181: O izogibanju stereotipom v literaturi, ljubezni do branja, aktivnem državljanstvu in kako napišeš knjigo (Aljoša Harlamov)

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST YOUTUBE

V 181. epizodi podcasta Lovim ravnotežje gostim Aljošo Harlamova, glavnega urednika Cankarjeve založbe, pisatelja, publicista in enega od ustvarjalecev podcasta OBOD. 

Z Aljošo govoriva o knjigah, pomenu literature, izzivih sodobne družbe in aktivnemu državljanstvu. Govoriva o odgovornem, spodobnem in empatičnem komuniciranju na družbenih omrežjih, kako kot knjižni urednik bdi nad pojavljanjem stereotipov v literaturi, o "cancel" kulture, podpiranju dobrih zgodb, ustvarjanju podcasta, predajanju pohval in podpiranju slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Zadnji del pogovora nameniva tudi vprašanju, kako se lotimo pisanja knjige in nagovorimo urednika, da ujamemo zanimanje za naše pisanje.

Aljošo lahko spremljaš prek Instagram in Twitter profila. Aljoša je del ekipe, ki ustvarja podcast OBOD, v katerem se pogovarjajo o novostih na področju filmov in serij. Podcastu lahko slediš tukaj.

Aljoša je glavni urednik na Cankarjevi založbi, njihov knjižni program za leto 2023 lahko najdeš tukaj.

V epizodi sva omenila podjetje Della Spina, sodobno optiko, ki jo vodi Marin Medak. Marina sem gostila v 126. epizodi, najin pogovor lahko slišiš tukaj

Omenila sva tudi Niko Kovač, ki je bila gostja v dveh epizodah podcasta Lovim ravnotežje. Prvi se je za 124. epizodo javljala iz New Yorka, kjer je takrat študirala na prestižni univerzi Columbia. Pogovor slišiš tukaj. V 159. epizodo podcasta je prišla v družbi Katarine Bervar Sternad, direktorico Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. V pogovoru smo govorile o sovražnem govoru, Nika pa je nekaj dni kasneje sprejela vodenje vladnega Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. Pogovor z Niko in Katarino lahko slišiš tukaj.

Nikino knjigo Tu sem lahko kupiš tukaj, knjigo Pogumne punce tukaj, knjigo Pisma tebi pa tukaj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj