13 RUTIN ZA BOLJŠE POČUTJE

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 66. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se bova sprehodili skozi nekaj rutin ali navad, ki ti lahko pomagajo pri lovljenju ravnotežja in boljšega počutja. Vstop v novo leto običajno prinese svežo energijo, ob letošnjem prehodu pa nekako ne morem mimo misli, da se nam odvija repriza leta 2020. Tudi sama sem v prvi delovni teden vstopila z dvema težkima preizkušnjama, ki sta globoko zamajala moj, sicer fino načrtovan, vstop v novo leto. Zato se tudi sama zadnje dneve še nekoliko bolj kot sicer posvečam skrbi zase, za svoje počutje, misli in telo.

 

Kakovosten spanec

Količina časa, ki ga prespimo (večina od nas prespi tretjino življenja), in kakovost spanca, lahko vodita do izčrpanosti in utrujenosti. Posledice pomanjkanja spanja so vidne na vseh področjih: na odnose, apetiti, učinkovitost pri delu, videz, spomin. Spanje je naravno stanje, v katerem se naše telo in um spočijeta. Je eden od pomembnejših stebrov zdravega načina življenja.

Kaj ti pri tem pomaga: reden urnik, večerno sproščanje, brain dump stvari / opravkov za naslednji dan, meditacija, pisanje dnevnika … večerna pravljica.

Tekočina

Ali čez dan spiješ dovolj tekočine? Voda, čaj, naravni sok … kombucha. Tekočina vpliva na delovanje naših možganov in celotnega telesa, uravnava nivo energije in vpliva na vsesplošno počutje.

Ob sebi imej vedno kozarec ali stekleničko vode, skodelico čaja z medom ali brez. Lahko si pripraviš tudi skodelico matche, recept za doma pripravljen bullet proof matcha latte pa najdeš tukaj.

Vzemi si čas za redne in uravnotežene obroke

Če delaš od doma, nimaš izgovorov, da si ne bi skuhala kosila in večerje ali pripravila finega zajtrka in s tem vstopila v nov dan. Dostava hrane na dom je super zadeva, ampak poskušaj delati na tem, da si večji del dnevnih obrokov pripraviš doma iz »žive hrane«. Polnovredni in uravnoteženi obroki.

Vzemi si čas za gibanje

Jutranji joga flow, sprehod, visoko intenzivna vadba … če želiš sedeče delo opravljati učinkovito, ke eden od ključnih načinov gibanje. Z gibanjem boš poskrbela, da boš lažje sedela in bila osredotočena na delo. V prvem delu lockdowna sem pripravila cel niz epizod o produktivnosti, ki vključujejo načine, kako se organizirati na način, da enak obseg dela opraviš hitreje in tako s preostankom časa razpolagaš po svojih željah. Vse epizode o pdoruktivnosti lahko najdeš tukaj.

Branje

V 52. epizodi tega podcasta, ki jo lahko poslušaš tukaj, sem pripravila obsežen seznam krasnih knjig. Še en seznam pa lahko ujameš, če se prijaviš na moje e-novičke. Tretji dan po prijavi, boš v svoj e-nabirlanik prejela 25 krasnih knjig za podjetnice in sodobne ženske. Prijaviš se lahko na koncu tega zapisa, kjer te čaka obrazec.

V epizodi sem omenila, da se v zadnjih dveh tednih prebrala štiri knjige, in sicer: Educated, Ivana pred morjem, Belo se pere na 90 in Virus Tadeja Goloba.

Pisanje dnevnika

Zapisovanje svojih misli in čustev je najboljša terapija. Obstaja ogromno različnih načinov pisanja dnevnika od bullet journalinga, do morning pages, praksa hvaležnosti kombinacija različnih tehnik ali pa tista najboljša tehnika, ki bo samo tvoja. Pred časom sem pripravila vodič, kako začeti pisati dnevnik in, zakaj je to res fina praksa. Vodič lahko prebereš tukaj.

Meditacija

O meditaciji sem danes že govorila, o tej temi pa sem posnela tudi epizodo podcasta, ki jo lahko poslušaš tukaj.

Digitalni detox

Omenila sem, da sem ob prehodu v novo leto postavila omejitev uporabe določeni mobilnih aplikacij, ki jih najpogosteje odpiram in uporabljam. Zavedam se namreč, da svoje uporabe telefona ne morem omejiti, ker ga uporabljam v službene namene, lahko pa omejim posamezne aplikacije, v katere prepogosto “padem” in se v njih časovno hitro izgubim.

Socialna bližina

Vsem nam želim čim več druženja, na varni razdalji, ob upoštevanju vseh napotokov stroke za zajezitev prenosa virusov med nami. Ohranjaj fizično distanco in se veseli socialne bližine. Pa naj bo na sprehodu, prek zooma, skypea, telefona …

Kreativnost

Udemy in Skillshare sta krasni mesti, kjer lahko osvojiš znanje ali spoznaš kak nov kreativni hobi.

Očisti prostor

V 65. epizodi podcasta, ki jo lahko slišiš tukaj, sem z Mojco govorila o energetskem čiščenju prostora in sebe. Pri tem ti lahko pridejo prav kadila, ki prihajajo iz rastlin. Palo santo ali sveti les, cedra, beli žajbelj, rožmarin in druge lahko najdeš pri mojci, vse povezave pa se skrivajo tik pod zvočnim zapisom te epizode.

Lokacija ima energijo

V svojem domu razdeli prostore glede na namen. Vsak prostor namreč nosi svojo energijo, zato si verjetno že slišala, da računalnik ne sodi v posteljo, da jemo v kuhinji oziroma jedilnici. Tudi, če imaš majhen dom, d+lahko na jedilni mizi narediš prostor za delo, hrano, druženje. Včasih je že dovolj, če za službo razgrneš prt, ki ga po koncu dela umakneš, da prostor spet dobi drug namen.

Bodi nežna v notranjem dialogu

Če se zalotiš, da se kritiziraš ali uporabljaš negativne besede zase, se ustavi. Posnemi svoje misli v zvočni zapis in ga poslušaj. Obljubim ti, da boš naslednjič, ko boš “zlobna” do sebe, previdneje izbirala besede.

Kadarkoli mi lahko svoj predlog prihodnjih sogovornic in sogovornikov, ideje ali vprašanja pošlješ na hello@ninagaspari.com ali na zasebno sporočilo prek Instagrama. Ko boš poslušala podcast Lovim ravnotežje, lahko narediš tudi print screen in ga deliš s svojimi sledilci na Instagramu. Ob tem me nujno označi, da te vidim in delim tvojo objavo naprej. Vesela bom tudi, če se boš prijavila na podcast (to enostavno narediš s klikom na SUBSCRIBE na tvoji aplikaciji, prek katere poslušaš podcaste), oddaš lahko tudi oceno in mnenje, s tem pa boš pomagala, da ta podcast sliši še več žensk.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj