj in ne začetek. Mimogrede, pri jogi tudi ne moreš biti zanič. Joga ni tekmovanje s tistim na sosednji blazini. Pri jogi tekmuješ le s seboj. Seveda lahko v mislih učitelja, ki te pusti v tebi neprijetnem položaju dalj časa, ko si pričakoval, pošlješ k vragu. A to ne pomeni, da si slaba v jogi. Če nekdo v stoji na rokah ob tebi zdrži 3 minute, tebi pa ne uspe dvigniti nog v zrak, to ne pomeni, da je on boljši, ti pa avtomatično slabša. To le pomeni, da ima vsak od nas razvite različne sposobnosti in telesne karakteristike. Svet bi bil čisto preveč dolgočasen, če bi bili vsi v vsem enako dobri. 

Povzetek: pomembna je pot in ne cilj. 

  1. Joga ti je lahko všeč ali pa ne. Vmesne poti ni.

Danes na svetu obstajajo številni stili joge in verjamem, da lahko vsaka od nas najde tistega, ki ji odgovarja in v kateri bo uživala. Od kardio in povsem atletskih vadb, do nežnejših vadb, ki so primerne za tiste, ki sanirajo poškodbe, pa vse do mirnejših in duhovnih vadb. Potem so tukaj še učitelji in prav vsak od nas ima svoj stil in način poučevanja. Dovoli si možnost raziskovanja in najdi stil, ki ti je praktično pisan na kožo.  

Povzetek in nasvet: Ne obupaj po prvi uri joge, nadaljuj z iskanjem in obljubim ti, našla boš svoj “jogijski dom”. 

 

Joga v parku

Vsako poletje se družimo na brezplačnih joga večerih v ljubljanskem parku Tivoli. Skoči sem in poglej, kako fino se imamo! Vabim te, da me spremljaš prek Instagrama, kjer najprej napovem prihajajoča druženja na prostem.

Pusti komentar

Vsi komentarji so pred objavo moderirani.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj